• DOLAR 32.347
  • EURO 35.12
  • ALTIN 2310.164
  • ...
İhya Der`e Verilen 150 Yıllık Ceza Diyarbakır`da Kınandı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Video için tıklayın

DİYARBAKIR - Elazığ İhya-Der üye ve yöneticilerine verilen 150 yıllık cezanın Yargıtay 9. Ağır Ceza Mahkemesi`nce onanmasına tepkiler gidiyor büyüyor. Mustazaf Der, Özgür Der, Mazlum Der ve Memur Sen`in de aralarında bulunduğu 52 STK, Diyarbakır`ın Sur İlçesindeki Dağkapı Meydanı`nda bulunan Selahaddin-i Eyyübi çarşısı üzerinde bir araya gelerek, verilen kararı kınadı.

 

Saat:11.00`de başlayan protesto eylemi ve basın açıklamasına binlerce kişi katıldı. Grup, sık sık "Zalimler İçin Yaşasın Cehennem", "Zulme Karşı Omuz Omuza" şeklinde slogan atarken, "Sakın Allah`ı Zalimlerin yaptıklarından Habersiz Sanma! Ancak, Allah Onları Korkularından Gözlerin Dışa Fırlayacağı Bir Güne Erteliyor (İbrahim 42)", "Meşru Hakların Suç Sayılması Zulümdür" şeklinde afişler açıldı ve "Polis Devletine Hayır! Derinler İş Başında, Herkese Açılım Bize Baskın, Terörist değiliz İslami STK`larız" şeklinde pankartlar açıldı.
 

25 Dakika Arayla İki Farklı Karar!
Basın açıklamasını 52 STK adına Yunus Memiş okudu. Memiş, 27 Nisan 2009 tarihinde Elazığ ve Malatya`da yapılan operasyonlarla bu illerdeki İhya-Der merkez ve şube binalarıyla dernek yönetici ve üyelerinin evlerine yönelik baskınlar ve gözaltıların yaşandığını hatırlattı. Ardından Malatya Şubesinden 20, Elazığ merkez ve ilçe şubelerinden 23 kişi hakkında TCK 314/1 ve 2. maddelere göre ayrı ayrı davalar açıldığını belirten Memiş, Malatya İhya Der üyelerine 14 Ocak 2010 tarihinde beraat kararı veren Malatya 3. Ağır Ceza Mahkemesinin, 25 dakika sonra Elazığ İhya Der yönetici ve üyelerine yasadışı örgüt yönetici ve üyesi olmak suçundan dernek başkanı M. Fatih Demirtaş`a 15 yıl diğer 17 üyeye de yasadışı örgüt üyeliğinden ayrı ayrı 7,5 yıl, toplam da 150 yıl hapis cezası verdiğini söyledi.
 

Tüm Etkinlikler İzin Alınarak Yapılmış
Memiş sözlerini şöyle sürdürdü: "Bugüne kadar bütün etkinliklerini yetkili makamlardan izin alarak yapmış ve yaptığı hiçbir faaliyeti soruşturmaya dahi konu olmamış olan İhya Der dava dosyasında ceza gerekçesi olacak ve suç unsuru sayılabilecek bir çakı dahi bulunmamıştır. Ne yazık ki alt mahkemenin verdiği bu haksız ve keyfi cezayı Yargıtay da onamış bulunmaktadır. Yargıtay artık özel ve istisnai suç tipi olarak öngördüğü TCK 314. maddeyi çok geniş yorumlamakta ve her türlü sivil faaliyeti dilediğinde terör faaliyeti hazırlık aşaması olarak kabul emektedir. Bu keyfi ve geniş yorum yargının yasama organı yerine geçmesi anlamına gelmektedir."
 

İddianame ve Mütalaadaki Suç Unsurları
Memiş, dosyada örgüt yöneticiliğinden ceza alan M. Fatih Demirtaş`ın 15 yıl ceza almasını gerektirir suçların iddianame ve mütalaada şu şekilde sıralandığını söyledi;
1. 04.04.2009 tarihinde Kutlu Doğum Haftası Düzenlemek
2. 10.01.2009 tarihinde Hz. Hüseyin ve Kerbela tiyatrosu
3. 28.12.2008 günü İzzet Paşa Camiinde Filistinliler için gıyabi Cenaze Namazı Kılmak
4. 08.03.2011 tarihinde İstasyon Meydanında Kutlu Doğum Etkinliğine Katılmak
5. 23.01.2009 tarihinde Palu İlçesinde Filistin`e Destek Eylemi Organize Edip Katılmak
6. 31.12.2008 tarihinde Mekke`nin Fethi Gecesi Organize Edip Katılmak
7. 19.04.2009 tarihinde Ergani Kutlu Doğum Etkinliğine Katılmak
8. Kurban bayramında kurban eti dağıtmak, dergi ve gazete satışı yapmak, komisyonlar kurmak
9. Dernekte haftalık seminerler düzenlemek.
 

Herkes Tepkilerini Ortaya Koymalı
Diğer dernek üyelerine de aynı gerekçeyle 7 yıl 6`şar ay ceza verildiğini hatırlatan Memiş, "TCK 314. Madde, terör örgütü üyeliği ve yöneticiliği suçu için somut terör faaliyeti içinde olmayı şart koşmasına rağmen Yargıtay, anılan sivil faaliyetleri var olan bir örgütle bağ kurmak suretiyle terör faaliyetinin hazırlık aşaması olarak değerlendirmektedir. Bu ise kurmaca bağlarla, istenildiği zaman her derneğin sivil faaliyetlerinin terör faaliyeti olarak cezalandırılmasına kapı açmaktadır. İhya Der üyelerine verilen bu 150 yıllık ceza diğer tüm sivil toplum kuruluşları faaliyetleri için de emsal niteliğinde kabul edilebilecektir. Bu nedenle tüm sivil toplum örgütlerini hükümeti yasal düzenlemeye zorlayacak bir baskı oluşturmaları için bu kararı kınamaya ve tepkilerini ortaya koymaya çağırıyoruz" diye konuştu.
 

Bu Yanlıştan Biran Önce Dönülmeli
Diyarbakır`da faaliyet gösteren sivil toplum örgütleri olarak İhya Der üye ve yöneticilerine verilen bu haksız ve ağır cezayı kınadıklarını belirten Memiş, bu kararın 28 Şubat uygulamalarından farksız olmadığını ve bu yanlıştan dönülmesini istedi. Yargının bu yorumunun ülkedeki sivil toplum faaliyetlerinin sonunu hazırlayacak nitelikte ağır, keyfi ve hukuka aykırı olduğunu açıkça ifade ettiklerini belirten Memiş, bu tarz tehditkâr cezaların kendilerini asla yıldıramayacağını vurguladı.
 

Hükümet`in bir an önce, yargıdaki bu keyfiliği önleyecek somut adımlar atması gerektiğini ifade eden Memiş, "sivil toplum örgütleri üzerinde Demokles`in kılıcı gibi sallanıp duran ve onları faaliyetsiz bırakacak olan böylesi bir tehdidi ortadan kaldıracak yasal düzenlemeleri hayata geçirmelidir" dedi.
 

Yapılan açıklamanın ardından 5 dakikalık oturma eylemi yapıldı.

http://www.ilkehaberajansi.com.tr/images/photo/23595.jpg

http://www.ilkehaberajansi.com.tr/images/photo/23596.jpg

http://www.ilkehaberajansi.com.tr/images/photo/23597.jpg

http://www.ilkehaberajansi.com.tr/images/photogallery/231/1.jpg

http://www.ilkehaberajansi.com.tr/images/photogallery/231/2.jpg

http://www.ilkehaberajansi.com.tr/images/photogallery/231/3.jpg

http://www.ilkehaberajansi.com.tr/images/photogallery/231/4.jpg

http://www.ilkehaberajansi.com.tr/images/photogallery/231/5.jpg

http://www.ilkehaberajansi.com.tr/images/photogallery/231/6.jpg

http://www.ilkehaberajansi.com.tr/images/photogallery/231/7.jpg

http://www.ilkehaberajansi.com.tr/images/photogallery/231/8.jpg

http://www.ilkehaberajansi.com.tr/images/photogallery/231/9.jpg

http://www.ilkehaberajansi.com.tr/images/photogallery/231/10.jpg

http://www.ilkehaberajansi.com.tr/images/photogallery/231/12.jpg

http://www.ilkehaberajansi.com.tr/images/photogallery/231/13.jpg

http://www.ilkehaberajansi.com.tr/images/photogallery/231/14.jpg

http://www.ilkehaberajansi.com.tr/images/photogallery/231/15.jpg

http://www.ilkehaberajansi.com.tr/images/photogallery/231/16.jpg

http://www.ilkehaberajansi.com.tr/images/photogallery/231/17.jpg

http://www.ilkehaberajansi.com.tr/images/photogallery/231/18.jpg

M. Salih Keskin - İLKHA

Bu haberler de ilginizi çekebilir