• DOLAR 32.524
  • EURO 34.628
  • ALTIN 2486.654
  • ...
Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Gaziantep’te sürekli gün içerisinde belli aralıklarla saatler süren özellikle hafta içi kar yağışı sonrasında şehrin birçok noktasında 24 saati aşan elektrik kesintisi sanayicileri olduğu gibi esnafı ve halkı da mağdur etti.

Kentin büyük bir bölümünde sık sık yaşanan elektrik kesintileri sanayi şehri olan Gaziantep’te üretim başta olmak üzere birçok alanda hayatı olumsuz yönde etkiliyor.

Organize Sanayi Bölgesindeki fabrikalar, elektrik kesintileri nedeniyle üretime ara verirken imalat ve üretimin elektrik kesintisi nedeniyle durması sanayicileri mağdur ediyor. Her geçen gün artan elektrik kesintileri hayatı olumsuz etkilerken küçük ve orta ölçekli sanayiciler de sık sık elektrik kesintisinden dolayı şikayetçi.

 

Elektrik kesintilerinin adeta hayatı durdurduğuna dikkat çeken sanayiciler, kesintilerden dolayı büyük bir mağduriyet yaşadıklarını, müşterilere zamanında iş yetiştirememekten ve zarar etmekten yakındı.

Hak ve Sanayici İş Adamları Derneği (HAKSİAD) Gaziantep Şube Başkan Yardımcısı İbrahim Yolcu, sık sık yaşanan elektrik kesintilerinin sanayici esnafına ciddi oranda zarar verdiğini belirtti.

İbrahim Yolcu

Gaziantep gibi önemli bir sanayi şehrinin elektrik kesintilerden olumsuz etkilendiğini ifade eden Yolcu, özellikle şehir içerisinde ve küçük sanayi bölgesinde imalat yapan üyeleri tarafından yaşanan elektrik kesintilerine ilişkin sürekli şikayetler aldıklarına dikkat çekti.

“Elektrik kesintileri sanayicilere zarar veriyor”

Gaziantep’in sanayi şehri olduğunu ifade eden Yolcu, “Gaziantep, Türkiye'de arak sanayisi büyük olan bir ilimizdir. Türkiye'de ihracat sıralamasında 5’nci sırada yer almaktadır. En çok ihracat yapan büyük illerimizdendir. Elektrik üretim için çok önemli...  Son zamanlarda ilimizin elektrik ile ilgili büyük problemleri var. İmalat yapan ve üretici olan firmalarımızdan özellikle HAKSİAD üyelerimizden elektrik kesintileri ile ilgili şikâyetler gelmektedir. Bu konuda bir takım sıkıntılar var. Eski elektrik tesisatının değişimleri sonrasında yer altına alınan elektrik kablolarının, iş makinalarının çalışmaları sırasında zarar görmesinden dolayı üreticiler problem yaşamaya başladı.” dedi.

“Elektrik kesintilerinin önlenmesi lazım”

Elektrik kesintilerinin sanayicilere zarar verdiğini belirten Yolcu, “Elektrik olmadığı takdirde üreticiler büyük kayıp yaşar. Bugün en ufak bir işletme 40-50 personel çalıştırmaktadır. Normal bir işletmede 3-4 saatlik bir elektrik kesintisi olduğu zaman işletme sahipleri çok büyük mağduriyet yaşayacağı gibi kesinti kentin tamamına yansıyacaktır. Elektrik kesintilerinin önlenmesi ve bu tür sorunların giderilmesi lazım.” ifadelerini kullandı.

“Elektrik kesintileri maddi zarara neden oluyor”

Gaziantep'te özelleşmeden sonra elektrik kesintilerinin daha sık yaşanmaya başladığına dikkat çeken Yolcu, enerji çalışmalarının Covid-19 salgını nedeniyle hafta sonlarında yapılmasını önerdi.

Yolcu, “Aslında bu dönemde bu tür problemleri konuşmamız bile yanlış. Gaziantep büyük ve sanayi anlamında öne çıkan bir şehirde kesinlikle elektrik kesintisinin olmaması lazım. Bazı üretici olan firmalarımız, örneğin PVC üreticileri elektrik gittiği zaman makinalarının içinde ürün kalıyor. 3-4 saatliğine elektrik gidiyor ama içerisindeki hammadde nedeniyle makineyi temizleme süreci 1-2 günü alıyor. Şu günlerde haftada 3-4 sefer elektrikler kesililiyor. Üreticiler de bu noktada kesinlikle çok mağdur oluyor. Bir an evvel bu soruna el atılması lazım.” diye konuştu.

6’ncı Organize Sanayi Bölgesi için çalışmaların başlatıldığı kentte elektrik kesintilerinin yaşanmasının üreticileri endişelendirdiğini belirten Yolcu, elektrik enerjisindeki ani voltaj dalgalanmalarının ve uzun süreli kesintilerin düşük voltaj gibi elektrikteki hareketlerin makinelerin bozulmasına, hammaddenin zayi olmasına, işgücü verimsizliğine ve maliyetin artmasına neden olduğuna dikkat çekti.

Bu sorunun kökten çözülmesi gerektiğini belirten Yolcu, Covid-19 salgınından dolayı birçok işlemin online olarak yapıldığını ve uzun süreli elektrik kesintilerinin üretimin yanı sıra firmaların elektronik işlemini de olumsuz etkilediğini ifade etti. (İLKHA)







Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız