• DOLAR 32.555
  • EURO 35.029
  • ALTIN 2422.393
  • ...
Twitter'a reklam veren terörden yargılanacak
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

1 Ekim 2020'de yürürlüğe giren ve Kamuoyunda sosyal medya yasası olarak bilinen 7253 sayılı kanunda yapılan değişiklikler sonucu Türkiye'de günlük erişimi 1 milyondan fazla olan ve Türkiye'de temsilcilik açmayan yabancı kaynaklı Twitter, Periscope ve Pinterest'e reklam yasağı getirildi.

Kararı Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Ömer Fatih Sayan, yerli sosyal medya uygulaması Yaay ve Twitter üzerinden yaptığı paylaşımla duyurdu.

 

TERÖRDEN YARGILANACAKLAR

Karara göre reklam yasağı getirilen sosyal medya platformlarına reklam verenler hakkında işlem başlatılacak. Bu kişilerin yargılanacağı kanunlar ise bir hayli dikkat çekici. Öyle ki aralarında 'Suç Gelirlerinin Aklanmasının Önlenmesi Hakkında Kanun' ve 'Terörizmin Finansmanının Önlenmesi Hakkında Kanun' dahi var.

Son olarak Facebook, Türkiye'de temsilci olarak bir tüzel kişilik atama sürecini başlatmaya karar verdiklerini duyurmuş ve açıklamada kişisel verilerin korunmasına yönelik uygulamalarda bir değişiklik olmayacağı belirtilmişti.

SOSYAL MEDYA YASASI
Yasanın sosyal ağ sağlayıcıların temsilcilik bulundurma zorunluluğu ve buna bağlı olan yaptırımların yürürlük tarihi üç ay ertelenirken, kişilerin içeriğin yayından çıkarılması, engellenmesi başvurusuna ilişkin Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'na (BTK) ilk sunacakları rapor tarihi Ocak 2021 yerine Haziran 2021'ye ertelendi.

Kabul edilen bir başka önergeyle de taraflara ilişkin IP adresi, verilen hizmetin başlama ve bitiş zamanı, yararlanılan hizmetin türü, aktarılan veri miktarı ve varsa abone kimlik bilgilerini içeren "trafik bilgisi" tanımına "port bilgisi" de eklendi.

Bu düzenlemeye gerekçe olarak aynı IP adresinin, aynı zaman aralığında farklı kullanıcılara tahsis edilmesi nedeniyle, kullanıcıyı ayırt edebilmek ve böylece olası mağduriyeti önlemek gösterildi.

DÜZENLEMENİN AMACI NE?

AK Parti, yasal düzenlemeye gerekçe olarak, internet kullanıcılarının kişisel başvurularında veya kamu kurumlarının bildirimlerinde yaşanan zorlukların aşılması için sosyal ağ sağlayıcılarla muhataplık ilişkisi kurulmasını gösteriyor.

Muhalefet partileri ise bu düzenlemeyi, sosyal medyaya yeni bir sansür amacı taşıdığını ve düşünce özgürlüğünün önüne yeni engel olarak görüyor.

Bu haberler de ilginizi çekebilir