• DOLAR 32.559
  • EURO 34.926
  • ALTIN 2428.504
  • ...
Drone nedir? İlk Drone ne zaman kullanıldı?
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Oxford İngilizce Sözlüğü'ne göre "Drone", uzaktan kontrol edilen, pilotsuz hava aracı anlamına gelir. İnsansız hava aracı, fiziksel olarak içinde insan bulunmayan bir tür uçan araçtır. İHA'ların en önemli ve olmazsa olmaz bileşeni, yer tabanlı bir kontrolör ile uçak arasında bir iletişim sistemidir. Drone, uzaktan kumanda ya da yazılımsal yönetim ile yönlendirilir.

Havadan görüntülemelerde helikopter gideri ve pilot maliyeti olmadığı için prodüksiyon giderlerini yarı yarıya düşüren ve askeri kontrol mekanizmalarını kolaylaştıran Drone, birçok iş için kullanılmaktadır. Günümüzde çok farklı şekil, ebat, konfigürasyon ve karakterde araçlar üretilmektedir.

İlk Drone ne zaman kullanıldı?

İlk İHA'lar Vietnam Savaşı sırasında gövdelerine yerleştirilen kameralar ile film ve resim çeken uçaklardı. Bu uçaklar ya düz bir hat üzerinde veya dairesel hareketlerle uçar, görüntüyü toplar, yakıtı bitene kadar uçar sonra yere inerdi. İnişten sonra resimler analistler tarafından çıkartılıp incelenirdi.

Drone adı da verilen bu basit yapıdaki araçlar sadece uzaktan kumanda ile uçabilen basit bir uçaktı. Yeni nesil radyo frekanslarının kullanılmaya başlanması ile İHA'lar uzaktan kumanda ile çok daha fazla kullanılmaya başlandı ve "uzaktan kumandalı araç" terimi gelişti.

Günümüzde birçok İHA hem uzaktan kumanda hem de bilgisayarlı otomasyon yardımı ile uçmaktadır. Daha gelişmiş sürümleri hız ve uçuş yolunu sabitleyen, yerleşik kontrol ve / veya rehberlik sistemlerinin yardımıyla düşük seviyeli insan pilot görevlerinde uçabilir.

Drone kullanım alanları nelerdir?

Günümüz çağında insanın verimli bir şekilde performans gösteremediği yerlerde drone’lar devreye giriyor. Drone’lar sayısız sektörün içine girmiş durumda. Bazı yasalar bu ürünlerin kullanılmasını engellese de birçok alanda çığır açma potansiyeli yüksek. (İLKHA)

 



Bu haberler de ilginizi çekebilir