• DOLAR 32.372
  • EURO 34.972
  • ALTIN 2325.466
  • ...

Türkiye’nin dört bir yanında üretim yapan sanayiciler, en fazla 6 ay süren meslek kurslarını bitirmiş 27 bin 884 işsize kapılarını açmak için hazır bekliyor. Yaşadığı kentte açılan meslek edindirme kurslarına kaydolan işsizler için mobilya döşemeciliğinden dikiş makinesi operatörlüğüne, elektrik işçiliğinden gaz kaynakçılığına kadar onlarca alanda iş bulabilmek mümkün.

Türkiye’de resmi rakamlara göre 2.8 milyon işsiz bulunurken, artık iş bulmanın en sağlam yolu ‘mesleki eğitim’ oldu. TÜİK’in açıkladığı verilere göre, son 1 yılda 1,5 milyon yeni iş yaratılırken, işsizlik oranı da yüzde 10,8’e geriledi. Özellikle sanayi sektöründeki istihdam atağı, işsizliği geriletmekte en büyük rolü oynadı. Mart ayında sanayi istihdamı geçen yıla göre 417 bin kişi artarken, sanayide yeni iş imkânlarının artması bekleniyor.

Anadolu’nun en ücra köşelerinde bile en fazla 6 aylık kurslar sonunda mesleki eğitim diploması alan işsizler, kendi kentlerindeki firmaların gözbebeği haline geliyor. Çünkü ülke genelinde firmaların yüzde 30’u çalışanlarının sahip olduğu mesleki becerilerin beklentilerini karşılamadığını ifade ediyor.

Gaz altı kaynakçısına büyük talep var TOBB ETÜ ve TEPAV işbirliği ile Türkiye genelinde istihdamın yüzde 80’ini oluşturan 19 sanayileşmiş kentte 5 bin şirket ile yapılan ankete göre, işverenlerin en büyük beklentisi, işe alacağı elemanın mesleki eğitimden geçmiş, kendi alanında uzmanlaşmış olması.

Ülke genelinde en çok gaz altı kaynakçısı, dikiş makinesi operatörü ve dokuma makinesi operatörüne ihtiyaç var. Ekonominin kalbinin attığı İstanbul’da sanayi şirketleri en fazla tekstil kalite kontrolcüsü ararken, Diyarbakır’da dikişçi ve ütücülerin iş bulma şansı çok yüksek.

BAŞVURMAK İÇİN NE YAPMALI?

Mesleki eğitim kurslarına katılmak için Çalışma Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, TOBB ve İş-Kur tarafından hayata geçirilen UMEM BECERİ’10 (Uzmanlaşmış Meslek Edindirme Merkezleri) Projesi’ne dahil olmak gerekiyor.

Bunun için önce www.beceri10.org.tr sitesine girip başvuru yapın.

Meslekler ve iş imkânlarına ilişkin detaylı bilgi için 444 86 38 numaralı telefonu aramak mümkün.

İşverenler ise ihtiyaç duydukları eleman taleplerini illerinde bulunan odalara ya da www.beceri10.org.tr adresine bildirebilir.

RADİKAL