• DOLAR 32.598
  • EURO 34.799
  • ALTIN 2498.054
  • ...
Esad Halka Seslendi!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, muhalif eylemlerin çıktığı günden bu yana üçüncü kez halkın karşısına geçti. Esad konuşmasında önemli açıklamalarda bulundu. Öncelikle ülkedeki eylemcilerin bazılarının taleplerinde haklı olduğunu belirten Esad, Ulusal Diyalog süreci başlattıklarını söyledi.

Ağustos`ta parlamento seçimlerinin de yapılacağını belirten Esad, artık vatandaşların kendi temsilcilerini doğrudan seçebileceklerini ifade etti.

Esad`ın konuşmasından satırbaşları... :

- Masum insanların öldüğü bu dönemde herkesin canı yandı. Şimdiye kadar çok büyük bedel ödediğimiz bir süreçten geçtik. Güvenliğimiz zarar gördü. Tüm kamuya ait binaların saldırıya uğradığı bir dönem yaşadık. Birçok kişinin yaralandığı bir süreç yaşadık. Tüm bunlar hem benim hem de ülkem için bir süreç.

- Hayatlarını kaybedenlerin ailelerine başsağlığı dilemek istiyorum.

KOMPLOLAR VAR, MİKROP BUNLAR

- Bizim için bundan sonraki süreç çok önemli.

- Her açıdan baktığımızda da kaçınılmaz olarak geleceğe bakıyoruz. Bu nedenle geçmişi analiz etmek gerekiyor. Neden bunlar yaşanıyor. Bu bir komplo mu? Komplo ise arkasında kimler var? Tarihi açıdan pekçok kez komplololora maruz kalan bir ülkeyiz.Kimileri kendi çıkarları için Suriye halkının sürekli komplolora maruz bırakmıştır. Bizler bu komploların varlığını kanıtlamak amacıyla çok çaba harcadık. Özellikle güçlendireceğimiz zayıf noktaları tespit ettik. Ülkemiz yurtdışında tasarlanan komplolora mazur kalıyor. İçeriden de tasarlanan komplolar var.

- Bazıları bunların komplo olmadığını söylüyor. Ancak biz detaylır incelemelerimizi yaptık.

PROTESTOLARIN ÜÇ TEMEL ÖZELLİĞİ VAR

- Şu anda Suriye`de yaşananların üç temel özelliği var.

Bir tanesi devletten gerçekten talepleri olanlar. Bu talepleri görmezden gelemeyiz. Bu taleplerle bazıları sokaklara dökülüyor. Göstericilerden bazılarıyla bir araya geldim. Burada taleplerli olanlar var. Bir de vandallar var. Suriye halkı kendi istedikleri dizaynları elde etmek. Dolayısıyla bunları ayırt etmek lazım. Bir takım gündemleri olan grupları var. Bir grubun dışarıyla hiçbir bağı yok.

HAMA GÖNDERMESİ: BAŞKALARININ HATASI

(Hama katliamına göndermede bulunarak) Müslüman Kardeşlerin de bazı talepleri var. Bazıları hala tarihi bedelleri ödüyor. Bizler başkalarının hataları nedeniyle suçlanıyoruz. Herkesin taleplerine kulak veriyoruz. 30 yıl sonra bu şekilde devam edemeyiz.

AFFI GENİŞLETEBİLİRİZ

Şimdiye kadar yayımladığımız af en kapsamlı af diyoruz. Adalet Bakanlığı`na bir talebimiz oldu. Acaba bu affı daha da genişletebilir miyiz? diye talimat verdim. Bir takıp unsurlar bir takıp taleplerini illegal olmayan yollarla dile getiriyorlar.

64 BİN KİŞİLİK TEHLİKELİ GRUP

Hukukun üstünlüğünün olduğu ülkede yasadışı gruplar sokaklara dökülüyorlar ve kendilerini haklı talepleri olanlarla özdeşleştiriyorlar. Bunlar son bir kaç ay için suç işlemiş aranan kişiler. Kimilerinin üç yıl üzerinde hüküm giymiş kişiler. 64 bin kişilik bir grup bunlar. Bu çok büyük bir rakam. Eğer silahlanırsa büyük bir ordu haline gelebilirler.

Üçüncü bir unsur da var. Radikal bazı entellektüellerin olduğu bazı gruplar var.

ULUSAL BİRLİK VE ULUSAL DİYALOG

Suriye`de her kesimi kapsayan bir konsep oluşturulmalı. Suriye`den herkesin sesi olabilecek bir diyalogun oluşturulması gerekiyor. Siyasi partiler bu süreçte önemli rol oynayacaklar. Farklı kesimlerle, farklı gruplarla bir araya gelinecek. Ve hepsi belirli bir takvim içinde gerçekleşek. Bu şekilde reformlar yapılacak.

OTORİTE SADECE GÖZLEMCİ OLACAK

Öncelikle yerel düzeyde bir siyasi diyalog geliştirelim diye düşündük. Sonra da bunu ulusala yaymaya çalıştığı. Yaptığımız istişareler sonucu merkezi bir diyalog grubunun oluşturulmasında karar verdik. Şu anda otoritenin rolü konsunuda biraz kafa karışıklığı var. Burada da otorite sadece gözlemci olacak. Önümüzdeki süreçte bu toplantılardan sonra ulusal diyalog başlayacak.

OLAĞANÜSTÜ HALİN KALDIRILMASINI ANLAMAYANLAR VAR

Bizler halkın taleplerine cevap veriyoruz. Olağanüstü hali kaldırdık. Devlet Güvenlik Mahkemelerini kaldırdık. Göstericilerin ifade özgürlüğüne ilişkin yeni yasal düzenlemeler yaptık. Ama olağanüstü halin kaldırılmasından sonra da bunun anlamını kavramayanlar oldu. Bizler demekki tutuklamalar yargıçtan bağımsız yapılamaz dedik. Gözaltı süreleri bellidir. Eğer uzatılacaksa yargıcın onayı gerekiyor. Hertürlü prosedüre yargının onay vermesi gerekiyor.

YENİ KOMİTELER KURULACAK

Yeni bir tasarı hazırlıyoruz. Vatandaşları bu yeni tasarıda daha iyi temsil edilecek. Bunun yanında yolsuzluklar gibi konuların araştırılmasını sağlayan bir komite oluşturuldu. Vatandaşların katkıda bulunacağı bir süreç olmalı. Medyada burada çok önemli bir rol oynuyor. Bu anlamda medyayı modernize etmek için çalışmalar başlatılmalı. Şeffalık için.

Yerel yönetimlerin çalışmalarıyla ilgili önemli adımlar atıyoruz. Belediyelerin çalışma performanslarını denetylecek kurumlar kurulacak. 36 bin kişiye yeni vatandaşlık hakkı verildi. Oluştur

El Cezire

Bu haberler de ilginizi çekebilir