• DOLAR 32.449
  • EURO 34.471
  • ALTIN 2489.27
  • ...
Türkiye’nin ilk yapay zekâ destekli maske tanıyan otonom robotu Adıyaman'da üretildi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Adıyaman BİLSEM Ar-Ge ekibinin bu çalışması ile salgın sürecinde maske kontrolünü kolaylaştırmak, temasın azalmasını sağlamak, insanları risk ortamından çıkarmak, kurum ve kuruluşlara giriş sırasında tedbir sağlamak amaçlandı.

Adıyaman Bilim ve Sanat Merkezi Müdürü Dr. Fuat Tokur öncülüğünde, Bilişim Teknolojileri Öğretmeni Mustafa Göksu, Kurum Müdür Yardımcıları Mustafa Gümüş ve Mehmet Aslan’dan oluşan BİLSEM Ar-Ge ekibinin bu çalışması yaklaşık üç ay sürdü.

"21'inci yüzyılın şu an da bilişim çağı olduğunu hepimiz biliyoruz"

Konuyla ilgili bilgi veren İl Milli eğitim Müdürü Ahmet Alagöz, "Bilim Sanat Merkezi tarafından Ar-Ge ekipleri Covid-19 sürecinde yapay zekayı ön plana çıkararak arkadaşlarımız bir robot üretimine başlamışlar. Başta böyle düşüncelerinden dolayı okul yöneticilerimiz olmak üzere emeği geçen bütün meslektaşlarımı kutluyorum. Bu yapay zekayla bu robotla neler yapacağız derseniz? Covid-19 virüsü için 3 tane temel kuralımız var; maske, mesafe, temizlik kurallarına uymak. Toplumun da en çok uymak istemediği veya zorlanarak uyduğu 3 kuraldan birisi maske takmaktır. Arkadaşlarımızın yapmış olduğu bu değerli çalışmada robotumuz herhangi bir alanda görev yaptığı zaman oradaki maskesiz insanları uyarıyor. 'Lütfen maskenizi takın' diyor ve bunu birkaç kere tekrar ediyor. Maskesini takan insanlara teşekkür ediyor. Bu çalışma, değerli bir çalışmadır. Arkadaşlarımızın emeklerine sağlık, teşekkür ediyorum. Ülkelerin kalkınmasına yarar sağlayacak bir eser ortaya çıkarmışlar. Bu eser bazen dünyanın gündemini oluşturuyor. Ben bu arkadaşlarımın çok değerli bir çalışma yaptıklarına şahit oldum. İnşallah bu çalışmalarını daha da ileri bir seviyeye taşırlar. 21'inci yüzyılın şu an da bilişim çağı olduğunu hepimiz biliyoruz. Yapay zekanın her alanda önde yer aldığını görüyoruz. Umut ediyoruz, bu çağda ülkemiz böyle çalışkan arkadaşlarımız sayesinde yerlerini alacaklardır. Bizler bu çalışmaya elimizden gelen bütün desteği sağlayacağız." dedi.

"İnsanların etrafında gezerek onları Covid-19 kapsamında bilgilendire biliyor"

Bilişim Teknolojileri Öğretmeni Mustafa Göksu ise yaptıkları çalışma hakkında, "Bu projemiz yaklaşık 3 ay önce Mustafa Gümüş hocamla beraber bir telefon görüşmesiyle başladı. Robotumuz maskesiz ve maskeli kişilerin görüntülerini algılayabiliyor. İnsanların etrafında gezerek onları Covid-19 kapsamında bilgilendirebiliyor. Eğer kişi maskesini takmamışsa kişiye bilgi verdikten sonra eğer bir kurum içerisindeyse ilgili amire maske takmayan kişiyi e-mail olarak bildiriyor. Bunun yanında bizim robotumuz tamamen kablosuz olarak programlanabiliyor. Uzaktan kontrol edilebilinir bir cihazdır. Robotumuza entegre ettiğimiz bir sesli asistan var. Bu sesli asistan da Covid-19'dan dolayı kişilere ulaşılmıyor. Bir vatandaşın kurum amirini ziyaret etmesi sıkıntılı bir durumdur. Biz bu sıkıntıyı ortadan kaldırmak için robotu danışmanın olduğu yere bırakacağız. Vatandaşla robota soru soracak robot da ilgili amire internet yoluyla mesaj bildirecek. İlgili kişi cevapladığı zaman robot da vatandaşımıza okuyacak." ifadelerini kullandı.

"İnsanlar maske takma konusunda başka şahıslar tarafından uyarıldığında tepki görebiliyorlar"

Robotun üretilmesinde çalışmalar sergileyen Mustafa Gümüş ise insanların kendisini uyaran başka bir kişiye tepki gösterebildiğini ancak bu durumun robot karşısında meydana gelmediğini belirtti.

Gümüş, ""Burada Ar-Ge ekibi olarak bazı çalışmalarımız geçmişte oldu ve hala devam etmektedir. Ekibimiz pandemi sürecinde ülkeye insanlara nasıl faydalı olabiliriz diye düşündüler ve buldular. Bunun üzerinde şöyle bir şey ortaya çıktı. İnsanlar maske takma konusunda başka şahıslar tarafından uyarıldığında tepki görebiliyorlar. Bu uyarıyı bir robot yaparsa bu tepkiyi daha da minimuma indirebiliriz. Robotumuz maske takan kişileri tanıyor, takmayanları da tanıyor. Eğer maske takmışsa bu konu da teşekkür ediyor, takmamışsa maskeyi takması konusunda uyarılarda bulunuyor. Otomatik olarak hareket edilebilen bir robot herhangi bir kurumda, hastanede, alışveriş merkezinde veya okulda kullanılabilecek nitelikte bir robot. Robotu herhangi bir alanda dolaştırabiliyoruz. Bu sayede robot o mekânda bulunan insanları uyarabiliyor. 5 saniye süreyle uyarıp maskesini takması konusunda gerekli şeyleri söylüyor." şeklinde konuştu.

Adıyaman Bilim ve Sanat Merkezi Müdürü Dr. Fuat Tokur ise çalışmalardan dolayı öğretmenlerine teşekkür edip bilim ve sanat noktasında daha ileriye gidebilme adına çalışmalarına devam edeceğini belirtti. (İLKHA)

Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir

Kategorinin Öne Çıkan Haberleri