• DOLAR 32.438
  • EURO 34.458
  • ALTIN 2487.041
  • ...
Obeziteden Kurtulmak ‘İdrar Kaçırma’ya da Çözüm Oluyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Doğruhaber

Aşırı kilonun metabolik sendromun bir parçası olduğunu ve birçok organ üzerinde zararlı bir etki yaptığını bildiklerini belirten Tarcan, “Aşırı kilo idrar torbasını yani mesaneyi de ilgilendiriyor. Metabolik sendromda şeker hastalığına yatkınlık söz konusu. Aşırı kilolu kişilerde daha sık görülen şeker hastalığı mesane işlevini bozucu bir rol oynuyor.” dedi. Aşırı kilonun hem erkeklerde hem de kadınlarda bir risk faktörü olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Tufan Tarcan, “Aşırı kilo erkeklerde testosteron mekanizmasını etkiliyor. Vücutta aşırı yağ olması östrojen miktarını artırıyor. Erkeklerde cinsel işlev bozukluklarının görülme ihtimalini de yükseltiyor.” diye konuştu.

HER ÜÇ HASTADAN BİR TANESİNİN İDRAR KAÇIRMASI DÜZELİYOR

Tarcan, “Obeziteden kurtulan stres tipi idrar kaçırma yaşayan her üç hastadan bir tanesinin idrar kaçırması düzeliyor. Karın içi basıncın artması, pelvik taban üzerine yapılan etki, stres idrar kaçırma üzerinde obezitenin zararlı etkisini gösteriyor.” açıklamasında bulundu.

OBEZİTE HASTALARA AŞIRI KİLONUN RİSKLERİ ÇOK İYİ ANLATILMALI

İdrar kaçırma yakınmasıyla gelen hastalarda ilaç tedavisinden önce mutlaka obezitenin, varsa metabolik sendromun tedavisinin amaçlanması gerektiğinin altını çizen Prof. Dr. Tufan Tarcan, “Sebebe yönelik tedavi bunu gerektiriyor. Ne yazık ki bu en zorlandığımız tedavi oluyor. Bir kişinin kilo vermesi kolay bir durum değil. Buna öncelikle kendisinin inanması ve ikna olması lazım. Aşırı kilonun vücut üzerinde yaratabileceği diğer riskleri de hastanın önüne koyup bu riskler hakkında hastayı bilgilendirerek kendisini ikna etmeye çalışıyoruz. Yapılabilecek en büyük hata ise aşırı kilolu kişileri bu konuda bilgilendirmemek.” şeklinde konuştu.

Bu haberler de ilginizi çekebilir