• DOLAR 32.505
  • EURO 34.963
  • ALTIN 2434.011
  • ...

DOĞRUHABER / Hasan Işık

TCMB'nin gelir gelmez faizleri şahlandıran ve %17’ye kadar yükselten yeni başkanı Naci Ağbal bu Perşembe günü "Enflasyon Raporu 2021-I"in tanıtımı için bir basın bilgilendirme toplantısı düzenleyecek. Hani hep faizler yükseltildiğinde yapılan klasik “Enflasyonla mücadele”, “fiyat istikrarı” ve “sıkı para politikası” gibi başlıklar çerçevesinde yükseltilen faizler için bir süsleme yapılacak. Göreceksiniz faiz yine bir kurtarıcı olarak sunulacak.

FAİZE KARŞI SESLER YÜKSELİYOR

Bu arada “enflasyonla mücadele ve fiyat istikrarı” gibi masum bir başlıkla ülkeyi dünyanın en fazla faiz verilen ülkelerinden biri haline getiren TCMB’nin yanlış yüksek faiz politikasına karşı yükseltmiş olduğumuz itiraz sesi cılız ve yankısız kalmadı, kalmayacak da.

Başta Cumhurbaşkanı Sayın Erdoğan’ın faizle bu ülkenin kalkınacağına inanmadığını defalarca vurgulaması ekonomi yönetimine bir uyarı niteliğinde olmakla beraber iş çevrelerinden de faize karşı sesler yükselmeye başladı.

MÜSİAD Başkanı Kaan’ın faizlerin yükseltilmesine karşı yapmış olduğu açıklamaya İGİAD Başkanı Karahan’ın son yaptığı açıklamada eklendi.

İSLAM DÜŞMANI israil NİÇİN FAİZLERİ SIFIRLIYOR?

Birileri, “bunlar, ‘faiz haramdır’ diye faize karşılar yoksa reel ekonomiden anladıklarından değil” diyebilirler, bu sözlerinin bir kısmı doğrudur da!

Evet, bizim için çok kıymetli olan İslami değerlere aykırı olduğu için faize karşı olduğumuz doğru ama bu reel ekonomiyi bilmediğimiz sonucunu çıkarmaz. Bilakis reel ekonomi açısından düşündüğümüz zaman zaten faiz yıkıcı bir faaliyettir. Özellikle yatırım ve borç faaliyetleri için bir afettir faiz.

Yatırım ortamını dinamitleyip istihdamı yıkarak işgücünü heba eden faiz, borç ödeme faaliyetlerini de terörize ederek toplumsal felaketlere direk sebep olmaktadır.

Sonra, hadi bizler İslami değerlerden dolayı faize karşıyız diyelim; peki İslam düşmanı israil niçin faizleri sıfırlıyor? İslam’dan çok uzak olan Japonya niçin faizi sıfırlıyor? Hatta Japonlar yatırım ortamı için eksi faizi hedefliyorlar… Ülkemizde de faize karşı sesler yükselmeye başladı. İşte onlardan iki aklı başında itiraz:

İGİAD: BU FAİZLE İŞLETMELERİ BIRAKIN BÜYÜTMEYİ, DÖNDÜREBİLMEK DAHİ ÇOK ZOR

Türkiye İktisadi Girişim ve İş Ahlakı Derneği (İGİAD) Başkanı Ayhan Karahan yaptığı açıklamada, “Bütün dünyayı etkisi altına alan salgın sürecinde ülkeler ekonomilerini ayakta tutabilmek, reel sektörlerini yaşatabilmek için faizleri sıfırlarken, kredi artışına giderken bizde ise tam tersi yüksek faiz artışına, kredi kısıtlamasına gidiliyor.

Türkiye’de reel sektörün borç yükü salgınında etkisiyle GSMH ın %39,7 den %76,5 e çıkmışken reel sektörün bu borç yüküyle batmaması, işine devam edebilmesi için can suyu öneminde düşük maliyetli yeni kredi imkanlarına kavuşması gerekir.

Türkiye’de iç talebin daraldığı bu dönemde bir işletmenin %17 faiz oranıyla alacağı krediyle işletmesini bırakın büyütmeyi döndürebilmesi dahi çok zordur.

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu (PPK) reel sektörün krediye en çok ihtiyaç duyduğu bu dönemde uygulamaya soktuğu yüksek faiz oranları ve sıkı para politikasıyla kredileri kısarak reel sektöre kalan sağlar bizimdir diyerek yaklaşmamalı; reel sektöre bir başka bahara diyerek başka bir kapıyı göstermemelidir.”

MÜSİAD: FAİZ ORANLARINDAKİ AŞAĞI YÖNLÜ HAREKET YATIRIMLAR AÇISINDAN ELZEM

Müstakil Sanayici ve İş Adamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Abdurrahman Kaan da TCMB’nin yüksek faiz politikasın karşı yaptığı açıklamada, “Yatırımcıların, üretim ve ticareti canlandırmak, istihdamı artırmak ve neticede enflasyonu baskılamak adına planlamalarının yüksek faiz etkisi ile dışlanmaması gerektiği kanaatindeyiz.

Gerek milli yatırımcılar gerekse doğrudan yabancı yatırımlar açısından daha uygun bir ortamın sağlanması ve bu ortamın üretim ve ihracata dönüşmesi temel hedefimizdir.

Bu tespitten hareketle belli bir noktadan sonra faiz oranlarındaki aşağı yönlü hareketlerin yatırımlar açısından elzem olduğu açıktır” ifadelerini kullandı. 

İNSANI SÖMÜRMENİN EKONOMİK SİLAHI: FAİZ

Önümüzdeki süreçte sadece İslami değerlere sahip olanlar değil; insana, insanın emek ve üretimine saygısı olan adaletli ve hür tüm kesimler faize karşı yükselen sese katılacaklardır.

İnsanı sömürmenin ekonomik silahı olan faiz, bir gün küresel emperyalist güçlerin ellerinde patlayacak, emek ve alınterini hortumlayarak kurdukları saltanat tahtları da böylece başlarına geçecek inşaallah.