• DOLAR 32.376
  • EURO 34.98
  • ALTIN 2325.22
  • ...
İran'dan uranyum zenginleştirme açıklaması: Bu bilimsel hareket ve gelişme devam edecektir
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

İran Dışişleri Bakan Yardımcısı Irakçi, yaptığı açıklamada, "Fordu Nükleer Tesisi'nde başlatılan yüzde 20 uranyumun zenginleştirme işlemi, ülkenin bilimsel hareketinin, bilim adamlarının fiziksel olarak ortadan kaldırılmasıyla durdurulmayacağını gösterir. Bu bilimsel hareket ve gelişme devam edecektir." dedi.

Bu sürecin Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı'nın bilgisi dahilinde yapıldığını anlatan Irakçi, "Bu girişim İran'ın NPT'deki taahhütleri çerçevesinde ve nükleer anlaşmaya uygun olarak yapılmıştır." ifadesini kullandı.

Irakçi, "Avrupalılar nükleer anlaşmadaki taahhütlerine bağlı kalmadıklarını gösterdiler ve İran'ın nükleer anlaşmadan doğan kazanımlarını garanti edemediler. Eğer taahhütlerini yerine getirebilirlerse, İran olarak yeniden değerlendiririz.

Avrupalıların herhangi bir talepte bulunma hakkı yoktur, nükleer anlaşmanın böylesi durumda hala var olduğu için İran'a minnettar olmalılar." vurgusunu yaptı.

İran'ın bu girişimine karşı tepki gösteren Avrupa Birliği sözcüsünün yaptığı açıklamasının kabul edilemez olduğunu söyleyen Erakçi, ''Bu süreç İran'ın yasasına göredir. Kendisini demokrasinin beşiği olarak gören Avrupalıların, İran Meclisi'nin aldığı karara karışma hakları yoktur." diye konuştu.

İran Dışişleri Bakan Yardımcısı, uranyumu yüzde 20 zenginleştirme işlemini yeniden başlatmanın hem NPT'ye hem de Koruma Önlemleri Anlaşmasına ve yasal çerçeveye dayandığını belirterek, "Şu anda yüzde 20'den fazla zenginleştirmemize gerek yok; İhtiyaç duyulursa tekrar karar alabiliriz" açıklamasında bulundu.

Siyonist rejim sözde Başbakanı Netanyahu'nun İran iddiasına tepki gösteren Abbas Irakçı, "Nükleer silahları olan bir rejim, İran'ı nükleer silah peşinde koşmakla suçlayamaz." şeklinde konuştu.

İran Hükümet Sözcüsü Ali Rebii, yaptığı açıklamada, Fordu Nükleer Tesisi'nde yüzde 20 uranyum zenginleştirme sürecine başlandığını duyurmuştu.

Yaptırımlarla stratejik mücadele yasa tasarısı aralık ayında İran Meclisi'nde onaylanmıştı. Bu yasa, İran Atom Enerjisi Kurumunun uranyumu en az yüzde 20 zenginleştirmeye başlamasını ve düşük düzeyli zenginleştirilmiş uranyum stoklarını artırmasını zorunlu kılıyor. (İLKHA)



Bu haberler de ilginizi çekebilir