• DOLAR 32.348
  • EURO 35.134
  • ALTIN 2309.754
  • ...
Sokağa çıkma kısıtlamasından muaf tutulan esnaf iş yapamamaktan şikayetçi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

İçişleri Bakanlığı tarafından yayımlanan sokağa çıkma kısıtlamasından muaf tutulan pastane, fırın, bakkal ve kasap gibi işyerleri belirtilen saatlerde işyerlerini açmalarına rağmen satış yapamıyorlar.

İşyerlerini  10.00 ile 17.00 saatlerinde açık tutan esnaf, kısıtlamadan muaf tutulanlara satış yapabildiklerini ancak onların da işe giriş ve çıkış saatlerinde kapalı oldukları için satış yapamadıklarını belittiler.

Küçük esnafın hafta sonları açık olmasından dolayı devlet desteği de alamadığını belirten esnaf, kiralarını bile ödeyemeyecek duruma geldiklerini ifade ettiler.

Acilen kendilerine destek verilmesini belirten esnaf, İLKHA'ya konuştu.

"İş yapamıyoruz sırf evde kalmamak için işyerini açıyoruz"

Küçük esnaf olarak sokağa çıkma kısıtlamalarından dolayı işyerlerine açmalarına rağmen mağdur olduklarını ifade eden Celal Kılıç, "Sokağa çıkma kısıtlamasından dolayı gerçekten çok mağdur olduk. Kısıtlamadan muaf olan vatandaşlar, saat 07.00-08.00 gibi işbaşı yapıyorlar. Biz ise saat 10.00'da işyerlerimizi açıyoruz. Yine kısıtladan muaf olanlar, saat 17.00-18.00 gibi işten çıkıyorlar. Biz ise saat 17.00'de işyerimizi kapatıyoruz. İşyerimizin açık olmasının bize bir faydası yok. Saat 10.00 ile 17.00 arasında açık olmamızdan dolayı devletin açıkladığı yardım paketinden faydalanamıyoruz. İş yapamıyoruz sırf evde kalmamak için işyerini açıyoruz." şeklinde konuştu.

"Hafta içi virüs var da hafta sonu yok mu?"

Coronavirus'un bir an önce bitmesi ve hastalığın ortadan kalkması temennisinde bulunan Berber Mustafa Fırat, " Halkın maske takması, virüse karşı dikkatlı olması bizim sağlığımız için iyi olacak. Coronavirus'un bir an önce bitmesi için hepimizin bir şeyler yapması gerekiyor. Buradan devlet büyüklerimize de seslenmek istiyorum. İşyerimin kirası 5 bin liradır. Bana bin lira bile yardım etse çare olmaz. Hafta sonları dükkanım 2 gün kapalı olduğu için çok kaybım var. Devlet 'Sabah 10.00'da aç, akşam 20.00'de kapat ' diyor. Yanımda 10 tane eleman çalışıyor. Elemanların maaşlarını hesaplasam 5 bini buluyor. Bu ay içerisinde 5 bin lira kira vermişim ama bir ay içerisinde çalıştığım gün sayısı 16 gündür. Benim giderimi kurtarmıyor. Kısıtlamanın olmadığı günde 20 kişi tıraş ediyorsam bugün randevu sistemi ile müşteri aldığımız için günde en fazla 5-6 kişi tıraş edebiliyorum. Her bir saatte bir kişi alıp 10.00-20.00 saatleri arası çalışsam ortada hiçbir şey kalmıyor. Öğle yemeği yesem ve vakit namazlarımı kılsam da zamanı yetiştiremiyorum. Devlet, esnafa biraz daha yardımcı olsun. Kısıtlama saatlerinde bir şey olmaz ama hafta sonları dükkanların kapalı olması mantıksızdır. Hafta içi virüs var da hafta sonu yok mu?" diye konuştu.

"Hafta sonu kısıtlama olduğundan dolayı hiç kimse yok, hafta içi de müşteri az"

İşlerinin her geçen gün kötüye gittiğini belirten kahvaltı salonu işletmecisi Ömer Karakuş, "Hiç iş yapamıyoruz, işler gittikçe de kötüye gidiyor. Bu durumdan mağduruz. Esnaf olarak hepimiz mağdur olmuşuz. Kahvaltı salonu çalıştırdığımdan dolayı müşteri alamıyoruz.  İşlerimiz zaten iyi değil. Devlet kafeleri ve nargile salonlarını kapatabilir ama bizim işyerlerimizi kapatmasına anlam veremiyorum. Müşteri geldiği zaman 10 dakikada kahvaltısını yapar çıkar, gider. Hafta sonu kısıtlama olduğundan dolayı hiç kimse yok, hafta içi de müşteriler azdır. Gitgide sıkıntı çekiyoruz." ifadelerini kullandı.

"Hayatın normale dönmesini  ve işlerimizin açılmasını bekliyoruz"

Devletin esnafa yardım etmesi gerektiğini ifade eden Lokantacı Engin Taş, "Vatandaş ve esnaflar mağdur durumda. Bir an önce pandemi sürecinin bitmesini  ve normal hayata dönerek işlerimizin iyi olmasını istiyoruz. Devlet yetkilileri pandemiden dolayı esnafa maddiyat konusunda eşya yardımında bulunuyor. Bu yardım her bütçeye yetmiyor. Evde 6 kişilik aile de var 12 kişilik aile de var. İş konusunda zaten her yer kapalı. İşçi alımı da yapılmıyor. Devlet büyükleri pandemi ile ilgili ilaç ve aşı çıkarmış sanırım. Hayatın normale dönmesini  ve işlerimizin açılmasını bekliyoruz." dedi.

"Kısıtlama günlerinde esnafa destek verilebilir"

Esnaf pandemiden dolayı para kazanamadığını ve evine ekmek götüremediğini vurgulayan Turizmci Mehmet Eşiyok, "Bu durumdan dolayı herkes muzdariptir. Sokağa çıkma kısıtlaması yapılıyor, virüs vakaları ve ölen kişi sayısı düşüyor. Pandemi sürecinde esnaf düşünülmüyor. Herkes devlet memuru değil. Seyyar satıcıdan esnafa kadar kimse iş yapamıyor, muzdarip oluyor. Bu durumun hakkını kim verecek? Esnaf çok zarar ediyor. Pandemi sürecinden dolayı sokağa çıkma kısıtlaması uygulanıyor. Kısıtlama günlerinde esnafa destek verilebilir, hesaplarına para yatırılabilir. Esnaf, pandemiden dolayı para kazanamıyor, evine ekmek götüremiyor. Devletin esnafı düşünmesi gerekiyor. İnşallah pandemi süreci biter ve işler açılır. Urfa'mıza turist gelir.Turizm sektöründe çalışıyoruz, turizmciler inanın kan ağlıyor. Turizm sektörünün iyileşmesi; esnafın iş yapması demek. İnşallah halkımız para kazanır ve virüs biter." şeklinde konuştu. (İLKHA)

Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir