• DOLAR 32.565
  • EURO 35.02
  • ALTIN 2423.292
  • ...
Valilik binası için alınan yıkım kararı tartışmalara neden oldu
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Kentte yıkılan Kamil Ocak Stadyumunun yerine yapılmayan ve şehrin çok uzak bir bölgesine yapılması kararı alınan Cuma Camii’nin yeri ile ilgili tartışmalar, yerine Cuma Camii yapılması engellenen valilik binası için yıkım kararının alınmasıyla tekrar başladı.

Yıkımı ertelendiği gerekçesiyle yerine Cuma Camii yapılması engellenen valilik binası için bir yıl sonra tekrar yıkım kararı alınması ve Millet Bahçesi’ne dâhil edileceğinin açıklanmasının ardından başlayan tartışmalar ve tepkiler devam ediyor.

Gaziantep Valiliği ve Büyükşehir Belediyesi arasında yapılan protokolün ardından 24 yıllık valilik binası için yıkım kararı alınması ile ilgili İnşaat Mühendisleri Odası Gaziantep Şube Başkanı Gökhan Çeliktürk, yazılı bir açıklama yaptı.

Çeliktürk, 1996 yılında hizmete giren Gaziantep Valiliği binasının yıkım kararı ile ilgili haberleri üzüntü ile karşıladıklarını söyledi.

Valilik binasının ekonomik ömrünü tamamlamadığına dikkat çeken Çeliktürk, “Yönetmeliğe göre, bir binada yapılacak olan deprem güçlendirme projesi maliyetlerinin binanın değerinin yüzde 40’dan fazla olması halinde binanın yıkılması düşünülebilir. Bunun dışında alınacak kararlar kaynak israfı olur.” dedi.

Valilik binası ile ilgili kararların siyasi ya da kişisel tercihler doğrultusu yerine bilimsel verilere göre alınmasını istediklerini belirten Çeliktürk, valilik binasının yıkılmasına karar vermek için öncelikle binanın, performans analizi, güçlendirme projeleri ve maliyet analizlerinin yapılması gerektiğini ifade etti.

Bu konuda hazırlanmış teknik bir raporun olduğunun ileri sürüldüğünü belirten Çeliktürk, “Bina ile ilgili hazırlanmış bir rapor varsa bu rapor kamuoyu ile paylaşılmalıdır. Bu konuda hazırlanmış teknik raporların paylaşılması ile kamuoyu daha sağlıklı bilgilendirilecektir.” diye belirtti.

“Yeni bir bina 120 milyon TL’den aşağıya mal edilemez”

Kamu kaynaklarının doğru kullanılmasının büyük önem taşıdığını belirten Çeliktürk, “Valilik binasının inşaat alanı yaklaşık 30 bin metrekare civarındadır. Günümüz koşullarında böyle bir binayı 120 milyon TL’ye mal edemezsiniz. Devletin, daha doğrusu milletin kaynaklarını doğru kullanmak gerekiyor. Ekonomik ömrünü tamamlamamış olan böylesine bir binanın herhangi bir bilimsel veriye dayanılmadan yıkılması en hafifinden israftır. Böyle bir binayı yıkmak için daha sağlam gerekçelerimiz olmalıdır. Bir yapının yıkımına veya güçlendirmesine karar vermeden önce tüm inceleme ve analizler 18 Mart 2018 tarihli ve 30364 mükerrer sayısı ile Resmi Gazetede yayınlanan Türkiye Bina Deprem Yönetmeliği (TBDY) ilkelerine uyularak yerine getirilmelidir.” ifadelerini kullandı.

Çeliktürk, “Mevcut ve güçlendirilecek tüm binaların ve bina türü yapıların deprem etkisi altındaki performanslarının değerlendirilmesinde uygulanacak hesap kuralları, güçlendirme kararlarında esas alınacak ilkeler ve güçlendirilmesine karar verilen binaların güçlendirme tasarımı ilkeleri Türkiye Bina Deprem Yönetmeliğinde tanımlanmıştır. Buna göre, binanın genel durumu ortaya çıkarılmalı, gerekli analizler yapılmalı, yapı elemanlarının performansları belirlenmeli ve deprem performansı ölçülmelidir. Mevcut bir binanın yürürlükteki yönetmelik hükümleri çerçevesinde deprem güvenliğinin belirlenmesi aşamasında yapı güvenliği ile ilgili bir görüş ve karar oluşturulması gerekmektedir. Yapılacak olan çalışmalar sonunda binanın güçlendirilmesi binanın toplam maliyetinin yüzde 40’dan daha fazla çıkarsa yıkım kararı verilebilir. Bu yapılmadan yıkım kararının verilmesi kararda imzası olan kamu görevlilerinin ileriki yılarda hukuki anlamda sıkıntı yaşamalarına neden olabilir.” şeklinde konuştu. (İLKHA)





Bu haberler de ilginizi çekebilir