• DOLAR 32.332
  • EURO 35.05
  • ALTIN 2282.433
  • ...
Dünya Basınında Bugün
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

HABER MRK - 20 Haziran Cuma Dünya basınında yer alan bazı haber özetleri:

İRAN: Keyhan gazetesi
Keyhan gazetesi Bahreyn Şii lideri Şeyh İsa Kasım`ın Kan veren Bahreyn halkının Al-ı Halife devrilinceye kadar sokaklardan çekilmeyeceğini dile getirmesini manşetten veriyor. Gazetede Filistin seçilmiş başbakanı İsmail Heniye`nin Siyonist işgal rejimine asla taviz vermeyeceklerini duyurması, Amerika`nın Taliban teröristleriyle müzakere masasına oturması, Fas`ta hükümet muhaliflerinin kral`ın reform önerisini geri çevirmesi gibi haberler geniş şekilde yer alıyor.

Gazete ayrıca Mısır`daki halk devrimiyle ilgili şöyle bir yazıya da yer veriyor:
Kahire`de Tahrir Meydanı`nda başlayan Mısır devrimi, sadece gençlerin çabası, sabrı ve ulaştığı zaferle değil aynı zamanda Mısır`ın siyasi çevresine getirdiği değişimlerle dünyayı şaşırttı. Arap dünyasındaki güç ve ittifak dengesini değiştirdi. Daha da önemlisi İsrail`le ilişkileri yeniden şekillendirmeye başladı. Artık devrimci Mısır Batı için bir hedef haline geldi. Zira Siyonist İsrail işgalcisi önünde artık küçük düşmüyor, Amerika`nın dediklerini yapmıyor ya da Gazze Şeridi`nin ablukasını sürdürmüyor. Ayrıca Mısırlı vatandaşlara sattığı fiyatın altından işgalci İsrail`e doğal gaz vermiyor. Bu nedenle Irkçı İsrail`in Mısır`ın yozlaşma, baskı ve halkın parasının talan edildiği zamana geri döndürmek için casuslarını yollaması doğal. Mısır devrimi, barışa doğru sahte yürüyüş karşısında direniş politikalarını terk eden Arap rejimlerin itaatiyle geçen 40 yılın ardından Siyonist İsrail`in stratejik hesaplarını alt üst etti. Irkçı İsrail ordusu bir kez daha Mısır`ı düşman listesinin en tepesine yerleştirecek.

Risalet Gazetesi
Risalet gazetesinde İslami İran`ın OPEC`in fakir ülkeleri desteklemesi gerektiğini duyurması, Amerika ordusunda intihar vakalarının artması, özerk teşkilat baş müzakerecisi Saib Arikat`ın Siyonist site inşaatının barış önünde en büyük engel olduğunu dile getirmesi, Bahreyn`de despot rejim karşıtı halk ayaklanmasının devam etmesi, Afganistan`da işgalci koalisyon güçlerinin ağır zayiat vermesi gibi haberlere dikkat çekiliyor.

İNGİLTERE
Daily Telegraph: Türkiye Mahir`in görevden alınmasını istedi
Daily Telegraph gazetesinin Orta Doğu muhabiri Adrian Blomfield imzalı haberde "Türkiye`nin, Suriye rejimine yönelik baskıyı gözle görülür ölçüde artıran bir girişimde bulunduğu ve dün Cumhurbaşkanı Beşar Esad`dan, büyük nefret uyandıran kardeşi Mahir Esad`ı ordudaki görevinden derhal almasını talep ettiği" aktarılıyor.

Bu durumu, Türkiye`nin eski müttefikine karşı sabrının taşmaya başladığına bir işaret olarak yorumlayan Daily Telegraph, Türkiye hükümetinin Şam`a temsilci gönderdiği ve görüşleri bir mektupla ilettiğini yazıyor.

Habere göre Türkiye mektupta Suriye rejiminin garanti etmesini umduğu bir dizi somut reform talebine de yer verdi.

Daily Telegraph, Arap ülkelerinin sembolik ifadeler dışında Beşar Esad`ı eleştirmeye yanaşmadıklarını, bunun da "Orta Doğu`nun büyük güçlerinden Türkiye`nin varlığını giderek daha da fazla hissettirmeye başlamasını önemli kıldığını" vurguluyor.

Gazete, Mahir Esad`ın Cumhuriyet Muhafızları ve elit dördüncü Tümen`in komutanı ve Suriye`nin belki de en korkulan adamı olduğunu yazıyor.

Daily Telegraph Mahir Esad`ın son dönemde Türkiye sınırına yakın köy ve kasabalardaki şiddet olaylarının da başındaki isim olduğunu hatırlatıyor.

Türkiye sınırından binlerce mültecinin geçtiğini yazan gazete, Türkiye`nin ilk kez, sınırın Suriye tarafına da yardım göndermeye başladığını belirtiyor.

Haberde Suriye birliklerinin sınır bölgesindeki operasyonlarını dün daha da sıkılaştırdığı, sınırda mahsur kalmış binlerce mültecinin hayatta kalmasını sağlayan yakınlardaki fırın ve dükkanları yaktığı belirtiliyor.

Tunus`ta Bin Ali`ye gıyabında duruşma
Öte yandan İngiltere gazetelerinde dikkat çeken bir diğer haber de, Tunus`ta ocak ayında halk ayaklanmasıyla devrilen Zeynel Abidin bin Ali`nin bugün gıyabında yargılanmaya başlanıyor olması.

Devrildikten sonra Suudi Arabistan`a kaçan Bin Ali, zimmetine para geçirme ve uyuşturucu ticaretine karışmak gibi çeşitli suçlardan yargılanıyor.

Financial Times, eski diktatörün dün avukatı aracılığıyla yaptığı açıklamada, hakkındaki suçlamaları reddettiği ve uydurma diye nitelediğini yazıyor.

Tunus Merkez Bankası, şubat ayında yaptığı açıklamada, bir sahil kentindeki lüks cumhurbaşkanlığı konutunda bulunan nakit paranın 30 milyon dolar değerinde, Euro`dan Türk lirasına çeşitli para birimlerinde olduğunu bildirmişti.

Nadir elementlerin fiyatı katlandı
Financial Times, Çin`in hammadde stoklarını artırması karşısında, kimi nadir element fiyatlarının son üç haftada ikiye katlandığını yazıyor. Gazeteye göre bu durum, küresel kaynaklara ilişkin kaygıları da beraberinde getirdi.

Nadir elementler, 17 elementten oluşan bir metal grubu. Bu tür metaller, hem elektrik hem petrolle çalışan hibrit otomobillerden floresan lambalara ve cep telefonlarından plazma ekrana birçok ileri teknoloji ürününün üretiminde kullanılıyor. Ve dünyada nadir element üretiminin yüzde 90`ından fazlasını Çin yapıyor.

Financial Times`a göre nadir elementleri en fazla kullanan ülkeler olan Japonya ve ABD`nin Çin`e ilişkin son dönemde kaygılarını dile getirmeye başlamaları ve ihracata yönelik kısıtlamalar, bu tür elementlerin piyasalarında karışıklığa neden oldu.

Çin geçen sene ihracatı yüzde 40 oranında azaltmış ve Japonya`yla siyasi anlaşmazlık yaşandığı sırada da ihracatı geçici olarak askıya almıştı.

Çin, Avusturya`nın meşhur köyünü kopyalıyor
Independent gazetesi Avusturya`da bir köyün sakinlerini şaşkınlığa sürükleyen bir Çin projesini sayfalarına taşıyor.

Avusturya`nın ahşap evleri, tarihi kiliseleri ve nefes kesen manzaralarıyla meşhur Hallstatt köyünün turist panosunda şu sözler yazılı: Bir çokları burayı dünyanın bir gölün kenarındaki en güzel köyü olarak anıyor.

Gazete, bu görüşe herhalde Çinliler kadar katılan başka bir millet olamayacağını, çünkü bir inşaat şirketinin, ülkenin güneyindeki Guangdong eyaletinde bu köyün tıpa tıp aynısını inşa etmeye başladığını yazıyor.

Independent`ın aktardığına göre kopyalanan köyün reklamında, "kalabalık olmayan üstelik üst düzey ve kaliteli bir yerleşim yerinin dağ ve göl manzarası bulunduğu" söyleniyor.

Unesco`nun dünya mirası listesinde bulunan Hallstatt`ın 800 sakini ise haber karşısında şoka uğramış.

Halkı en çok şaşırtan da, Çinli bir ekibin yıllardır köyde ölçüm yapıp fotoğraflar çekip kendilerini inceliyor olması ve bunu fark etmemeleri.

Belediye başkanı, Unesco`ya Guangdong projesiyle ilgili olarak şikayette bulunmuş. Avusturyalı yetkililer, şimdi Çin`in kopya köy planlarına nasıl bir karşılık vermeleri gerektiğini görüşüyor.

Çin`de ise Avrupa`daki köy ve kasabaların kopyalanması yaygın olmasının yanı sıra hayli büyük bir pazar.

2005`te tamamlanan Chengdu, İngiltere`nin Dorchester kenti model alınarak inşa edilmiş.

İLKHA

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir