• DOLAR 32.348
  • EURO 35.134
  • ALTIN 2309.754
  • ...
İşgalci, Zalim, Katil, insanlık düşmanı AMERİKA UTANÇ YAŞAMIŞ
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Dış Haberler Servisi

Donald Trump’ın başkanlık döneminde sona gelinirken ABD’de yaşanan kaos, dünya milletlerini sevindirdi. Başta Müslüman ülkeler olmak üzere dünyanın her ülkesine müdahale eden ve kendi düşüncesinde olmayan ülkeleri işgal, darbe, ekonomik yaptırım gibi uygulamalarla baskı altında tutan ABD’de iç karışıklık yaşanıyor. Ülkenin başkentinden gelen görüntüler, ABD’nin diğer ülkelere yaşattıklarını aratmadı. Trump yanlısı binlerce kişi ABD Kongresini bastı. Çıkan çatışmalarda 4 kişi öldü.

ABD’nin başkenti Washington'da, 3 Kasım 2020'deki başkanlık seçimlerinin sonuçlarının resmileştiği Kongre oturumunda Trump destekçileri Kongre binasının dışında protesto düzenledi. Bir grup gösterici, polis barikatını aşarak Kongre binasını bastı.

ÇATIŞMALARDA 4 KİŞİ ÖLDÜRÜLDÜ

Washington Polis Şefi Robert Contee, Kongre binasında yaşanan olaylara ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, 4 kişinin hayatını kaybettiğini belirtti.

İlk olarak Kongre içerisinde kadın bir gösterici polis tarafından vurulmuş ve kaldırıldığı hastanede yaşamını yitirmişti. Contee, hayatını kaybeden diğer 3 kişiden 1'inin erkek, 2'sinin kadın olduğunu ve bu kişilerin kaldırıldıkları acil servislerde öldüklerini aktardı.

Contee ayrıca 14 polisin hafif şekilde yaralandığını ve en az 52 kişinin gözaltına alındığını bildirdi.

WASHİNGTON’A BİN ULUSAL MUHAFIZ GÖNDERİLECEK

New York Valisi Andrew Cuomo, ABD Kongresinin basılmasının ardından Washington'da güvenliğin sağlanmasına destek amaçlı 1000 ulusal muhafız göndereceğini açıkladı.

Vali Cuomo Twitter hesabından yaptığı açıklamada, barışçıl bir geçişin ABD demokrasisinin temel taşı olduğunu ve New York'un Amerikan halkının iradesinin güvenli bir şekilde uygulanmasına destek vermeye hazır olduğunu ifade etti.

TRUMP'TAN DESTEKÇİLERİNE: EVLERİNİZE DÖNÜN

ABD Başkanı Trump ise Kongre binası önünde gösteri düzenleyen destekçilerinin evlerine dönmesini istedi.

Trump, yayımladığı görüntülü mesajında, "Acı içinde olduğunuzu, incindiğinizi biliyorum. Bizden çalınan bir seçim var." dedi.

Seçimi açık ara önde kazandıklarını herkesin bildiğini iddia eden Trump, destekçilerine şöyle seslendi: "Şimdi eve dönmeniz gerekir. Huzuru, kanun ve düzeni sağlamamız gerekir. Kanun ve düzen ile insanlarımıza saygı göstermek zorundayız. Çok zor bir zaman diliminden geçiyoruz. Daha önce böyle bir şey olmamıştı, (seçimi) hepimizin elinden, benden, sizden ve ülkemizden aldıkları başka bir zaman olmamıştı. Hileli bir seçim oldu ancak bu insanların ekmeğine yağ süremeyiz. Huzuru sağlamamız lazım. Onun için evinize gidin."

PENCE’DEN TRUMP’IN TALEBİNE RET CEVABI

Öte yandan ABD Başkanı'nı seçecek olan Temsilciler Meclisi'nin oturumuna başkanlık eden Başkan Yardımcısı Mike Pence, Trump'ın "Seçim sonuçlarına itiraz etmeli" sözü üzerine yazılı açıklama yayımladı.

Pence, 3 Kasım 2020'deki başkanlık seçim sonuçlarına göre belirlenen delege oylarının sayılıp, sonuçların resmen tescil edileceği Kongre oturumunda "tek taraflı" davranmak gibi bir yetkisi olmadığını bildirdi.

Pence, Seçiciler Kurulu oylarına itiraz etmek için kendisinin herhangi bir yetkisi olmadığının altını çizerek, "ABD tarihinde hiçbir başkan yardımcısı böyle bir hak iddiasında bulunmamıştır." bilgisini paylaştı.

Pence ayrıca sosyal medya hesabındaki kapak fotoğrafını değiştirerek ABD’nin yeni başkanı Joe Biden ve yardımcısı Kamala Harris’in fotoğrafını koydu.

TWİTTER, TRUMP'IN HESABINI 12 SAATLİĞİNE KİTLEDİ

Sosyal medya platformu Twitter, ABD Kongresine düzenlenen baskının ardından Trump'ın hesabını 12 saat boyunca kilitledi. Twitter'dan yapılan açıklamada, Washington'daki olayların ardından Trump'ın 3 paylaşımının kuralları ihlal ettiği iddia edildi.

DARBESEVER BİDEN: BU BİR DARBE GİRİŞİMİDİR!

Darbe seviciliğiyle bilinen ABD’nin yeni başkanı Joe Biden ise ülkesinde yaşanan iç karışıklığı, “darbe girişimi” olarak yorumladı.

"Demokrasinin simgesi olan ABD'nin bu aşamaya gelmesi beni hayal kırıklığına uğrattı." diyen Biden, "Bu kaos manzaraları gerçek ABD'yi yansıtmıyor ve acilen son bulmalı. Bunu gerçekleştirenler, kanunsuz radikaller. Yapılanlar bir protesto değil, bir darbe girişimidir." ifadelerini kullandı.

PELOSİ: UTANÇ VERİCİ

Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi de yazılı bir açıklama yaparak Kongre baskınını, “ABD demokrasisine yapılan utanç verici saldırı” olarak nitelendirdi.

BİDEN’İN BAŞKANLIĞI ONAYLANDI

ABD'de bir yandan Kongre baskınının yankıları devam ederken Kongre'deki oturumda sayım sonuçlandı ve Demokrat aday Biden'ın başkanlığını onayladı.

ABD Kongresi'ndeki oturumda Vermont eyaletinin sonuçlarının kayda geçmesiyle Joe Biden 271 delegeye ulaşıp resmen Başkan oldu.

Trump’ın yardımcısı Pence, Biden'ın başkanlığının onaylandığı toplantıyı, 'Bu gece buraya zarar verenler kazanamadı. Hiçbir zaman kazanamayacaklar.' sözleriyle açtı.

Biden'ın başkanlığının onaylandığı kararı okuyan ve resmi olarak Joe Biden ve yardımcısı Kamala Harris'in seçimi kazandığının tescillendiğini duyuran Pence, 'Hadi işimize geri dönelim' açıklamasında bulundu.

Kongrenin, Biden'ın zaferini onaylamasının ardından Trump 'Seçim sonucuna kesinlikle katılmıyorum. Gerçekler benim kazandığımı ortaya koyuyor ama 20 Ocak'ta görevi sorunsuz şekilde devredeceğim.' ifadelerini kullandı.

NATO: ABD'DEKİ GÖRÜNTÜLER ŞOKE EDİCİ

ABD’de Kongre baskınının ardından ülke ve uluslararası kuruluştan açıklama geldi.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, ABD Kongresindeki olayları "şoke edici" şeklinde nitelendirerek, "ABD başkanlık seçiminin sonucuna saygı duyulması" çağrısında bulundu.

İngiltere Başbakanı Boris Johnson da sosyal medya hesabından, Trump destekçilerinin Kongre binasına girmesine ilişkin açıklama yaptı. Kongredeki olayları "utanç verici" olarak nitelendiren Johnson, ABD'nin dünya çapında demokrasiyi savunduğunu iddia ederek, "İktidarın şimdi düzenli ve barışçıl bir şekilde devri hayati öneme sahip." ifadesini kullandı.

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Trump taraftarlarının Kongre binasına girmesini, "ABD demokrasisine görülmemiş saldırı" olarak değerlendirdi ve seçim sonucuna saygı gösterilmesi çağrısında bulundu.

AB Komisyon Başkanı Ursula von der Leyen ise ABD'deki olayların ardından ABD başkanlık seçimini Joe Biden'ın kazandığını, kendisiyle çalışmayı sabırsızlıkla beklediğini belirtti.

Bu haberler de ilginizi çekebilir