• DOLAR 32.555
  • EURO 34.912
  • ALTIN 2436.893
  • ...
​Gönüllü Covid-19 aşısı olan Prof. Dr. Arıca deneme sürecini değerlendirdi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

SinoVac Şirketi'nin ürettiği inaktif Coronavirus aşısının Türkiye’deki aşı denek çalışmalarında gönüllü olan Prof. Dr. Vefik Arıca, aşı ilgili deneyimlerini İLKHA’ya anlattı.

Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu tarafından, analizleri tamamlanan CoronaVac aşısı için "acil kullanım onayı" verildikten sonra ilk aşıyı Sağlık Bakanı Fahrettin Koca yaptı. Bakan Koca'nın ardından da tüm sağlık çalışanlarına yapılmak üzere kullanıma sunuldu.

Türkiye'de ilk olarak sağlık çalışanlarından başlanan aşılama ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Arıca, aşı için gönüllü olmasının nedeninin aşı karşıtı düşünceleri kırmak, Covid-19’a yakalanma riskinin yüksek olması ve Türkiye’de yürütülen Faz-3 aşı çalışmalarına destek vermek olduğunu söyledi.

Arıca, “Türkiye, Brezilya ve Endonezya ile birlikte Faz-3 çalışmasına katılan 3 ülkeden biri oldu, bu da Çin aşısının güvenirliği ve ülkenin genetiği açısından iyi oldu. Bende Faz-3 çalışmasına 2 ay önce katıldım, Uluslararası Helsinki anlaşmasına göre Türkiye’de aşı vurulmaya başlandığı anda kodlar kırıldı bizim gerçek aşımı yoksa (Plasebo) gerçek olmayan aşı gurubunda mı olduk?  Soruları yanıt buldu. ‘Evet, siz gerçek aşı gurubundasınız’ mesajı geldi. Bunu da bugün öğrenmiş oldum.” ifadelerini kullandı.

"Önemli bir yan etki olmadı sadece 5 kilo zayıfladım"

SinoVac Şirketi'nin ürettiği inaktif CoronaVac aşısının beklenen yan etkileri göstermediğini ifade eden Arıca, sadece 2 ay içerisinde 5 kilo zayıfladığını belirtti.

Arıca, “Aşı vurulduktan sonra bende nasıl yan etkileri oldu? Aşı vurulan yerde beklenilen yan etkiler şişlik, kızarıklık, 38 dereceye ulaşmayan bir ateş, kas ağrısı ve yorgunluk bekliyordum ama ben de açıkçası bunların hiçbiri olmadı. Tek bir yan etki oldu, o da ciddi mi, değil mi bilmiyorum? 2 ay içerisinde 5 kilo zayıfladım.” dedi.

Aşı olmak için nasıl randevu alınıyor?

Öncelikli guruplar arasında olanlar ve aşı yaptırmak isteyenlerin nasıl randevu alınacağı ile ilgili bilgi veren Arıca, şunları kaydetti:

“Bunun iki yolu var, e-Nabız uygulamasına gireceğiz 'Evet siz aşıyı hak ettiniz, öncelikli guruplardasınız' mesajını göreceğiz. Oradan randevu al kısmına bastığımız zaman hangi ilde isek o ili seçeceğiz. İlle de aile hekiminizin yanında olma şartı yok. Hangi ildeyseniz, bulunduğunuz yerde hangi aşı merkezi varsa saati ve günü seçtikten sonra size gelen bir mesajla hangi gün, saatte aşı olmanız gerektiğini öğrenmiş oluyorsunuz veya aile hekiminden randevu alabilirsiniz. İnternetiniz yoksa SMS yoluyla 2023’e AŞILA yazarak randevu alabilirsiniz.” (İLKHA) 







Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir