• DOLAR 32.371
  • EURO 35.011
  • ALTIN 2325.545
  • ...
Fransa, 100 sivil öldürdü, vahşi katliamı sahiplendi  'CİHATÇILARI VURDUK'
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

DIŞ HABERLER SERVİSİ – Fransa hükümeti pazar günü düzenlenen hava saldırısı üstlendi ancak sadece militanları hedef aldıklarını iddia etti.

AP'ye konuşan Genelkurmay Başkanlığı Sözcüsü Col Frederic Barbry, sivilleri bombaladıkları iddialarını yalanlarken, hava saldırısının, kimlikleri tespit edilmiş militanların" şüpheli şekilde toplandığı" alana yapıldığını söyledi.

Fransa'nın Barkhane Operasyonu'nda son 10 günde 5 askerini kaybetmesi, iç kamuoyunda da çeşitli tartışmaları beraberinde getirdi.

"HEDEFİ BELİRLERKEN BİR HATA YAPILDI MI?"

Fransız basınında da geniş yer bulan saldırıyla ilgili Liberation gazetesinin internet sitesinde yayımlanan bir haberde, Fransız yetkililere çeşitli sorular yönetildi.

Celian Mace imzalı haberde, "Barkhane unsurları, militanları bombalamak için Bounti'ye kadar takip edebildi mi?", "Militanlar düğün davetlilerinin arasına mı karışmıştı?", "Hedefi belirlerken bir hata yapıldı mı?" sorularına yer verilerek, gerçeğin yürütülecek soruşturmayla ortaya çıkacağı belirtildi.

GÖRGÜ TANIKLARI İSE SİVİL HALKIN DA HEDEF ALINDIĞINI BELİRTİYOR

Müslüman Fulanileri temsil eden Tabital Pulaku Derneği yaptığı açıklamada, Fulanilerin düğünü esnasında hava saldırısı düzenlediği onlarca kadın ve çocuğun saldırısı esnasında yaşamını yitirdiği duyuruldu.

Yerel basına konuşan görgü tanıklarından Ahmadou Gana ve Mady Dicko, çok az sayıda militanın köye geldiğini düğünde erkeklerin kadınlardan ayrı bir noktada durmasını söylediğini dile getirdiler. Militanların ayrılması ile alçaktan uçan Fransız helikopterlerinin saldırı gerçekleştirdiğini söylediler. Ölenlerin hepsinin düğüne katılan kadın, erkek ve çocuklardan oluştuğunu belirttiler.

Theguardian’da yer alan haberde, Mali'nin Mopti bölgesinde pazar günü düzenlenen ve 100 kişinin öldüğü belirtilen hava saldırısında, bombardımanı Fransa'nın yaptığı iddialarını gündeme taşıdı.

Mali'de yayın yapan Studio Tamani radyosuna konuşan yerel yetkili Adama Griaba'nın, Bounti köyündeki hava saldırısının bir düğün esnasında düzenlendiğini ve ölü sayısının 100 ila 150 arasında olabileceğini söylemesi, Fransızların öncülüğündeki Barkhane Operasyonu'na bağlı güçlerin, sivilleri öldürmüş olabileceği dile getirildi.

Pazar günü olmasına karşın pazartesi gecesi medyayla paylaşılan saldırıyla ilgili yerel halk, ölenlerin tamamının sivil olduğunu söylüyor. Ölü sayısı bazı kaynaklara göre 100 iken, bazı kaynaklar en az 20-30 kişinin öldüğünü belirtiyor.

Hükümet kanadından ya da Mali Silahlı Kuvvetlerince şu ana kadar saldırıyla ilgili herhangi bir açıklama yapılmadı.

Bu haberler de ilginizi çekebilir