• DOLAR 32.319
  • EURO 35.135
  • ALTIN 2292.318
  • ...
Aile Bakanlığının tüm haberleri engellilerin erişimine sunuldu
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Bakanlığın resmi web sitesinde yayınlanan habere göre Bakan Selçuk; Bakanlık bünyesinde 56 İşaret Dili Tercümanını istihdam ettiklerini, yapılacak bir sınav sonrasında yeni alımlarla bu sayıyı arttıracaklarını kaydetti.

2020 yılında işaret dili tercümanlarına yönelik de faaliyetlerin hızlandırıldığı, işaret dili tercümanlarının iş takip modülü pilot uygulamasının başladığı belirtildi.

İşaret Dili Tercümanı bulunmayan illere tercüman ataması yapmak, ayrıca 7/24 işitme engelli vatandaşlara hizmet vermek amacıyla çalışmaları devam eden Çağrı Merkezinde görevlendirilmek üzere işaret dili tercümanı adaylarının dil yeterliliklerinin belirlenmesine yönelik Ankara Üniversitesi TÖMER bünyesinde ilk TİDYES (Türk İşaret Dili Yeterlilik Sınavı) 14-16 Kasım 2020 tarihlerinde yapıldığı kaydedildi.

Yılın son günü Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile Ankara Üniversitesi arasında "Türk İşaret Dili" çalışmaları iş birliği protokolü imzalandı. Bakan Selçuk, "Bu protokolle temel hedefimiz, Türk İşaret Dili üzerine çalışmalar yaparak, sağlık, hukuk, eğitim gibi farklı alanlarda terminoloji geliştirmek. Aynı zamanda bu alanda yetişmiş insan kaynağı sağlamak ve toplumsal farkındalığa katkı sunacak çeşitli etkinlikler de gerçekleştireceğiz." dedi.

İletişim merkezleri aracılığıyla işaret dili tercüme hizmeti verilecek

Alanda çalışan sivil toplum kuruluşları, kamu kurum ve kuruluşları ile üniversitelerin temsilcilerinin katılımıyla “Türk İşaret Dili Uygulamalarının Geliştirilmesi ve Yaygınlaştırılmasına Yönelik Usul ve Esaslara İlişkin Yönetmelik” çalışmalarının sürdürüldüğünü belirten Bakan Selçuk, Alo 183, Alo 144 ve Alo 170 Çağrı Hatlarında İşaret Dili bilen personel görevlendirilerek, işitme engelli vatandaşlara görüntülü hizmet verildiğini hatırlattı.

İşitme engellilerin bilgiye, temel hizmetlere ve ürünlere erişimleri ile karşılaştıkları sorunlara değinen Bakan Selçuk, sorunların çözümü ve erişimlerinin hızlandırılması kapsamında Bakanlığın bünyesindeki çağrı merkezleri ile işaret dili tercüme hizmeti verilmesi için çalışmaların başladığını belirtti.

Bakan Selçuk, işitme engellilerin, kamu kurum ve kuruluşları tarafından sunulan hizmetlere e-Devlet üzerinden erişimi ile ilgili çalışmaları sürdürdüklerini de kaydetti.

İşitme engelli bireyler için “Coronavirus bilgilendirme rehberi” hazırlandı

İşitme engelli bireyler ve ailelerine yönelik “Coronavirus Bilgilendirme Rehberi” hazırlandığı ve rehber hem İşaret Dili çevirisi içeren video formatında, hem de PDF formatında erişime açıldığı ifade edildi. Aynı zamanda pandemi sürecinde Sağlık Bakanlığı “Coronavirus kamu spotları” ve “Sağlık bilgilendirme’’ videolarının işaret dili ile erişimleri sağlandı.

EBA TV ders içerikleri işaret diline çevrildi

Pandemi döneminde uzaktan eğitim devam ederken EBA TV’de de engellilere yönelik içeriklere yer verildi. Engelliler haftası kapsamında “Temel Türk İşaret Dili” Ders içerikleri hazırlanarak video kayıtları yapıldı ve EBA TV de yayınlandı. Aynı zamanda bulundukları şehirlerde kaynaştırma eğitimine devam eden işitme engelli öğrencilerin derslerde ve okulda yaşadığı sorunları anlattıkları farkındalık çalışması da EBA TV’de yer aldı. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından düzenlenen EBA TV ders içerikleri de işaret diline çevrildi.

Engellilerin dini bilgilere ulaşımını kolaylaştırmaya yönelik adımlarında atıldığı belirtildi. ‘Aile’ temalı hadisler İşaret Diline çevrilerek erişime sunulduğu ifade edildi. Engelli Hakları Sözleşmesinin işaret dili çeviri çalışmalarının da başladığı vurgulandı.

81 il kapsamında işitme engelli bireylerin 7/24 iletişim ihtiyacını karşılayabileceği 'TİD Engelsiz Erişim Merkezi Projesi'nin de sürdüğü belirtilen açıklamada, bu proje ile engellilerin işaret dili tercümanına sürekli ulaşabilmesi ve tüm mecralara engelsiz erişebilmesinin sağlandığı kaydedildi.(İLKHA)



Bu haberler de ilginizi çekebilir