• DOLAR 32.348
  • EURO 35.162
  • ALTIN 2305.25
  • ...
SON DAKİKA
16 şehri birbirine bağlayan Kömürhan Köprüsü açıldı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Karayolları Genel Müdürlüğünce 2014 yılında yapımına başlanan 720 milyon lira maliyetli Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgeleri ile Orta Anadolu Ege ve Akdeniz bölgelerini birbirine bağlayacak olan 660 metre uzunluğundaki yeni Kömürhan Köprüsü ve bağlantı tüneli ile yol yapımı tamamlanarak bugün açılışı gerçekleştirildi.

Açılış için Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, iki ilin protokol üyeleriyle birlikte Kömürhan Köprüsü'ne geçti. Burada Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın telekonferansla katıldığı açılış programında Bakan Adil Karaismailoğlu açıklamada bulundu.

600 METRE UZUNLUĞUNDA

Bugün açılışı yapılan Kömürhan Köprüsü ile tünelinin memleketin her köşesinde icra ettikleri eserlerden biri olduğuna değinen Bakan Karaismailoğlu, şunları söyledi:

"Toplam uzunluğu 5 bin 155 metre olan projemizde 600 metre uzunluğundaki Kömürhan Köprüsü, 2 bin 400 metre uzunluğundaki çift tüp Kömürhan Tüneli ve 123 metrelik çift köprü bulunmaktadır. Kömürhan köprümüz 2x2 şeritli ters Y tipi kule olarak tasarlanmış olup, 168,5 metrelik tek pilon şeklinde imal edilmiştir.

"KÖPRÜDE KULLANILAN ÇELİK EYFEL KULESİ'NDEKİ KADAR"

Köprüde kullanılan 7 bin ton çelik Eyfel Kulesi'nde kullanılan çelik miktarı kadardır. Orta açıklığı 25 adet çelik segmentten oluşan köprümüz gergin eğik askılı olarak planlanmış ve 42 adet kablo imalatı gerçekleşmiştir. Çelik kablo uzunluğu 853 kilometre, çelik tel uzunluğu ise 6 bin kilometredir. Kömürhan Tüneli'mizde 2 bin 400 metre ve çift tüp olarak tamamlanmıştır.

AKILLI ULAŞIM SİSTEMİ

Akıllı ulaşım sistemiyle donatılmış köprümüz ve tünelimizde görüntüleme sistemlerinden, sensörlere ve değişik mesaj sistemlerine, haberleşme sistemlerinden yangın skala ve diğer kontrol sistemlerine kadar elektrik ve elektronik, mekanik donanımlar tamamen yerli ve milli mühendislik imkanlarıyla gerçekleştirilmiştir. Bölgede ulaşım artık daha emniyetli ve konforlu bir şekilde yapılacaktır.

"16 İLİMİZİ BÜTÜNLEŞTİRECEK"

Projemiz Elazığ ve Malatya şehirlerimiz başta olmak üzere 16 ilimizi bütünleştirerek bölgenin üretim, ticaret, turizm ve kültürüne önemli katkılar sağlayacaktır. Kömürhan Köprüsü ve tüneli hepimiz için iftihar projelerinden birisidir. Projemiz tamamen Türkiyeli mühendis ve işçilerin bilgisi, deneyimi ve alın teriyle gerçekleştirilmiştir."

Tören sonrasında Bakan Karaismailoğlu ile birlikte katılımcılar köprüden yürüyerek karşıya geçti.

Bu haberler de ilginizi çekebilir