• DOLAR 32.601
  • EURO 34.833
  • ALTIN 2492.704
  • ...
Rusya'da şehrin tek camisi müzik ve dans okuluna dönüştürüldü
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Tarihi Katedral Camisi'ne el koyan Rostov-na Donu Belediyesi binanın caz okulu olarak kullanılacağını duyurdu. 
Gzt.com'un Kafkas Düğümü haber sitesine dayandırdığı haberde caminin şehirdeki Müslümanlara ait tek ibadethane olduğu bilgisini paylaştı.

İkinci cami ihtiyacı vardı

Müzik okuluna devredilen camide 15 bin Müslümanın bayram namazı kıldığı ve yeni cami ihtiyacı duyan Müslümanların bu haberle hayal kırıklığı yaşadığı belirtiliyor.

Rostov-na Donu Belediyesi, 3 Ocak günü Rostov Katedral Camisi'nin belediyeye ait Kim Nazaretova ismini taşıyan müzik okuluna devredildiği mesajını yayınladı. Şehirde yaşayan Müslümanlar tarihi caminin yeniden kendilerine devredilme mücadelesi verdiği dönem gelen devir haberine tepki gösterdi. Resmi olarak kapalı olmasına rağmen 1993 yılından bu yana Müslümanların bayram ve bazı özel gecelerde camiye gelerek ibadetlerini yerine getirdiği öğrenildi. 

Devir için resmen başvurdular

Rostov bölgesi müftülüğü, altı yıl önce kabul edilen "Dini Amaçlı Devlet veya Belediye Mülklerinin Dini Kuruluşlara Devredilmesi Hakkında" yasasına dayanarak, belediye yetkililerinden, tarihi caminin kendilerine devrini resmen talep etti. 

Bu talep Rostov-na-Donu Emlak ve Toprak İlişkileri Dairesi tarafından binanın artık tarihi bir cami değil, 1980 yılında inşa edilen bir ordu kulübü olarak görüldüğü gerekçesiyle reddedildi. Şehir ve bölge tahkim mahkemeleri ise yetkililerin yanında yer aldı ve müftülüğün binayı Müslümanlara devredilme isteğini geri çevirdi. 

Askeri kulübe dönüştürüldü

Rostov Katedral Camisi, 1965 yılı Mayıs ayında SSCB tarafından önce kapatıldı ve arından kamulaştırılarak hilalleri kırıldı ve minaresi yıkıldı. 
Napolyon ordusuna karşı Ruslara destek veren Tatar alaylarının şerefine inşa edilen cami Müslüman tüccarların bağışlarıyla 1918 yılında tamamlandı. İki katlı camide binlerce Müslüman toplanarak namaz kılıyordu. Rus Komünist yönetimi 1953'te önemli bir restorasyon geçiren camiyi 1965'te ibadete kapattı. Mülküne el koyup imamını tutukladı.

SSCB döneminde tarihi cami önce gıda deposu, sonra spor salonu olarak kullanıldı. En son kubbe, minare ve duvarların bir kısmı tahrip edilerek bir asker kulübüne dönüştürüldü. 

Emsal olayda Kilise haklı görüldü

Rusya Federasyonu'nda uygulanan çifte standart aynı kentte yaşanan bir başka olayla belgelendi. Rus Ortodoks Kilisesi Rostov piskoposluğu, Sovyet döneminde tamamen yıkılmış bir kilisenin temeli üzerine inşa edilen bir kukla tiyatrosunun binasında hak iddia etti. Şehirde binanın kiliseye devri aleyhinde toplanan imzaya rağmen Bölge Mülkiyet Bakanlığı, Rostov Devlet Kukla Tiyatrosu binasını Rus Ortodoks Kilisesi'ne devretme kararı aldı. Bakanlık, tiyatro için 2023 yılına kadar yeni bir bina inşa etme taahhüdünde bulundu. 
Kaynak: Referans Medya

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir