• DOLAR 32.51
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
HÜDA PAR İstanbul İl Başkanı Erdal Elbüyük’ten ‘HES Kodu’ açıklaması
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

DOĞRUHABER

Koronavirüs tedbirlereler kapsamında hayata geçirilen HES Kodu-İstanbulkart eşleştirmesi hakkında açıklamalarda bulunan HÜDA PAR İstanbul İl Başkanı Erdal Elibüyük, “65 yaş üstü ve 20 yaş altı çalışanlar bu konuda mağdur oldu. Ayrıca HES Kodu alamayan mülteciler de İETT araçlarını kullanamıyor. Bu uygulamanın yeniden gözden geçirilmesi gerekiyor” dedi.

“YENİ MAĞDURİYETLER OLUŞTURMAMAK GEREKİYOR”

Koronavirüs tedbirlerine uymanın hem vicdani sorumluluk hem de hukuki bir yükümlülük olduğunu belirten Elibüyük, “Covid-19 teşhisi konulan veya bu vakalarla temaslı olanların seyahatini engellemek için İstanbul Büyükşehir Belediyesi bir adım attı. Bazı şehirlerde hayata geçirilen HES Kodu ile ulaşım kartlarının eşleştirilmesi İstanbul için de 15 Ocak’tan itibaren hayata geçirildi. Koronavirüs salgını hepimizin hayatını yakından etkiliyor. Hastalananlarımız oldu, yakınlarını kaybedenler oldu. Ancak bazı tedbirleri alırken daha kapsamlı düşünmek ve yeni mağduriyetler oluşturmamak gerekiyor. Öncelikle böyle bir uygulamaya geçilirken iyi bir tanıtım yapılması gerekiyordu. Ama gördük ki vatandaşlarımız metro, otobüse binerken böyle bir uygulamayı öğreniyor. İBB Başkanı Sayın İmamoğlu da geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada eşleştirme yapanların oranının düşük olduğunu söyledi. Bunun en önemli sebeplerinden bir tanesi duyurunun halka yeterince ulaştırılmamasıdır.” dedi.

“HES KODU UYGULAMASI GÖZDEN GEÇİRİLMELİ”

HES Kodu eşleştirmesinde Sağlık Bakanlığı, Ulaştırma Bakanlığı ve İstanbul Valiliğinin de sorumluluğu olduğunu belirten Elibüyük,” Bir karar alınmış ama geçen 10 günde bu uygulamanın olumsuz yanları olduğunu gördük. Örneğin sağlık çalışanı 65 yaş üstü Prof. Dr. Kadir Güzin yanında hekim kartı olmasına rağmen HES Kodu eşleştirmesinden dolayı Ataşehir’de İETT otobüsünden indirilmişti. Yine 20 yaş altı olup da çalışan vatandaşlarımız var. Bunlar da İETT otobüslerini kullanamıyor. Şehrimizde ciddi sayıda Suriyeli, Afgan, Pakistanlı mülteci var. Bu insanlar da işlerini gitmek için toplu taşıma araçlarını kullanıyor. Ama HES Kodu alamadıkları için otobüslere, metrolara veya metrobüse binemiyorlar. Buradan anlaşılıyor ki uygulamada aksaklıklar var. Ben Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya, Sayın Valimiz Ali Yerlikaya’ya ve İBB Başkanı Sayın Ekrem İmamoğlu’na ulaşımdaki HES Kodu uygulamasını gözden geçirmelerini tavsiye ediyorum. Eğer vatandaşın yaşadıklarına kulak kabartılırsa hem salgının seyrini olumlu yönde etkileyecek hem de vatandaşların mağduriyetlerine son verecek bir düzenleme yapılacaktır. Bu noktada bizim önerimiz çalışanlara, hastane randevusu olanlara ve mültecilere yönelik bir düzenlemenin yapılmasıdır.” ifadelerini kullandı.

Bu haberler de ilginizi çekebilir