• DOLAR 32.532
  • EURO 34.891
  • ALTIN 2483.801
  • ...
Bakan Gül: Adli süreçte mağdurun korunması sosyal devlet anlayışın bir gereğidir
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, Adli Destek ve Mağdur Hizmetleri Müdürleri ile değerlendirme toplantısı yaptı. Telekonferans yöntemiyle gerçekleştirilen toplantıda Bakan Gül, ceza adaleti sistemi içerisinde mağdurların üstün yararının gözetilerek birçok uygulamanın hayata geçirildiğini vurguladı.

Yargı Reformu Strateji Belgesi’nde de sanık odaklı cezalandırıcı adalet anlayışı kadar, mağdur odaklı onarıcı adalet anlayışının geniş yankı bulduğunu vurgulayan Adalet Bakanı Gül, "2019 yılı Nisan ayında 7 pilot adliyede Adli Destek ve Mağdur Hizmetleri Müdürlüklerimizi kurduk ve olumlu geri bildirimler aldık. Bugün itibariyle Müdürlüklerimizin sayısı 106’ya ulaştı. 2021 yılı ortasına kadar Müdürlüklerimizin sayısının 150’yi aşmasını bekliyoruz. Devletimizin pozitif yükümlülüğünün bir göstergesi ve uzanan eli olarak Müdürlüklerimiz ve sizler; mağdurun gözyaşını silen ve onlara yalnız olmadıklarını hissettirerek adalete olan güveni de artıran faaliyetlere imza atıyorsunuz." dedi

Yeni mağduriyetler oluşmasın

Özellikle çocuk, kadın, engelli ve yaşlılardan oluşan kırılgan grupların adli süreçte desteklenmesi gerektiğini anlatan Bakan Gül, "Adli süreçte mağdurun korunması, yeni mağduriyetlere yol açabilecek uygulamaların önüne geçilmesi sosyal devlet anlayışımızın da bir gereğidir. Hiç şüphesiz suç ve suçlulukla mücadele sürecinin bir tarafını suça maruz kalan kişiler, yani mağdurlar oluşturmaktadır. Suç mağdurları istemedikleri bir eyleme maruz kalmakta ve bu eylemin neticelerinin de ortadan kaldırılmasını beklemektedirler. Bu beklentiyi karşılamak bizim en önemli vazifelerimizdendir." diye konuştu.

AGO sayısı arttırıldı

Suça maruz kalan kişilerin yalnız olmadığını ve adli süreçte desteklendiklerini belirten Bakan Gül, çocuklar başta olmak üzere mağdurların adli süreçte tekrar örselenmelerinin önüne geçilebilmesi için Adli Görüşme Odalarının (AGO) kurulduğunu ve sayılarının süreç içinde arttırıldığını kaydetti. Ayrıca adliyelerde Adli Destek ve Mağdur Hizmetleri Müdürlüklerinin faaliyete geçirildiğini vurgulayan Bakan Gül, "Yeni bir yapılanma olarak Adli Destek ve Mağdur Hizmetleri Müdürlüklerimiz olarak sizlerden çocukların, kadınların, yaşlı ve engelli bireylerin; yani mağdurun adliyelerde gören gözü, tutan eli olmanızı bekliyoruz." dedi.

Bakan Gül, bugüne kadar müdürlüklerde pandemi sürecine karşın 6 bin 417 kişiye bilgilendirme ve yönlendirme hizmeti sunulduğunu belirterek, adli sürece dahil olan 20 bin 577 çocuk ile ayrı ayrı görüşme yapılarak sosyal inceleme raporları hazırlandığını kaydetti. Bakan Gül, 2020 yılı Haziran ayı içerisinde yayımlanan "Suç Mağdurlarının Desteklenmesine Dair Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi" gereğince müdürlüklerin diğer kamu kurum ve kuruluşları üniversiteler ve belediyeler ile işbirliği halinde çalıştıklarını da kaydetti. (İLKHA)



Bu haberler de ilginizi çekebilir