• DOLAR 32.365
  • EURO 35.043
  • ALTIN 2325.366
  • ...
`Hükümet Kadın` filmine tepki: `Bu dine hakarettir`
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
MARDİN - Mıhallemi Medeniyetler Arası Diyalog Derneği Başkanı Mehmet Ali Aslan ve Şemikan Çalışma ve Dayanışma Birliği Başkanı Bozo Bilal Acar,bir basın açıklaması yaparak, "Hükümet Kadın" adlı sinema filmine tepki gösterdi.
 
Midyat`ta merkezi bulunan Mıhallemi Medeniyetler Arası Diyalog Derneği Başkanı Mehmet Ali Aslan, filmde komedi bahanesiyle kadınların aşağılandığını, dini değerlerin hafife alındığını ve saygın tarihi kişiliklerin maskara durumuna düşürüldüğünü ileri sürdü. Filmde yer yer güzel vurgular ve mesajlar olduğu halde, sözü edilen negatif yönlerden dolayı, güzel vurgu ve anlamlı mesajların da yerini bulamadığının altını çizen Aslan, ilgili hassasiyetler göz önünde bulundurulup filmin bir daha elden geçirilip vizyona sunulması halinde filmin daha büyük izlenme rakamlarına ulaşacağına inandığını söyledi.
 
"Filme konu olan annesi Mıhallemi Emirinin kızı olan Türkiye`nin ilk kadın Belediye Başkanı merhume Zekiye Midyat, gerçekte gayet güzel, oturaklı, bilgili, gayet ağırbaşlı, nazik, kibar ve asil duruşlu olduğu halde filmde patavatsız, maskara ve gayet çirkin bir görünüşle karakterize edilmiştir" diyen Aslan, "Süryani Rahip`e çocuklarınız, aile halkınız nasıl demekle, Hıristiyanlıkta evlenmeleri yasak olan Ruhban sınıfıyla dalga geçilmiştir. Filmde belediye başkanı mezara gömüldükten sonra yağan yağmur içi `Rabbim bile ağlıyor` deniyor. Başka bir diyalogda Sermiyan Midyat, eşini hor, hakir ve küçük düşürmek için eşini kastederek `Allah`ım yaratıyorsun bari takip et` gibi saçmalıklar sarf ediyor" Yezidilere de alaycı ifadeler var dedi.
 
Filmin hiçbir şekilde Merhume Belediye Başkanı Zekiye Midyat`ı yansıtmadığı gibi, Midyat`ın çok kültürlülüğünü ve Midyat`taki farklı dini değerleri de komedi üzerinden istismar ederek reytingin hedeflendiğini belirten Aslan, açıklamasında şunları ifade etti:
 
"Filmin anlattığı dönemin ruhuna uygun giyinen çarşaflı bayanlara, bugünün ağzı ile alaycı tavır ve sözlerle kasıtlı rencide söz konusu. Film hiçbir şekilde Merhume Belediye Başkanı Zekiye Midyat`ı yansıtmadığı gibi, Midyat`ın çok kültürlülüğünü ve Midyat`taki farklı dini değerleri de komedi üzerinden istismar ederek reytingi hedeflemektedir. Yer yer kadınların aşağılandığı, dini değerlerin komediye alet edilmesi, kültürel, sosyal ve siyasal şahsiyetlerin reyting uğruna saptırılmasını kınıyor ve bir an önce ilgili sahnelerin filmden çekilmesini talep ediyoruz."
 
Sermiyan Midyat ile aynı aşiret konfederasyonundan olan ve aşiret adına Şemikan Çalışma ve Dayanışma Birliği`ni kuran Bozo Bilal Acar da tepkisini şu sözlerle dile getirdi: "Filmi sinema salonunda izlediğimde herkes kahkahayla izlerken ben adeta şoke oldum. Şemikan Aşiret Konfederasyonu`nun kadın haklarına verdiği değerin önemli temsili olan Türkiye`nin ilk kadın Belediye Başkanı Zekiye Midyat`ın bir komedi filminde bu denli ciddiyetsiz bir şekilde işlenmesi bizleri çok üzmüştür. Yurtdışından ve yurt içinden sayısız kişi bu rahatsızlıklarını bizlere iletiyor. Saygınlığı ile tanınmış Şemikan Aşiret Konfederasyonu`nun önemli değerlerini, sırf insanlar gülsün, film izlenme rekorları kırsın diye maskara durumuna düşürdüler. Tüm aşiret filmin bu yönünden oldukça rahatsız olmuş durumda. Merhume Zekiye Midyat ve vefat eden çocuklarının şu anda kemikleri sızlıyordur. İşin acı tarafı ise filmin yönetmeni ve başrol oyuncusu olan Sermiyan Midyat`ın Zekiye Midyat`ın torunu olması. Tam anlamıyla bir vurdumduymazlık ve sorumsuzluk duygusuyla çekilmiş bu filmi ve yönetmeni kınıyoruz. Sermiyan Midyat belki de ömrü boyunca Midyat`a gelmemiş, Midyat`ta yaşamamış. Bir geldi, pir geldi, ortalığı karıştırıp gitti."
 
Sermiyan Midyat`a açık bir şekilde ihtarda bulunduklarını vurgulayan Acar, "Bin yıllık değerlerimizle bu şekilde dalga geçilmesi, ortak geçmişimize ve bizlere açık bir hakarettir. Sermiyan Midyat`ın kendi değerleri ile dalga geçmesi ortak geçmişimize ihanettir." ifadesini kullandı. (M.Sait Başaran - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir