• DOLAR 32.557
  • EURO 34.877
  • ALTIN 2428.003
  • ...
DARFUR’DA İÇ  SAVAŞ ENDİŞESİ
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

DIŞ HABERLER SERVİSİ - Birleşmiş Milletler-Afrika Birliği Darfur Misyonu’nun (UNAMID) 13 yıldır süregelen görevinin geçen perşembe günü sona ermesi, özellikle de Darfur'da son zamanlarda patlak veren şiddet olaylarının ardından, Sudanlıların endişelerini körükledi.

Yaşanan olayların daha da ileri gidebileceğinden endişelenen halk bu durumun iç savaşa doğru sürüklenmesinden de endişe duymakta.

3 gün önce Perşembe günü UNAMID tarafından yapılan açıklamada, “resmi faaliyetlere son verildiği, bölgedeki sivilleri koruma görevini Sudan hükümetinin devralacağı” belirtildi.

2003 yılında Darfur’da patlak veren çatışma; BM istatistiklerine göre yaklaşık 300 bin kişinin ölümüne, sonuncusu geçen hafta gerçekleşip 15 can kaybıyla sonuçlanan kabile çatışmalarının yayılmasına, aynı zamanda 2,5 milyon kişinin köylerinden kaçışına yol açmıştı.

HALK EVLERİNİ TERK ETMEK ZORUNDA KALIYOR

Savaş nedeniyle evlerinden ayrılan bazı vatandaşlar, UNAMID’in bölgede kalmasını talep etmek için protestolar düzenledi.

Güney Darfur başkenti Nyala yakınlarında bulunan ve bölgede yerinden edilmişlerin kaldığı en büyük kamp olan Kalma Kampı’nda söz konusu çatışma nedeniyle halk evlerini terk etmek zorunda kalıyor.

Kalma Kampı’nda UNAMID karargahı çevresinde yüzlerce oturma eylemi düzenlenirken, UNAMID ise Ocak ayında başlayacak kademeli geri çekilmenin altı ay içerisinde tamamlanacağını doğruladı.

Kamp sakinleri ise “Yerinden edilenleri koruma yolunda Birleşmiş Milletler’e güveniyoruz; UNAMID'in ayrılmasını reddediyoruz" yazılı pankartlar taşıdı. AA

Bu haberler de ilginizi çekebilir