• DOLAR 32.507
  • EURO 34.972
  • ALTIN 2429.722
  • ...
Peygamber Sevdalıları`ndan esnafa broşür
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

BATMAN - Daha önce esnafa yönelik ticaret ahlakıyla ilgili seminerler veren Peygamber Sevdalıları Batman Koordinatörlüğü, bu defa \"İslam`da ticaret ahlakı, helal ve haramlar, doğru esnaflık\" konularının işlendiği 25 bin broşür hazırlayarak, Cuma namazı çıkışında esnafa dağıttı.

 

Koordinatörlük tarafından hazırlanan \"İslam`da ticaret ahlakı, helal ve haramlar, doğru esnaflık\" konulu broşürde, Müslüman bir tüccarda bulunması gereken özellikler kısaca şöyle anlatıldı: \"Malı satın alırken ucuz almak için aldığı malı kötülemez. Malını sattığında pahalı satmak için övmez. Müşteriye satarken kusuru gizlemez. Müşteriyi kendine güvendirmek için yemine başvurmaz. Haram, mekruh ve şüpheli ticari tüm işlerden kaçınır. Karaborsacılık yapmaz. Haremlik ve selamlığa önem vererek, maneviyatı zedeleyici durumların ve dedikoduların önüne geçer. Yapılan ticaretin gereği kadar fıkıh boyutuna vakıftır. Zekatı borç olarak bilir ve mal olarak veriyorsa en güzelinden tercih eder. Faize girme tehlikesi olacak şekilde kredi kartı kullanmaz. İhtilafları, anlaşmazlıkları şer`i ve örfi yollarla halletmeye çalışır. Namazları camide cemaatle kılmaya gayret gösterir.\"

Broşürde, Allah`u Teâlâ`nın bütün zenginlikleri insanın emrine verdiği, O`nun temiz ve helal kıldığı yollardan her türlü kazancın serbest bırakıldığı, İslam`da önemli olan şeyin para kazanmak değil, helal kazanmak olduğu ifade edildi.

 

Broşürde piyasada karşılaşılan sorunlara değinilirken, \"Borç veren esnaf, müşteriye verdiği malı ve ödemeyi müşterinin gözü önünde yazmalı ve silmeli. Ortaklık yapılacaksa, ortak olanlar bir anlaşma metni yazmalı ve şahitlerle beraber imzalamalıdırlar. Mecbur kalınmadıkça kredi kartı kimseye verilmemelidir. Reklam amaçlı gayr-ı İslami ve müstehcen resimler içeren ürünler ulu orta teşhir edilmemeli. Hırsızlık olaylarında komşu esnaflarla birlikte hareket edilmeli. İşyerinde illaki müzik olacaksa, ilahi veya uygun içerikte fon müzik kullanılıp ses fazla yükseltilmemeli. Fiyatlar piyasanın çok çok üstünde tutulmamalı.\" ifadelerine yer verildi. (M.Fatih Akgül - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir