• DOLAR 32.519
  • EURO 34.814
  • ALTIN 2425.856
  • ...
Dünya Uygur Kongresi'nden Türkiye'ye çağrı!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Dünya Uygur Kongresi tarafından yapılan yazılı açıklamada şu ifadeler yer aldı:

Baskı ve zulüm aracına dönüşür

Eğer bu iade anlaşması Türkiye tarafından kabul edilirse, Çinin baskı ve zulüm aracı haline gelecek ve Çin hükümetine yurtdışında yaşayan Uygurları zorla geri göndermek için eşgüdümlü çabalarında yardımcı olacak.
İki ülke arasındaki iade anlaşması 28 Aralık Pazartesi günü, Çin Halk Kongresi Daimi Komitesi'nin 2017'de imzalanan ikili anlaşmayı onaylamasıyla duyuruldu.

Hedef Uygurları terörist göstermek

Çin ve Türkiye arasında imzalanan bu anlaşma Çin yönetiminin Uygurlar asılsız suçlarla itham edilip terörist olarak gösterilecek. Çin Hükümeti, terörizm bahanesiyle 2017'den bu yana 1.8 milyon ile 3 milyon arasında Uygur ve diğer Türk topluluklarından Müslümanı terörle mücadele kisvesi altında toplama kamplarında kapattı. 

Her türden işkence uygulanıyor

Son zamanlarda sızdırılan belgeler, Çin'in Uygurları yasal, şiddet içermeyen davranışlarının yanı sıra yurtdışında seyahat etmek veya aileye sahip olmak için suçladığını ve tutukladığını ortaya koydu. Kamplarda tutulanlar, suçlama olmaksızın süresiz olarak alıkonulmakta, beyin yıkama kurslarına tabi tutulmakta, fiziksel ve zihinsel işkence, tecavüz, zorla kısırlaştırma ve diğer insanlık dışı muamelelere maruz bırakılmaktadır.

50 bin Uygur yaşıyor

Anlaşmanın Çin tarafından onaylandığına dair yapılan duyuru, yaklaşık 50.000 Uygur'a ev sahipliği yapan Türkiye'deki Uygur toplumu arasında büyük endişe yarattı.
Doğu Türkistan'da Uygurlara yönelik Çinin baskı ve zulmü nedeniyle, Uygurların büyük bir kısmı anavatanlarından kaçtı ve güvencesiz koşullar altında yaşayarak vatansız kaldı. Yeni antlaşmayla, Uygurlar şiddet ve kötü muameleyle karşı karşıya kalacaklar. Çin'e zorla geri gönderilme riski durumlarını daha da kötüleştirecektir.

Çin takip ediyor

Uygurlar Çin'den kaçtıktan sonra Çin hükümeti, Uygur mültecileri amansızca takip ediyor, gücünü ve nüfuzunu Uygurların sığındığı ülkelere Uygur mültecilere ve sığınmacılara baskı yapmak için kullanıyor.
Uygurlar Çin'e iade edildiğinde faili meçhul cinayetlere, keyfi gözaltılara, ağır işkencelere ve diğer ciddi insan hakları ihlallerine maruz kalıyor.

Ortadan kayboldular

Geçtiğimiz 20 yılda 300'den fazla teyit edilmiş Uygur, 16 farklı ülkeden zorla Çin'e geri gönderildi. Bu rakamlar, komşu devletler tarafından gizlice Çin'e geri gönderilen Uygurları içermiyor. Bu kişiler öğrenciler, mülteciler ve sığınmacılardı. 2014'te 109 Uygur Tayland'dan Çin'e geri döndü ve 2018'de Mısır yetkilileri muhtemelen Çin'in isteği üzerine ülkede yaklaşık 200 Uygur öğrenciyi topladıktan sonra en az 22 Uygur öğrenci zorla Çin'e geri gönderildi. Bir Uygur sığınmacısı, idari bir hatadan sonra yanlışlıkla 2018'de Almanya'dan sınır dışı edildi. Avukatların ve Alman hükümetinin çabalarına rağmen, Çin hükümeti onu geri vermeyi reddetti. 6 ay ortadan kayboldu ve asılsız suçlamalarla uzun hapis cezasına çarptırıldı. Yüzlerce Uygur mülteci bu şekilde ortadan kayboldu.

AB ülkeleri yasa çıkardı

2018'de hem İsveç hem de Alman hükümetleri, Çin işgalindeki Doğu Türkistan’daki korkunç koşullar nedeniyle Uygurlar ve diğer Müslüman Türklerin ülkelerinden sınır dışı edilmesini durdurmak için yasalar çıkardı. Geçtiğimiz iki yıl içinde, Avrupa Parlamentosu'ndan alınan dört karar, Uygur mültecilerin ve sığınmacıların karşı karşıya kaldığı muazzam risk  yönünden önemlidir. AB, üye devletlerini Uygurları Çin'e geri göndermekten kaçınmaya çağırdı ve İsveç ve Almanya'yı moratoryumlarını uyguladıkları için övdü. Malezya hükümeti de Uygur mültecilerini Çin'e geri göndermeyeceğini açıkladı.

Türkiye'nin sorumluluğu var

Dünya Uygur Kongresi (WUC) Başkanı Dolkun İsa, "Türkiye, Uygur halkıyla kültürel ve dilsel bağları olan bir ülke Türkiye’ye sığınan Uygurlar için ikinci bir vatan olarak görmektedir. Doğu Türkistan'da ortaya çıkan soykırım göz önüne alındığında, Türk hükümetinin Türkiye'de yaşayan tüm Uygurları koruma sorumluluğu var'' dedi.
 
 Kaynak: Referans Medya

Bu haberler de ilginizi çekebilir