• DOLAR 32.37
  • EURO 35.013
  • ALTIN 2325.369
  • ...
HÜDA PAR’dan Bağdat saldırısı mesajı  İŞGAL GÜÇLERİ KURTARICI DEĞİL
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

HABER MERKEZİ

Irak’ın başkenti Bağdat’ın merkezinde intihar eylemi sebebiyle meydana gelen patlamada 32 kişi öldü, 110 kişi yaralandı. Bağdat’taki saldırıya ilişkin HÜDA PAR Genel Merkezi tarafından yapılan yazılı açıklamada, “Irak’ın başkenti Bağdat’ta gerçekleşen iki intihar saldırısı sonucunda hayatını kaybeden sivillere Allah’tan rahmet, yaralılara acil şifalar diliyoruz.” denildi.

“IRAK, İŞGALİN BEDELİNİ ÖDEMEYE DEVAM ETMEKTEDİR”

Sivillerin saldırıların hedefi olmaya devam ettiği bildirilen açıklamada, “ABD işgalinden bu yana yüz binlerce kişinin hayatını kaybettiği, milyonlarca sivilin yerinden edildiği Irak, işgalin bedelini ödemeye devam etmektedir. İşgal ile birlikte mezhepçilik fitnesinin körüklendiği ülkede siyasi istikrar sağlanamamakta, ülkenin her bölgesinde siviller hedef olmaya devam etmektedir. ABD’nin bölgede asker sayısını azalttığına dair açıklamasından kısa bir süre sonra intihar saldırılarının gerçekleşmesi manidardır.” ifadelerine yer verildi.

“BUGÜN YAPILMASI GEREKEN EN ÖNEMLİ ŞEY…”

Irak Parlamentosunun aldığı karara uyulması çağrısında bulunulan açıklamada şunlar ifade edildi; “İstikrarsızlık ve kaostan beslenen piyonlar, Irak’ın işgal ve sömürüden kurtularak bağımsızlığa kavuşmasını engellemek için harekete geçmiştir. Irak’ta siyasi otorite, 2003’ten bu yana ülkeyi kan gölüne çeviren işgal güçlerinin ‘kurtarıcı’ olmadıklarını artık görmelidir. İşgalci güçlerin ülkeden tasfiyesi hususunda Irak Parlamentosunun aldığı kararın arkasında durulmalıdır. Bugün yapılması gereken en önemli şey; İç ihtilafların çözüme kavuşturulması ve istikrarın yerli dinamikler üzerinden sağlanmasıdır.”

BAĞDAT’TAKİ PATLAMA HALKIN BARIŞ VE GELECEĞİNİ HEDEF ALDI”

Irak Cumhurbaşkanı Berhem Salih, Bağdat’ın merkezi Tayaran Meydanı’nda intihar eylemi sonucu düzenlenen patlamaya ilişkin yazılı açıklama yaptı. Sivil vatandaşları hedef alan patlamanın zamanlamasına dikkati çeken Salih, “Karanlık odaklar bu iki patlamayla ulusal kazanımları ve halkın barış ve geleceğini hedef almak istedi. Ülkemizin istikrarını hedef alan bu sahte girişimlerin şiddetle karşısında duruyoruz.” ifadelerini kullandı.

BAŞBAKAN KAZIMİ'DEN SALDIRIDAKİ "GÜVENLİK AÇIĞINA" İLİŞKİN SORUŞTURMA TALİMATI

Irak Başbakanı Mustafa el-Kazımi ise yaptığı yazılı açıklamada, "Güvenlik ve istihbarat kurumlarının karar mercilerindeki çok başlılığa ve dağılmaya izin vermeyiz. Terörle savaşımız bitmedi ve bu uzun vadeli bir savaş." ifadelerini kullandı. Başbakan Kazımi, Bağdat'taki saldırıda yaşanan güvenlik açığının nedenlerinin araştırılıp ortaya çıkarılması için de acil soruşturma başlatılması yönünde talimat verdi.​​​​​​​

"İSTİKRAR VE GÜVENLİĞİ SAĞLAMAK İÇİN TÜM ÖNLEMLER ALINMALI"

Irak Meclis Başkanı Muhammed Halbusi de Twitter hesabından saldırıya dair yaptığı açıklamada, Bağdat'ta bugün yaşananların tehlikeli bir duruma işaret ettiğini belirtti. Halbusi, "kör terör" şeklinde nitelendirdiği saldırının istikrarı ve toplumsal güvenliği hedef aldığını ifade ederek, vatandaşların güvenliğini korumak, ülkenin istikrarını temin etmek için istihbarat dahilinde tüm önlemlerin alınması gerektiğini vurguladı.

ASKERİ VE GÜVENLİK BÜROKRASİSİNDE ÜST DÜZEY İSİMLER GÖREVDEN ALINDI

Irak resmi ajansının haberine göre, saldırı sonrası açıklamalarında güvenlik zafiyetine işaret eden Başbakan Mustafa el-Kazımi, Bağdat’ın güvenliğinden sorumlu Bağdat Operasyonlar Komutanı Kays Muhammedavi'yi görevden aldı. Savunma Bakanlığına çekilen Muhammedavi'nin yerine General Ahmed Selim getirildi. Bağdat Operasyonlar Komutanlığında görevden uzaklaştırılan bir başka yetkili ise istihbarat ve güvenlik işlerinden sorumlu General Basim Velid oldu. Başbakan Kazımi, İçişleri Bakanlığına bağlı Polis Teşkilatı Başkanı Cafer Battat'ın yerine de Raid Şakir Cevdet'i atadı. İstihbarat İşlerinden Sorumlu İçişleri Bakanlığı Vekilliğine ise Ahmed Abu Reğif getirildi.

Bağdat’taki saldırıyı DEAŞ üstlendi

Irak’ın başkenti Bağdat’ta 32 insanın canına mal olan saldırıyı DEAŞ üstlendi. DEAŞ tarafından yapılan açıklamada, Bağdat’ın merkezinde düzenlenen çifte intihar saldırısını kendilerinin gerçekleştirdiği aktarıldı. Bağdat’ın Tayaran Meydanı’ndaki saldırıda 32 kişi hayatını kaybederken, 110 kişi de yaralanmıştı.

Bu haberler de ilginizi çekebilir