• DOLAR 32.6
  • EURO 34.851
  • ALTIN 2496.944
  • ...
İmran Han: Afganistan'da barış ve istikrar fırsat getirecek
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Pakistan Başbakanlık Ofisinden yapılan açıklamada İmran Han ile Halili, görüşmede Afgan barış süreci ve Pakistan ile Afganistan arasındaki ikili ilişkiler hakkında görüş alışverişinde bulundu.

Pakistan'ın Afgan barış sürecine desteğini sürekli yineleyen Han, "Kapsayıcı ve geniş tabanlı bir çözüm için Afgan içi müzakereler sürecinin azim ve sabırla sürdürülmesi gerektiğinin" altını çizdi.

Afganistan'daki çatışmaya askeri bir çözüm bulunmadığına ve müzakere edilmiş bir siyasi çözümün ileriye dönük tek yol olduğuna dair uzun zamandır devam eden pozisyonun önemine değinildiği belirtildi.

Afgan halkının ülkedeki uzun süreli çatışmalardan dolayı çok acı çektiğini kaydeden Han, "Afgan içi müzakere sürecinin kapsayıcı ve geniş tabanlı bir çözüm için azim ve sabırla sürdürülmesi gerektiğinin" altını çizdi.

Geçici hükümet

ABD'nin Afganistan Özel Temsilcisi Zalmay Halilzad, barış sürecinin bir sonucu olarak Afganistan'da geçici bir hükümet olasılığını ilgili taraflarla görüştüğü bildirildi.

Kaynaklara göre Halilzad'ın Afgan siyasetçilerle görüşmelerinde 3 seçeneği masaya yatırdığı kaydedildi:

1'incisi, mevcut hükümetin devamı ve Taliban'ın hükümete dahil edilmesi.

2'incisi, hükümetin Taliban liderliğindeki bir hükümet yapısına dahil edilmesi.

3'üncüsü, geçici ve kapsayıcı bir hükümet kurma seçeneği.

Yerel kaynaklar, Afgan siyasi liderlerin Halilzad'a geçici bir hükümet kurulmasının ülkedeki savaşı sona erdirmek için uygun seçenek olduğunu söylediğini bildiriyor. (İLKHA)



Bu haberler de ilginizi çekebilir