• DOLAR 32.512
  • EURO 34.787
  • ALTIN 2428.577
  • ...
`Veda Hutbesi Evrensel Bir Beyannamedir`
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
VAN - Sendika binasında düzenlenen basın açıklamasını okuyan Diyanet Vakıf Sen Van Şubesi Başkanı Ferit Önür, Veda Hutbesinin Hicretin onuncu yılında 9 Zilhicce`de , Miladi 6 Mart 632`de Peygamber Efendimizce irad edildiğini hatırlattı.

"Veda Hutbesi Peygamber Efendimizin ümmete vasiyetidir"
Veda Hutbesi`nin, tüm insanları kuşatıcı bir evrensel beyanname hükmünde olduğunu söyleyen Önür, Veda Hutbesinin başındaki `ey insanlar!` hitabının bunu ortaya koyduğunu kaydetti. Veda Hutbesi`nin Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (sav)`in duygu ve düşünce faaliyetlerinin en yüksek noktasını oluşturduğunu ifade eden Önür, "İnsanların sahip olduğu hakları ve vecibeleri ortaya koyan bu konuşma, bizler için Peygamberimizin ümmet vasiyeti sayılmaktadır. Nitekim Resulullah bu hutbeden üç ay sonra vefat etmiştir. Veda Hutbesi ona hatlarıyla şu hususları içermektedir: Tevhit, Allah`a itaatin gerekliliği, emanete riayet, ribanın yasaklanması, can, mal ve ırz güvenliği, kan davalarının kaldırılması, cahiliye adetlerinin kaldırılması, eşlerin birbiri düşmekten sakındırılması, kısas ve mirasla ilgili hukuki meseleler. Veda Hutbesi bütün dinlerce korunup kollanması istenilen mukaddes değerlerin yeniden Ahirzaman Peygamberinin dilinden tekâmül olmuş bir belgedir. Zaten Hz. Muhammed ve İslam dini tüm risaletin ve ilahi vahyin tamamlayıcı zirvesidir. Nitekim bu hakikat Fetih suresinin 28. Ayetinde dile getirilmiştir. Yüce Allah `O peygamberini hidayet ve hak din ile gönderendir. (Allah) O hak dini bütün dinlere üstün kılmak için böyle yaptı, şahit olarak Allah yeter.` Buyurmuştur." dedi.


"Veda Hutbesi ilk günkü gibi ter-u tazeliğini korumaktadır"
Açıklamasında Peygamber efendimiz Hz Muhammed (sav)`in `Şüphesiz ki ben güzel ahlakı tamamlamak için gönderildim` hadisini de hatırlatan Önür, "Veda Hutbesi ilk günkü gibi ter-u tazeliğini korumaktadır. Rahmet Peygamberi genelde insanlığın, özelde Müslümanların karşılaştığı ve karşılaşacağı sorunları özetlemiş ve çözüm yolu olarak da Allah`ın kitabına sımsıkı sarılmayı ve Peygamberin sünnetine tabi olmayı göstermiştir. Allah bizleri bu iki emanete sahip çıkanlardan eylesin." ifadelerini kullandı.

Önür, ayrıca açıklamasının sonunda 3 Mart 1924`te kurulan Diyanet İşleri Başkanlığı`nın kuruluş yıldönümünün hayırlara vesile olmasını diledi. (Fırat Arslan-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir