• DOLAR 32.572
  • EURO 34.935
  • ALTIN 2430.65
  • ...
Temiz Toplum Derneği: Devlet evsizler için kalıcı çözüm sağlamalı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Soğuk kış şartlarında sokakta kalmak zorunda kalan evsizler için yaşam şartları giderek zorlaşıyor. Her sene kış aylarında birçok ilde evsiz olan ve sokakta yaşayan vatandaşlar, başta valilikler olmak üzere belediyeler tarafından geçici olarak kapalı mekânlara alınıyor. Birkaç ay boyunca insanca muamele gören ancak kışın bitmesiyle birlikte yeniden sokakta yaşamak zorunda kalan evsizler için kalıcı bir çözüm bulunması büyük önem arz ediyor.

Sokakta yaşayan vatandaşların karşı karşıya kaldıkları zorluklara dikkat çeken Temiz Toplum Derneği Genel Başkanı Bilal Ay, sokakta yaşamak zorunda kalan insanların devlet güvencesi altına alınması ve evsizler için belediyelerde çalışma imkânı sağlanması gerektiğini ifade etti.

Türkiye'de 100 bin, İstanbul’da ise 8 bin civarında evsiz insanın olduğunu belirten Ay, sokakta yaşayanların çoğunun ailevi problemler, işsizlik, yoksulluk ve psikolojik sorunlar sebebiyle evsiz kaldıklarını söyledi.

"Sokakta yaşayan kişilerin yaklaşık yüzde 70’i basit desteklerle çalışabilir durumda"

Belediyelerin evsizler için "evsiz otelleri" inşa ederek kalıcı çözüm sunması gerektiğini belirten Ay, madde ve alkol bağımlılığının kişilerin evsiz kalmasında bir etken olduğunu söyledi.

Ay, "Evet, bu bağımlılıkların olumsuz çıktılarından birisi de bu... ancak, sokakta kalan insanlarımızın içinde bunun kahir ekseriyeti oluşturmadığını söyleyebiliriz. Sokakta kalıp ailesine para gönderen insanlar da var. Bu insanların esasen meslekleri de var. Sokakta yaşayan kişilerin yaklaşık yüzde 70’i basit desteklerle çalışabilir durumda. Kendilerini bu hayattan kurtarabilirler." dedi.

"Soğuk havalarda evsizleri bir spor salonuna toplamak sorunu çözmüyor"

Ay, "Devlet yardım kuruluşu gibi hareket etmekten öte ciddi bir adım atarak kalıcı çözüm sunmalı. Yardımseverlerin, STK’ların attığı adımlar var. Devletin de attığı adımlar var. Ancak devlet, bir yardım kuruluşu mantığı ile olaya yaklaşıyor. Kışın bu insanları bir spor salonuna toplamak sorunu çözmüyor. Hatta evsizler, güvenlik sıkıntısı ve hastalık bulaşma korkusu ile oralarda barınmak da istemiyor. Devletin yapması gereken şey, bu konuda ciddi adımlar atmaktır." diye konuştu.

"Evsizler için belediyelerde kadrolar açılmalı"

Sokakta kalmak zorunda olan insanların sorunlarına çözüm için önerilerde bulunan Ay, son olarak şu ifadeleri kullandı:

"İlk olarak tüm evsizler otellere yerleştirilmeli. Bu sırada da ilçelerde evsiz otelleri belediyelerce inşa edilmeli. Buna ek olarak da bu insanlarımızın tedavi ve rehabilitasyonu için merkezler açılmalı. Nihai noktada da devlet kurumlarında ve belediyelerde evsiz insanlarımız için özel kadrolar açılmalı. Bu insanları istihdam eden özel sektör kuruluşlarına da çeşitli vergi ve sigorta primi indirimleri getirilmelidir." (İLKHA)



Bu haberler de ilginizi çekebilir