• DOLAR 32.368
  • EURO 34.977
  • ALTIN 2325.269
  • ...
Karabağ'daki Rus barış güçleri
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Riyad Makaev – Doğruhaber/Analiz

Rusya Savunma Bakanı Sergey Kujuget-oglu Şoygu Karabağ’da 10 bin Rus barış gücü askerlerini yerleştireceklerini duyurdu. Karabağ’da  bu kadar barış gücüne ihtiyaç var mı bilmem ama, bu resmen bir işgale benzemektedir. Karabağ’da bulunan Ermenistan’ın askerlerinin yarısına kadar barış gücü göndermenin arkasında başka bir amaç olabilir mi gerçekten merak konusu. Azerbaycan halkı da bunu bir işgal olarak görmektedir. Azerbaycan’ın topraklarında bu kadar Rus askerin bulunması adeta bir işgale benzemektedir. Karabağ’da Rus barış gücü neyi koruyacaklar henüz belli değildir. Belki de Artsah’ı savunacaklar belli olmaz. Belki de Mart ve Nisan’da yeni bir Karabağ savaşı bekleyebiliriz. Ermenistan’ın  gerçekleri konuşan siyaset uzamanı Alexander İskandaryan yeni bir Karabağ savaşın kaçınılmaz olduğunu açıkça söyledi. Zaten Rusya açıkça Karabağ savaşında yer alan Ermeni askeri birliklerini eğitim altına aldı ve Ermenistan ordusuna silah sevkiyatına başladı.

Rusya, Azerbaycan ve Ermenistan arasında bir barış anlaşmasına aracılık etti; ama Kremlin’in güdümünde olan büyük bir televizyon kanalı RBK hala Karabağ için “Tanınmayan Karabağ Cumhuriyeti'nin Artsah Hükümeti” olarak niteliyor. Resmi Stepanakert’in görüşü olarak haber yapıyorlar. Demek istediğim, uluslararası toplumun önünde Dağlık Karabağ’ı Azerbaycan’ın toprağı olarak zikreden Rusya, kendi güdümünde olan medya kuruluşlarda yapılan haberlerde Karabağ’ı Ermenistan’ın toprağı olarak lanse etmektedir. Rusya Devlet Başkanı Dağlık Karabağ Azerbaycan’ın toprağı olduğunu söylüyor ama, emrindeki medya kuruluşları tam aksine söylüyor. Burada bir çelişki olmalıdır ya da Rusya bir oyun oynamaktadır.

Karabağ’da Rus askerleri bulunduğu sürece Dağlık Karabağ sorunu devam edecektir. Karabağ’da sadece ve sadece Azeri askerler bulunması lazım ya da Azerbaycan’a biat eden Ermeni asıllı polisi veya askerler kontrol sağlanmalıdır. Aksi halde Rusya Ermenistan’ı kışkırtmaktan vazgeçmeyecektir. Çünkü, Kremlin’in amacı orada yeni bir kara delik oluşturmaktır. Sonra, o kara delik üzerinden yeni bir tartışma ve siyaset yürütmek. ABD’nin yeni Başkanı Biden göreve başladığı zaman onunla da aynı tartışma yürütecekler. Çünkü, Biden Türkiye lideri Erdoğan’ı durdurmak istediğini açıkça söylemişti. Rusya ise Biden ile iyi ilişkileri kurabilmek için pantürkizm kartını oynamaya çalışacaklar. Kafkasya’da Erdoğan’ı ve Aliyev’i durduran Rusya ve Ermenistan ile yeniden masaya oturalım desinler istiyorlar.

Dolayısıyla, zafer sarhoşluğundan uyanıp Dağlık Karabağ’da harekete geçmesi şarttır. Rusya yakında oradaki Ermeni vatandaşlarına Rus pasaportları dağıtmaya bağlayacaklar. İşte o zaman Azerbaycan daha büyük bir tehlike ile karşı karşıya kalacaktır. Hatırlayın, Gürcistan ve Abhazya arasındaki sorunu. Barış gücü olarak Abhazya’ya giren Rus barış gücü Abazalara Rus pasaportları dağıttı ve Gürcistan seyrederek kaldı. Rusya ise kendi vatandaşlarını ne olursa olsun koruyacaklarını duyurmuştu. Kesinlikle Rusya’ya güvenilmemeli. Rusya Devlet Başkanı Erdoğan hakkında güzel bir söz söyledi diye hemen Putin’de Devlet Nişanı takmaya düşünmeyin. Az sabırlı olun, gerçek yüzü mutlaka gösterecektir. Yani... Barış istiyorsan savaşa hazırlık yap, boşuna dememişler dir. Fazla abartmamak lazım. Çünkü, Azerbaycan Türkiye olmadan hiç bir güce ve basirete sahip değildir. Hele Aliyev hemen Putin’in ahbabı olur, yeterki koltuğunu sağlama alsın. Evet, ne hikmet ise herkes ABD’yi bekliyor, yani son söz Biden’de! 

Bu haberler de ilginizi çekebilir