• DOLAR 32.562
  • EURO 34.887
  • ALTIN 2437.147
  • ...
Medya`nın En Büyük Mağduru Çocuklar
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
VAN- Van Basın İlan Kurumu (BİK) Şube Müdürü Yahya Öylek, kurumda görevli 30 eğitimciye yönelik Çocuk ve Gençlik Merkezi (ÇOGEM)de bir haftalık süre ile seminerler verdi.
 
Seminerlerde iletişim, kitle iletişimi, medyanın türleri, medyanın işleyişi ve bunu sağlayan aktörler, medya içeriği ve oluşum süreci, medyanın dili, internet medyası, medya, şiddet ve cinsellik, medya ve toplum, internet ve çocuk, internet ve televizyon, eleştirel bakış açısı olarak medya okuryazarlığı konuları işlendi.
 
`Televizyon aile bireyleri arasında iletişim sorunlarına yol açıyor`
Kitle iletişim araçlarından oluşan medyanın artık bireylerin vazgeçilmezleri arasında yer aldığına dikkat çeken Öylek, doğru kullanıldığında faydalı olan medya araçlarının gerektiğinden fazla zaman ayrıldığında ise önü alınmaz zararlara yol açabileceğini belirtti. Günümüzde evlerin salon ve oturma odalarının baş köşesini işgal eden televizyonun, aile bireyleri arasında iletişim sorunlarına yol açtığını bildiren Öylek,: "Aile sohbetlerinin yerini televizyon aldı. Baba akşam saatlerinde haberleri veya tartışma programlarını, anne sürekli takip ettiği diziyi, evin genci spor veya eğlence programını, çocuk ise çizgi film izlemek ister. Farklı tercihler kimi zaman aile ortamında sorunlara neden olur. Farklı tercihler sebebiyle kimi ailelerin, evlerindeki televizyon sayısını 2 veya 3`e çıkardıkları bilinmektedir. Bu da aile bireyleri arasında iletişimsizliği, ilgisizliği, çatışmayı ve huzursuzluğu beraberinde getirmektedir" şeklinde konuştu.
 
`Medya araçlarının en büyük mağdurları çocuklar`
Günümüzde medya araçlarından en büyük zararı çocukların gördüğünü belirten Öylek, özellikle televizyon ve internet kullanımının çocuklar ve ergenler üzerindeki olumsuz etkilerini azaltmak için, anne ve babaların çocuklara sorumluluk ve bilinç kazandırmaları gerektiğini kaydetti. 0-2 yaş arasındaki çocukların televizyon internet ve cep telefonlarından uzak durmalarını sağlamak gerektiği üzerinde duran Öylek, "2 ile 6 yaş arasındaki çocukların günde en fazla 1 saat televizyon izlemesi sağlanmalı. Bu konuda çocuklara koruyucu davranmak için yasak getirmek yerine bilinç kazandırılmalı. Çocuk için konulan kurallara öncelikle anne ve babanın uyması gerekiyor" ifadelerini kullandı
 
Çocuklar ve gençleri en fazla olumsuz etkileyen medya aracı: İnternet
Çocukları ve ergenleri en olumsuz etkileyen medya aracının artık her evde bulunan internet olduğunun altını çizen Öylek, internet bağlantısı olan bilgisayarın, kesinlikle çocuğun odasında bulundurulmaması gerektiğini söyledi.
 
`İnternet kimilerine göre bilgi deposu, kimilerine göre bilgi çöplüğüdür`
Çocukların ve gençlerin ödevlerini yapmak, e-postalarını takip etmek, sosyal ağlardan arkadaşlarıyla görüşmek, oyun oynamak, video izlemek gibi sebeplerle internet kullanma ihtiyacı hissettiklerini dile getiren Öylek, kimilerine göre bilgi deposu, kimilerine göre ise bilgi çöplüğü olan internetin, denetim sağlanmadığı takdirde bağımlılık yapabileceğini kaydetti.
 
Öylek, birey ve toplum olarak medyadan fazla zarar görmemek için medya araçlarına ayrılan zamanın kısıtlanması ve medyanın sunduğu enformasyona her zaman eleştirel bakış açısıyla yaklaşmanın en doğru yol olduğunu vurguladı.
(Murat Dalgın-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir