• DOLAR 32.591
  • EURO 34.974
  • ALTIN 2429.026
  • ...
Lahey`den Boşnakları Üzen Karar
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
Eski Yugoslavya`da işlenen savaş suçları için Lahey`de kurulan mahkemede, 2 Ekim 2008 tarihinden beri tutuklu olarak yargılanan eski Yugoslavya Ordusu (JNA) Genelkurmay Başkanı ve eski Sırp general Momçilo Perişiç beraat etti.

Eski Sırbistan Devlet Başkanı Slobodan Miloşeviç`in en önemli adamlarından biri olarak bilinen ve 1993-1998 yılların arasında Genelkurmay Başkanı olarak görev yapan 69 yaşındaki Perişiç, Lahey`deki mahkemece daha önce, başkent Saraybosna`nın kuşatılmasında ağır silah kullanmak, keskin nişancılara ve Sırp askerlerine destek vermek ve Hırvatistan`ın başkenti Zagreb`in füzelerle vurulmasından suçlu bulunarak, 6 Eylül 2011 tarihinde 27 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı.

Perişiç`in, avukatları aracılığıyla başlattığı temyiz davasının karar duruşması bugün yapıldı. Duruşmada, mahkemenin nihai kararını açıklayan hakim Theodore Meron, 1993-1995 yılları arasında Bosna-Hersek ve Hırvatistan`da yaşanan olaylarla Perişiç`in doğrudan bağlantılı olduğunun kanıtlanmadığını söyledi.

Mahkeme kararında Perişiç`in, Bosna savaşı sırasında aktif olan Bosna Sırp Cumhuriyeti Ordusu`na destek veren Yugoslavya Ordusu`nun (JNA) başında bulunduğu, ancak Saraybosna ve Srebrenitsa`da işlenen suçların planlandığı herhangi bir toplantıya katıldığının ispatlanmadığı kaydedildi.

Bosna Sırp Cumhuriyeti Ordusu`nun JNA ile doğrudan bağlantılı olmadığı, iki ordunun birbirinden bağımsız olduğunu savunulan kararda, Bosna Sırp Cumhuriyeti`nin JNA`dan emir almadığı savunuldu. Kararda, eski Yugoslavya Ordusu`nun izlediği politikanın, Bosna Sırp Cumhuriyeti Ordusu`na doğrudan yardım etmeye yönelik politika olmadığı, zanlı Perişiç`in de Sırp Cumhuriyeti Ordusu mensupları tarafından işlenen suçları desteklediğinin kanıtlanmadığı ifade edildi.

Perişiç`in, Bosna Sırp Cumhuriyeti Ordusu`na yardım ettiği, ancak bu yardımların suç işlemeyi desteklemeye yönelik olmadığı öne sürülen kararda, Perişiç`in işlenen savaş suçlarına doğrudan katılmadığı, bu yüzden daha önce verilen cezanın iptaline karar verildiği bildirildi. (AA)
 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir