• DOLAR 32.504
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
Koronavirüs ve Hamilelik Psikolojisi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

2021 itibarıyla 80 milyonu aşkın vaka ve 1,8 milyon ölümle anılan koronavirüs, çok sayıda kadına gebeliğin bir aşamasında kaçınılmaz olarak bulaştı. Hamile kadınlar enfeksiyona özellikle duyarlı olup hamile olmayanlara kıyasla ciddi riski altında kalabiliyor. Hamilelik süreci kadınlar için stresli bir durum olabilir ancak koronavirüs pandemisini yaşadığımız bu günlerde daha stresli bir hal alabiliyor. Hamile kadınlar koronavirüs kısıtlamalarından ötürü bazı zorlukları daha çok yaşayabiliyor. Pandemi nedeniyle evden çıkmayan kadınlar yeterince güneş ışığı alamayacağından D vitamini desteği önemli hale geliyor. Gebelikte D vitamini alınmasının solunum yolu enfeksiyonu riskini azalttığı biliniyor. Hamile kadınların bağışıklığının zayıf kalması COVİD-19 gibi solunum yolu enfeksiyonlarına daha duyarlı hale gelmelerine yol açabiliyor. Mevcut verilere göre COVİD-19’a bağlı komplikasyon ve ağır hastalık riski gebe olanlarda, aynı yaş grubunda gebe olmayan kadınlara göre daha yüksek ancak ölüm oranı anlamında belirgin bir fark görülmüyor.

Hamileyim, COVİD-19 Pozitif Olduğumda Bebeğe Bulaşır Mı?

Araştırmalara göre koronavirüsün anne karnındaki bebeğin sağlık durumunu etkilediğine dair bir vaka yok ancak virüsün dikey yolla bulaştığını gösteren vakalar var. Bu vakalarda koronavirüsün bebeğe, anne karnında mı yoksa doğumda mı bulaştığı bilinmiyor.

Hamileler Neden Daha Yüksek Risk Grubu?

Hamile kadınların daha yüksek risk grubunda olduğuna dair düşünceler bilimsel mi? Yapılan çeşitli araştırmalar, hamile kadınların koronavirüse yakalanmaları olasılığının yüksek olduğuna dair hiçbir kanıt bulunamadı. Bu yüzden hamileler, orta derecede risk grubunda kalmaya devam ediyor. Bunun nedeni, hamile kadınların grip gibi virüsler karşısında daha fazla risk altında olması. Gebe kadınlar içinde 35 yaş ve üstü olanlar, aşırı kilolu olanlar, şeker, tansiyon ya da kalp hastalığı gibi ek hastalığı olanlarda ağır hastalık riski daha yüksektir. Benzer şekilde gebeliğin son aylarında özellikle 28. haftadan sonra enfeksiyon gelişenlerde hastalık daha şiddetli olabiliyor. Johns Hopkins Hastanesi'nde gebelik alanında uzman Dr. Jeanne Sheffield hamile kadınların, bağışıklık sistemlerinde solunum yollarını etkileyen virüslere karşı daha savunmasız hale gelebilecekleri değişiklikler yaşadıklarını belirtiyor.

Hamileler üzerinde yapılan bir çalışmada anne sütünde veya amniyotik sıvısında virüs olduğuna dair bir kanıt bulunamıyor. Ayrıca 22 Mart ile 4 Nisan tarihleri ​​arasında New York Presbyterian Allen Hastanesi ve New York'taki Columbia Üniversitesi Irving Tıp Merkezi'nde doğum yapan hamile kadınların test verilerinin incelendiği çalışma, bize pozitif çıkan kadınların %88’inde herhangi bir semptom görülmediğini gösteriyor.

Pandemi Döneminde Erken Doğum Oranları

Ekim 2020 tarihli bir New York Times makalesi, Hollandalı doktorların pandemi döneminde erken doğumların azaldığına dair çalışmasını paylaşıyor. Bu azalmanın Covid-19 ile bağlantılı olup olmadığı net değilken bazı ülkelerden doktorlar evde geçirilen izolasyan süreciyle birlikte artan istirahat süresi ve azalan stres düzeyine işaret ediyor.

Kaygı Duyan Anneler Psikolojik Destek Almalı

Yine de hamile bireyin belirsiz bir durumla karşı karşıya kalması ve kontrol duygusunun zayıflaması ruhsal savunma mekanizmasını harekete geçirebilir. Bu mekanizmalar kaygılanma, temizlik takıntılarının artması ve bedensel belirtilerin hemen kötüye yorulması gibi kendini gösterebilir. İnsan benliğinin bu mekanizmalara bir dereceye kadar ihtiyacı vardır ancak dozunun kaçması işlevsellik kaybına yol açabilir. Bu noktada, uzman görüşüne başvurmak çok faydalı olacaktır.

Gebeliğin duyguların yoğun yaşandığını bir dönem olduğuna dikkat çeken Dünya Danışmanlık ve Psikoloji Merkezi kurucusu Uzman Klinik Psikolog Fundem Ece Erdem şunları söyledi: “Gebelik döneminde psikolojik destek çok önemli. Hormonal değişikliklerin kaygıları tetiklemesinin yanı sıra anne adayları ‘Sorunsuz doğum yapabilecek miyim? Virüs bulaşması durumunda çocuğuma ne olur? Hayatta kalsa bile başka bir zarar görür mü? Doğum sonrasında emzirebilir miyim?’ gibi sorular sorabilir. Lohusalık depresyonu sürecinde beklediğimiz destek sürecini baba adayı başta olmak üzere tüm aileden bekliyoruz. Hem anne adayı, hem de diğer aile mensupları psikolojik danışmanlık almaktan çekinmemeli. Bu süreçte hamileler başta olmak üzere tüm bireylere online psikolog desteği sunuyoruz.” dedi.

Koronavirüsün Olduğu Bir Dünyada Çocuk Yetiştirmek

Koronavirüs salgınıyla birlikte sosyal mesafe ve izolasyon kavramları bazı toplumsal yapıları alt üst etti. Bu sürecin hem yetişkinlere, hem çocuklara farklı yansımaları söz konusu. Küçük çocuklar soyut kavramları anlamlandıramadıkları yaşlarda olduğundan hem gelişimleri, hem de eğitimleri yeniden şekilleniyor. Sosyalleşme ve eğitim ihtiyacını okulda karşılayan çocuklar bu süreçte hem bunlardan yoksun kalıyor, hem de sürekli evde oldukları için ebeveynleriyle daha fazla zaman geçiriyorlar. Ebeveynler artık çocuklarının ders programlarının yanı sıra enerjilerini atabilecekleri aktiviteleri de düşünmek zorunda. Çalışan ebeveynlerin çocuklarıyla hiç bu kadar baş başa kaldığı bir zaman olmadığı için zaman zaman iletişim kopuklukları yaşanabilir. İletişimi kuvvetlendirmek, ebeveyn-çocuk ilişkisini geliştirmek bu sürecin olumlu yanlarıyken zorlanılan noktalarda ebeveyn danışmanlığı gerekebilir.

Bu haberler de ilginizi çekebilir