• DOLAR 32.561
  • EURO 34.898
  • ALTIN 2433.945
  • ...
Uyum sağlamanın kariyerinize olumlu etkileri
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Uyum sağlamak, her iki tarafın da desteklendiğini ve anlaşıldığını hissettiği, diğerleriyle ilişkiler kurma eylemidir. Mülakatlar sırasında ve belirli bir işte kariyerinizi geliştirirken ilişki kurma noktasında pasif kalmıyor olmanız oldukça önemlidir. İlişki kurmak zaman alabilse de, önemli kariyer hedeflerine ulaşmak için çalışırken faydalı olacaktır.

Uyumlu bir kişiliğe sahip olmanız ve bu özelliğinizi doğru bir şekilde karşıya aktarabilmeniz sayesinde hem iş başvurularında hem de iş değişikliğinde size yardımcı olacaktır. Ayrıca mevcut çalıştığınız ortamın da gayet güzel bir şekilde yönetilebilmesine olanak sağlayacaktır. Özellikle sorunsuz bir işyeri görmek isteyen yöneticiler için bu durum, oldukça önemlidir. Bundan dolayı kendi karakterinize uygun bir şekilde hareket ederek insanlarla ne kadar uyumlu olduğunuzu ve yeni başladığınız işlerde dahi kısa süre içine uyum sağlayabileceğinizi göstermeniz yeterli olacaktır.

Uyum sağlamak neden önemlidir?

İlişki kurmak önemlidir, çünkü ilişkiler geliştirerek kariyerinizi ilerletmenize yardımcı olabilir. İyi bir uyumdan yararlanabilecek bazı ilişkiler şunlardır:

İlham veren insanlarla ilişkiler: İster bir iş arıyor olun ister halihazırda bir işte olun, çevrenizdeki insanlarla ilişki kurmak, işinize ilham verebilecek insanlardan bir şeyler öğrenmenize yardımcı olabilir. Tanıştığınız kişiler gelecekteki bir akıl hocanız olabilir, fikir geliştirmenize yardımcı olabilir veya belirli hedeflere ulaşmanıza yardımcı olmak için sizinle birlikte çalışabilir.

Birlikte çalışacağınız kişilerle ilişkiler: Görevleri yerine getirmek için birlikte çalışmanız gereken insanlarla ilişki kurmak faydalıdır. En önemlisi, çevrenizdeki insanlarla en iyi nasıl iletişim kuracağınızı anlamanıza yardımcı olur. Bu, ortak bir hedefe doğru birlikte çalışmayı her iki taraf için daha verimli ve keyifli hale getirebilir.

Olası bağlantılarla ilişkiler: Çevrenizdekilerle ilişki kurmak yeni fırsatlar ortaya çıkartabilir. Mevcut şirketinizdeki biriyle, ilişki kurmakla birlikte özellikle farklı şirketler ile yapılan toplantılar sırasında da bu çalışmalara devam edin. Farklı kişilerle iletişim kurabilmeniz aynı zamanda onlarla olan bağlantınızı da sağlamış olacaktır.

Görüşmeciler ve işe alım yöneticileri ile ilişkiler: Mülakatlar sırasında, mülakat yapanlar ile bağlantı kurmaya çalışmak faydalı olacaktır. Bu ilişkileri kurmak, daha sakin hissetmenize ve işverenlerin sizi daha iyi anlamasına ve onunla bağlantı kurmanıza ve pozisyon için uygun olup olmadığınızı anlamanıza yardımcı olabilir.

Uyum nasıl sağlanır?

Uyum sağlamak zaman ve çaba gerektirir. İçinde bulunduğunuz duruma bağlı olarak uyum oluşturmak için birkaç ipucunu şöyle sıralayabiliriz;

  • Uyum sağlamak için zaman bulun.
  • Dostça ama samimi olun.
  • Kişinin işi, yaşamı veya ilgi alanları hakkında sorular sorun.
  • Görüşmenizdeki ayrıntıları, özellikle de isimlerini hatırlayın.
  • Soracağınız soruları önceki konuşmanın üzerine inşa edin.
  • Kendinizle ilgili sorularını yanıtlayın.
  • Sorular, ifadeler ve sırayla konuşma arasında bir denge bulun.
  • Açık, samimi bir vücut dili kullanın.
  • Zamanlarına saygılı olun.
  • İletişim bilgilerinizi verin.

Belirli durumlarla ilgili olduğu için ilişki kurmaya daha ayrıntılı bakalım

Tanışma toplantıları sırasında uyum sağlamak

Özellikle yeni işe başlayanlar için gerçekleştirilen toplantılarda uyum sağlamak için, ortama alışmak için zaman ayırın. Kalabalıksa ve bunaldıysanız, derin bir nefes alın. Oturma yeri varsa, düşüncelerinizi söylerken ellerinizi yana toplayın ve her iki ayağınızı yere sağlam bir şekilde koyun.

Kendinizi rahat hissettiğinizde, size ilginç gelen bir kişiye veya sohbete yaklaşın. Bu tür toplantılarda, insanlar yeni kişilerle tanışmayı beklerler, bu yüzden başkalarına yaklaşmak ve kendinizi tanıtmak uygun olur. Güçlü bir sesle konuşun ve sağlam bir şekilde el sıkışın.

Bir kişi veya grupla ilk konuşmalara katıldıktan sonra, iletişim bilgilerinizi verin. İş aramanızda size yardımcı olabilecek ve bir şekilde yardımcı olabileceğiniz kişilerle iletişim halinde olmaya devam etmelisiniz. Ayrıca takdire şayan veya ilginç bulduğunuz insanlarla ilişkiler kurmaya önem verin. Mevcut işi veya gelecekteki istekleri tartışmak için toplantılar ayarlamak, iyi profesyonel ilişkiler kurmaya yardımcı olabilir.

Mülakatlar sırasında uyum sağlamak önemlidir

İşe alma sürecinde tanıştığınız insanlarla yakınlık kurmanız da yararlı olabilir. Kapı girişinde ki güvenlik görevlisinden personel müdürüne kadar bu insanlarla ilişki kurmaya başlamak, işi alma şansınızı artırabilir. Kişisel bağlantıları ne kadar iyi kurarsanız, işverenin kim olduğunuz ve şirketlerine katabileceğiniz değer konusunda bütünsel bir anlayışa sahip olmasına da yardımcı olmuş olursunuz.

Mülakatlar sırasında ilişki kurmak için mülakatı yapan kişinin tavırlarını takip edin. Meşgul görünüyorlarsa kısa, öz ve isabetli cevaplar almayı tercih ediyorlarsa, görüşmeye ek konuşma yapmaya çalışmayın. Görüşmeciler toplantınıza gündelik bir konuşma ile başlarsa, bu zamanı bir ilişki kurmaya başlamak için kullanın. Sorularına cevap verin ve karşılığında tekrar soru sorun. Din ve siyaset gibi kişisel konulardan kaçınmanız gerekirken, ortak ilgi alanlarına giren konuları veya hobileri bulmak uygun olabilir. Görüşmeyi yapan kişiyle gerçekten ilgilenmeniz önemlidir. Aktif dinleme ve göz teması gibi özenli vücut dili, gerçek bir bağlantı kurmaya yardımcı olabilir.

Uyumlu bir kişilik CV’ye değer katar

CV, her iş başvurusunda istenen bir belgedir. Bu belgenin profesyonel bir şekilde hazırlanmış olması kadar aynı zamanda içeriğinin de kaliteli verilerle doldurulmuş olması gerekmektedir. CV hazırlarken içeriğine ne kadar nitelikli referans eklerseniz o kadar başarılı olmuş sayılırsınız. Bunun içinde çevrenizde ki insanlarla uyumlu bir kişiliğe sahip olmanız gerektiğini unutmamalısınız. Bu durum hem eski hem de yeni işverenleriniz için oldukça önemlidir. Çünkü hiçbir işveren, şirketinde uyumsuz birisini görmek istemeyecektir.

Uyumlu bir kişiliğe sahip olmanız ve bunu CV’ye eklenen referanslarla desteklemeniz sayesine istediğiniz işe sahip olmaya bir adım daha yaklaşmış olacaksınız. Bununla birlikte bu bilgileri doğru bir şekilde CV’ye eklemeniz gerektiğini unutmamalısınız. Bu konuda gerekli destek ve bilgilendirme için CVmaker.com.tr sitesinden faydalanabilirsiniz.

Bu haberler de ilginizi çekebilir