• DOLAR 32.504
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
 Üniversitelerin Eğitim Süresi Değişiyor!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

YÖK taslağına eklenen maddeyle 4 yıl okutulan işletme, turizm ve otelcilik ile bankacılık gibi bölümlerin 2 seneye düşmesi, mühendislik ve eczacılık 5, mimarlık ve diş hekimliği 6 yıla çıkacak...

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), YÖK Yasa Taslağı`na eklediği bir madde ile üniversitelerde okutulan bölümlerin eğitim sürelerinde değişiklik yapılmasını istedi. Milliyet`in haberine göre; bu kapsamda mevcut sistemde çoğu üniversitede lisans bölümü oldukları için 4 yıl okutulan işletme, turizm ve otelcilik, bankacılık, sigortacılık gibi bölümlerin 2 seneye; hukuk, coğrafya, sosyoloji, tarih, psikoloji gibi bölümlerin ise 3 seneye indirilmesi planlanıyor. Değişiklik yapılırsa, mühendislik ve eczacılıkta eğitim süresinin 5, mimarlık ve diş hekimliğinde ise 6 yıla çıkarılması gündeme gelecek.

TASLAĞA EKLENDİ

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı`nın, görüş ve önerilerini içeren bir önyazı ile Başbakanlığa gönderdiği YÖK Yasa Taslağı`nda, üniversitelerde okutulan bölümlerin eğitim sürelerinde değişiklik yapılmasını istediği öğrenildi. Yazısında Türkiye`de tıp fakülteleri hariç bütün lisans programlarının 4 yıl eğitimi kapsadığını hatırlattığı belirtilen Avcı`nın, eğitim sürelerinde bölümde okutulan derslerin ağırlığı göz önünde bulundurularak yeniden planlama yapılması gerektiğine dikkat çektiği ifade edildi.

Türkiye`de mevcut sistemde, programlar lisans ya da ön lisans programları olarak ikiye ayrılıyor. Lisans programları 1 yıl yabancı dil hazırlık eğitiminin ardından 4 yıl alan eğitimini içerirken, ön lisans programları 1 yıl hazırlık eğitiminin ardından 2 yıl alan eğitimi programını kapsıyor. Bir istisna olarak tıp fakültelerinde ise öğrencilere 6 yıl boyunca eğitim veriliyor.

Bakanlığın "eğitim süreleri düşürülsün" önerisinin ayrıntılarına göre işletme, turizm ve otelcilik, bankacılık, sigortacılık gibi bölümlerin eğitim süresinin 2 seneye; hukuk, coğrafya, sosyoloji, tarih, psikoloji, ekonomi, edebiyat gibi bölümlerin ise 3 yıla düşürülmesi planlanıyor. Düzenleme yapılırsa, mühendislik ve eczacılıkta eğitim süresinin 5 yıla, mimarlık ve diş hekimliği bölümlerinde ise 6 yıla çıkarılmasının gündeme gelmesi bekleniyor. Yeni sistemde, isteyen öğrencinin alan eğitimine geçmeden önce, üniversitede 2 yıl "temel eğitim" alabileceği bir model üzerinde de duruluyor.


 

Bu haberler de ilginizi çekebilir