• DOLAR 32.334
  • EURO 35.061
  • ALTIN 2285.658
  • ...
Kültür varlıklarını koruma toplantısı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
ADIYAMAN - Adıyaman iline ait Kültür ve Tabiat varlıkları ile ilgili gündem maddelerini içeren çok sayıda konunun görüşüldüğü toplantı sonrası Şanlıurfa Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Başkan ve üyeleri Adıyaman`da yürütülen çalışmaları yerinde görmek için Eski Kahta Kalesi, Sahabe Safvan Bin Muattal`ın Kabri ve Adıyaman`daki tarihi Tuz Hanını gezerek incelemelerde bulundu.


Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Adıyaman`da tarihi ve turistik yerlerde yaptıkları inceleme sonrası, Adıyaman Valisi Mahmut Demirtaş`ı makamında ziyaret ederek, yaptıkları çalışmalar hakkında bilgi verdi.


Kurulun başlıca işlevinin Adıyaman ve Şanlıurfa illeri ile ilçelerinde bulunan taşınmaz kültür varlıklarının tespit, tescil işlemleri ile rölöve, restorasyon ve restitüsyon projelerini inceleyerek kurulun gündemine almak olduğunu kaydeden Şanlıurfa Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Başkanı Muhammed Aydoğan, \"Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu olarak, Adıyaman yetki alanımıza giren illerden birisidir\" dedi.


Adıyaman`daki Tuz Hanının restorasyon işlemlerine de değinen Başkan Aydoğan, \"Tuz Hanı Projesi daha önce planlanmış ve çeşitli fikirler üretilmiş bir projedir. Tuz Hanının kurulumuza gelen bir rölövesi mevcut. Rölövenin üzerine geçmişini analiz eden bir restitüsyon projesinin hazırlanması gerekiyor. Tuz Hanının mevcut yapısının hangi kısmının orijinal hangi kısmının daha sonradan ilave edilmiş aykırı eklentiler olduğu tespit edilirse, bu yapılan tespitlere göre restorasyon projesi hazırlanacak ve bu hazırlanan restorasyon projelerine göre uygulama yapılıp, burası kente ve turizme kazandırılacaktır\" dedi.


Şanlıurfa Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu toplantısının Adıyaman`da yapılmasının büyük önem taşıdığını belirten Vali Mahmut Demirtaş, \"Adıyaman ilimiz sahip olduğu tarihi ve turistik yerlerle adeta bir açık hava müzesi konumunda. İlimizde çok sayıda tarihi eser var. Bu eserlerin, onarılması, restore edilmesi ve bu eserlere müdahale edilerek, gelecek nesillere bir miras olarak bırakılması için Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulunun ilimizde toplanması çok önemlidir. Adıyaman ilimizdeki tarihi eserlerin Dünya Kültür Mirasına kazandırılması için yoğun gayret sarf ediyoruz\" dedi. (Cemil Özdaş - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir