• DOLAR 32.333
  • EURO 35.069
  • ALTIN 2286.519
  • ...
Fizan nerede? Fizan'a kadar gitmek sözü nereden gelir?
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Fizan, Libya'yı oluşturan üç eski bölgeden biridir. Diğer ikisi Trablusgarp ve Sirenayka'dır. Merkezi Sebha'dır. Bugünkü Libya'nın güneybatısında bulunur. Libya'nın Sahra Çölü kısmında yer alan Fizan bölgesi dağlar, yükseklikler ve vadilerle çevrili olduğu için yaşam koşulları son derece zordur.

Fizan nerede?

Bölgenin adı bazı kaynaklarda Fezzan olarak geçmektedir. Fizan'da kurulan ilk devlet Fizan Sultanlığı'dır.

MÖ. 5 ile MS. 5'inci yüzyıl arası Fizan, Trans Sahra Ticaret Yolu'na hâkim olan Gramantlar'ın yönetimindeydi. Roma İmparatorluğu'nun çöküşüyle beraber Fizan bölgesi önemini yitirmeye başladı. Orta Çağ döneminde Sahra Çölü'nün genişlemesiyle beraber Fizan bölgesinin nüfusu ciddi oranda azaldı.

Fizan'a kadar gitmek sözü nereden geliyor?

13 ve 14'üncü yüzyıllar arası Fizan, Kanem İmparatorluğu'nun eline geçti. 17'nci yüzyılda Osmanlı İmparatorluğu bölgede hakimiyet kurdu. Osmanlı İmparatoru 2. Abdülhamid döneminde Jön Türkler için sürgün yeri olarak kullanıldı. Çünkü Fizan, başkent İstanbul'dan en uzak toprak parçasıydı. Fizan'a kadar gitmek sözünün çıkış sebebi de budur.

Fizan, uzaklığı ve ıssızlığıyla bir sembol olmuştur. Bu yüzden "Fizan'a kadar sürmek" deyişi doğmuştur. Osmanlı döneminde padişahın veya üst kademe yöneticilerin bunu bir tehdit unsuru olarak kullandığı söylenir.

1911 yılında Fizan'ın kontrolü İtalyanların eline geçti ve 1923'e kadar İtalyanlar 'da kaldı. (İLKHA)





Bu haberler de ilginizi çekebilir