• DOLAR 32.558
  • EURO 34.984
  • ALTIN 2422.833
  • ...
Gaziantep’in deprem master planı hazırlandı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Valilikte gerçekleştirilen protokol kapsamında, deprem master planı ile şehirde meydana gelecek olan olası bir deprem durumunda, haberleşme, ulaşım, barınma ve yardım dağıtımı gibi zaruri ihtiyaçların yol haritasının belirleneceği ve afetin beraberinde getireceği yangın gibi olası tehlikelerin de önüne geçileceği belirtildi.

İmza töreninde açıklamalarda bulunan Gaziantep Valisi Davut Gül, afetlerin ilk 6 saatinde yapılması gerekenler noktasında toplumsal bilincin oluşturularak tüm vatandaşlara eğitim verilmesi gerektiğini söyledi.

2021 yılının İçişleri Bakanlığı tarafından “Afet Eğitim Yılı” olarak ilan edildiğini aktaran Vali Gül, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu tarafından 81 ildeki İl Afet Risklerini Azaltma Planlarının 2021 yılında tamamlanması için planlama çalışması yapılması talimatı verildiği, Gaziantep’in ise bu çalışmalara daha önceden başladığını dile getirdi.

Gül, “İki gün önce İçişleri Bakanımız Sayın Süleyman Soylu’nun talimatı ile tüm illerde çalışmalar başladı. Gaziantep olarak Büyükşehir Belediyemizin öncülüğünde odalarımızla birlikte daha önceden başladığımız çalışma ile fark oluşturmuş olduk. Dolayısıyla bu protokol çalışmamızla denk geldi. Bu protokolde çok büyük emek var. Herkesin sorunun değil çözümün bir parçası olduğu bir yöntem var. Bu anlamda da emeği geçen bütün kurumlarımıza tek tek teşekkür ediyorum.” dedi.

Özellikle eğitim çalışmalarının önemli olduğuna vurgu yapan Gül, “İçişleri Bakanımız Süleyman Soylu’nun söylediği de tam olarak buydu; gönüllülük, herkesin bu meseleyi bir sorun olarak kabul etmesi, farkındalık oluşturulması, eğitim verilmesidir. Bu sene Gaziantep’te herkesi eğitmemiz lazım. İlk 6 saatte yapılması gerekenleri topluma yerleştirmemiz gerekiyor. Afetlere sadece deprem olarak bakmamak lazım. Afetlerin türleri çok geniş; bizim yıkılmayacak binalar yapmamız gerekiyor. Burada da kamu kendinden başlaması lazım. Hastaneler, okullar ve benzeri tüm kamu kurum ve kuruluşları başta olmak üzere hepsinin deprem dayanıklılık testini tekrardan gözden geçireceğiz.” diye konuştu.

 Çürük bina ile güçlendirilmesi gereken binanın birbirinden farklı olduğunu ifade eden Gül, “Binayı 2 bin yılından önce bütün kurallara uygun bir şekilde de yapmış olsanız onun yeni standartlara göre güçlendirme ihtiyacı ortaya çıkıyor. Burada binaların güçlendirilmesi gerekiyor mu? A’dan Z’ye gözden geçirmemiz lazım. Vatandaşlarımızın ise odalar ve belediyelerin binalarımızın deprem dayanıklılık testlerini yapacak beklentisine girmemesi lazım. Burada odalarımızın gönüllü olarak yapacakları bir tespit. İsteğimiz herkesin kendi binasının deprem dayanıklılık testlerini yaptırması. Dışardan birinin gelip bunu yapmasını beklerlerse bu ne hukuken ne fiilen mümkün ne de bunun altından kalkma ihtimalimiz var.” ifadelerini kullandı.

Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin de, “Yaklaşık 6 yıldan beri İnşaat Mühendisleri Odası ile konuştuğumuz bir ‘deprem’ başlığı var. Şimdi de deprem master planı ile ilgili nelerin yapılacağına dair bir çalışma yürütüyoruz. Ardından TÜBİTAK’a gittik. Orada yapılmasını planladığımız çalışmanın çok daha büyük bir altyapı ile oluşturulduğunu gördük. Orada gördüğümüz teoriyi şehrimizde hızlı bir şekilde pratiğe geçirmek için harekete geçtik. TEKNOFEST, bize büyük bir fırsat verdi. TÜBİTAK başkanımız buraya geldiğinde ilk imzamızı attık. Gaziantep Büyükşehir olarak projenin getireceği bilançonun ağırlığına bakmadan bu işin içinde olacağımızı söyledik. Her şeyden önce deprem master planı ile önümüzü görmemiz gerekiyor. Bundan daha da önemlisi ilgili başkanlarımız gönüllü bir şekilde ‘biz de bu işin içindeyiz’ dediler. Olağanüstü bir kıymetli. En önemli gücün yetişmiş insan gücü olduğuna yine şahitlik ettik. Bizi yetiştiren bu memlekete biz hizmet borçluyuz. Yarın deprem olduğunda insanımıza en ufak bir şey olursa bunun sorumluluğu hepimizin üzerinde. Bizim bu bilinçle çalışmalarımızı yürütmemiz gerekiyor.” şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından Gaziantep’in deprem riskini en aza indirecek “Deprem Master Planı” için imzalar atıldı.

Törene, Gaziantep Valisi Davut Gül, Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Hasan Alan, İl Afet ve Acil Durum Müdür Vekili Mehmet Gündüz, Elektrik Mühendisleri Odası Gaziantep Şube Başkanı İslim Arıkan, Gaziantep İnşaatlar Mühendisleri Odası Başkanı Gökhan Çeliktürk, Jeofizik Mühendisleri Odası İl Temsilcisi Burhan Can Polat, Jeoloji Mühendisleri Odası İl Temsilcisi Mehmet Tevfik Uygur, Gaziantep Makine Mühendisleri Odası Başkanı Aykut Kocalar ve Mimarlar Odası Gaziantep Şube Başkanı Fatma Aslı Tezel katıldı. (İLKHA)







Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir