• DOLAR 32.51
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
​Diyarbakır'da kurulan tesis ile 6 ayda 9 bin metreküp su arıtıldı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Hani ilçesi Abacılar Mahallesi’nde Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü tarafından kurulan Ardışık Kesikli Biyolojik Paket Atık Su Arıtma Tesisi ile günlük 200 metreküp evsel nitelikli atık suları arıtıyor.

650 bin liraya mal olup 2 biyolojik atık su artıma reaktöründen oluşan tesiste, 6 ay içinde şu ana kadar yaklaşık 9 bin metreküp atık su arıtıldı.

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada, ön çöktürme havuzu ve dengeleme haznesinin 2050 yılı nüfusuna göre projelendirildiğini belirterek şu bilgilere yer verildi:

Tesiste atık sular öncelikle fiziksel arıtmadan geçiriliyor. Sonra atık su ön çökeltim havuzuna alınarak burada çökebilen maddelerin havuzun dibinde kalması sağlanıyor. Kalan su, dengeleme havuzuna alınıyor ve buradaki pompalar yardımıyla biyolojik arıtma ünitesine aktarılıyor. Atık suya bu ünitede, mikroorganizmaların yaşayabileceği ve çoğalabileceği bir zemin yaratmak ve bu mikroorganizmaların atık sudaki kirletici organik maddeleri parçalamasını sağlamak için öncelikle oksijen veriliyor. Daha sonra atık su bu ünitede çökeltme, deşarj ve fazla çamur uzaklaştırma işlemlerinden geçiyor. Atık su son olarak klorlanarak deşarj ediliyor.

"Ardışık Kesikli Biyolojik Paket Atık su Arıtma Tesisi, şehrimiz için önemli bir hizmettir"

Tesisin önemli bir yatırım olduğunu belirten DİSKİ Genel Müdürü Fırat Tutşi ise, “İlçelerde atık su arıtma tesislerini tamamlamak için çalışmalarımız devam ediyor. Bunun yanı sıra nüfusu az olan küçük yerleşimlerde evsel atıkların biyolojik arıtma teknolojisi ile arıtılmasını sağlamak amacıyla Hani ilçemize bağlı Abacılar Mahallesinde Biyolojik Paket Atık su Arıtma Tesisi’ni kurduk." ifadelerini kullandı.

Şehrin her bir noktasında en iyi hizmeti verebilmek için sahadaki çalışanlarla yoğun çaba sarf ettiklerini söyleyen Tutşi, "Ardışık Kesikli Biyolojik Paket Atık su Arıtma Tesisi, şehrimiz için önemli bir hizmettir. Ülkemizin çok az yerinde bulunan bu projeyi Diyarbakır’ımıza kazandırdık. Şehrimizin eksikliklerini gidermek için çalışmalarımızı aralıksız sürdürüyoruz" dedi. (İLKHA)







Bu haberler de ilginizi çekebilir