• DOLAR 32.367
  • EURO 34.968
  • ALTIN 2325.233
  • ...
Gerçeği Aratmayan Deprem Tatbikatı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
İSTANBUL - Esenler Belediyesi, 28 Şubat Sivil Savunma Günü dolayısıyla7.0 şiddetinde olası bir depreme karşı ilçede yaşayanları bilinçlendirmek amacıyla tatbikat düzenledi. Havaalanı Mahallesi`nde Esenler Belediyesi`ne bağlı arama kurtarma ekibi ESKAT (Esenler Arama Kurtarma Timi) tarafından gerçekleşen tatbikata; Esenler Kaymakamı Nazım Madenoğlu, Esenler Belediye Başkanı Mehmet Tevfik Göksu, AK Parti Esenler İlçe Başkanı Umut Özkan, Belediye Başkan Yardımcıları ve çok sayıda vatandaş katıldı.
 
Depremin ne zaman vuracağı belli olmaz
Tatbikat öncesinde konuşan Esenler Belediye Başkanı Mehmet Tevfik Göksu, tatbikatın gerçekleştirileceği mahallenin, 23 Ekim 2011`de meydana gelen deprem sonrasındaki Van`ı andırdığını dile getirdi. Depremin ne zaman, nerede, ne şekilde vuracağının bilinmediğini söyleyen Göksu, ``Bize düşen, tedbirimizi almak. Belediye olarak eksiğimiz varsa, bu eksikleri görmek açısından tatbikat önemli. İstanbul ile ilgili bahsi geçen Marmara depremi umarım olmaz. Gerçekleşirse, 7 şiddetinde bir depremin meydana geleceği söyleniyor. Bu tatbikatta, bu şiddetteki depremin oluşturacağı hasarları göreceğiz" dedi.
 
Deprem`in acısını yaşamak çok zor
"Hem depremle ilgili duyarlılığımızı arttırmak, hem de bununla ilgili eksikleri gözden geçirmek ve heyecanımızı her zaman diri tutmak için bu tatbikatı yapıyoruz" diyen Göksu, "Deprem tatbikatı yapmak çok kolay ama depremin enkazını kaldırmak ve acısını yaşamak çok zor. Depremin enkazını kaldırmayı uğraşmak yerine gelin binalarımızı yenileyelim, şehirlerimizi yenileyelim. Enkazların altında canlar çıkartmayalım`` diye konuştu.
 
Göksu`nun ardından konuşan Esenler Kaymakamı Nazım Madenoğlu da "Karşınızda hakikaten bir deprem sonrasında adeta yerle bir olmuş 5-6 katı sanki ilk kat konumuna düşmüş, Allah muhafaza altına onlarca insanın olduğunu farz ettiğimiz bir bina var" dedi.
 
Binaların sağlam yapılması gerektiğini vurgulayan Madenoğlu, Türkiye`de ilk önce Esenler`de başlatılan kentsel dönüşümün sadece meydan kazanmak, yeşil alanlar elde etmek değil, sağlam binalar yapmak için de başlatıldığını belirtti. Madenoğlu, bütün Esenler`in ve Türkiye`nin er ya da geç sağlam binalara kavuşacağına inandığını söyledi.
 
Tatbikat gerçeği aratmadı
Yapılan konuşmaların ardından Esenler Belediyesi Arama Kurtarma Takımı ESKAT, beraberindeki İGDAŞ ve İtfaiye ekipleriyle beraber deprem tatbikatını gerçekleştirdi. Havaalanı Mahallesi Gönlüm Sokak`ta senaryo gereği bir binanın 7.0 şiddetindeki depremle yıkılmasıyla başlayan tatbikatta, enkaz altında kalanlar, ESKAT ekipleri tarafından yürütülen çalışmalar sonunda kurtarılarak hastanelere sevk edildi. Kurtarma ekipleri bir taraftan yıkılan binaların altından ve yıkıntıların altında kalan araçlardan yaralıları kurtarıp hastaneye sevk ederken, diğer taraftan da hasar gören yüksek katlı dairelerden insan tahliye etti.
 
Deprem dolayısıyla binalarda çıkan yangına ise; itfaiye ekipleri müdahale etti, doğalgaz kaçağı ihtimaline karşı İGDAŞ ekipleri de harekete geçti.
 
Tatbikatta, araç içinde mahsur kalan bir vatandaş da yine ESKAT tarafından kurtarılarak, sağlık ekiplerine teslim edildi. Binalarda mahsur kalanların da ekipler tarafından tahliyesi sağlandı. Kurtarma timi, yıkıntılar arasında kalan kimsenin olup olmadığını tespit için ses iletim cihazları kullanarak enkaz altına seslendi. Tatbikat sonunda bir bebek de enkaz altından kurtarıldı.
 
Depremde, enkaz altında kalanların feryat eden yakınları da profesyonel oyuncular tarafından canlandırıldı. (Remzi Kalkan - İLKHA)

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir