• DOLAR 32.417
  • EURO 35.535
  • ALTIN 2324.821
  • ...

VAN - Van valiliği Erek Toplantı salonunda düzenlen toplantıya Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Fevzi Altuner, Tarım ve Kırsal Kalkınma Destekleme İl Koordinatörü Necip Özgökçe ve basın mensupları katıldı.

 

Toplantının açılış konuşmasını yapan Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Fevzi Altuner, Van`da hayvancılık büyük bir geçim kaynağı olduğuna dikkat çekti. Van`ın büyükbaş hayvan varlığında 200 bin; küçükbaş hayvan varlığında ise 2 milyon 300 bin üzerinde bir sayıya sahip olduğunu belirten Altuner, bunun yanı sıra Van`da balıkçılığın da yapıldığını hatırlattı.

 

Van`da hayvancılık işletmelerinin küçük ölçekli olduğunu söyleyen Altuner, \"Burada sayı fazla olmasına rağmen 50`nin üzerinde sayımızın artmasına rağmen yeterli değildir. Bunun içinde hem Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı`nın hem IPARD`ın hem DAKA`nın hem de DAP idaresi başkanlığın çok ciddi hibeleri var. Örneğin, DAP programı daha önce Güneydoğu Anadolu`da uygulanan program ilimizde de uygulanmıştı. Ve 2012 yılında sona ermişti. Ancak taleplerimiz doğrultusunda 2015`e kadar uzatıldı. Programın içeriği şöyle: 50 baş ve üzeri hayvancılık işletmesi kuran üreticilerimize yüzde 30 inşaatlara için hibe veriliyor. Yüzde 40 makine ve ekipman alımına hibe veriliyor. Ve yüzde 40`ta hayvan alımına hibe veriliyor. Bu kaynakları kullanırsa eğer, hayvancılık işletmelerimiz küçük ölçekli ve çok sayıda olmasını azaltmış olacağız\" dedi.

 

Şehirdeki ahırlar çevre ve insan sağlığını tehlikeye atıyor
Van merkezde ve ilçelerde yeterince mezbahanın olmadığını söyleyen Altuner, bu nedenle üreticilerin bazı sıkıntılar yaşadığını bildirdi. Van`da devam eden bir diğer sorunun şehir merkezinde ve ilçe merkezlerinde bulunan ahır diye tabir edilen hayvancılık işletmelerinin olduğunu belirten Altuner, \"Bu, elbette çevre ve insan sağlığı için bir risk teşkil ediyor. Bu noktada özellikle hayvancılıkla ilgili iştigal eden örgütlerin birlikte hareket ederek bir mütevelli örgüt oluşturmaları vasıtasıyla da bir girişimde bulunarak organize besi ve organize süt hayvancılık bölgesi kurulmasıyla ilgili başvuru çalışmalarını yapılması gerekiyor. Bu konuda bizde gerekli çalışmaları nisbi olarak başlamış durumda\" ifadelerini kullandı.

 

\"3 milyon Euro`ya kadar desteğimiz var\"
Tarım ve Kırsal Kalkınma Destekleme İl Koordinatörü Necip Özgökçe ise, destek oranları ve mali olarak destekledikleri alanları anlattı. Özgökçe, \"Bizim destek oranımız en az 5 bin Euro en fazla 3 milyon Euro arasında değişen farklı destek limitleri var. Süt üretenlere yüzde 60 desteğimiz var. Başvuru sahibinin 40 yaşın altında olması, bayan olması, dezavantajlı gruplarda olması ekstradan puan da getiriyor. Yani 100 liralık bir harcamaya 65 liralık bir desteğimiz var. Üst limit desteğimiz et işlemede de süt işlemede d e 3 milyon Euro`ya kadar çıkıyor. Bizde beyaz et yetiştiriciliği desteği de var. Bu da 5 bin ile 50 bin arasında tavuk ya da bin 8 bin hindi şeklinde desteğimiz var. Bunun da üst limiti 500 bir Euro`ya kadar. Ayrıca sebze-meyve işletme desteğimiz var. Üretim sonrası kayıpları önlemek adına paketleme işleme ve soğuk hava deposu olmaz üzere destekliyoruz. Kültür balıkçılığında yeteri kadar üretimiz var. Bunu da bol olduğu zamanlarda soğuk depolarda muhafaza altına alma ya da işleme fileto, kılçıklarına ayırma, konserve bu şekilde buna da desteğimiz var. Arıcılara da desteğimiz var. 50 ile 500 kovan arasındaki arıcılara destek veriyoruz. Süs bitkilerine destek veriyoruz. Tıbbı aromatik bitki üretimine de desteğimiz var. Kırsal turizm desteğimiz var. Burada 25 yatağa kadar konaklama tesisi artı restoran yeme içme çevre düzeni, doğa sporları bu şekilde bunu destekliyoruz. Bunlar beraber olabileceği gibi ayrı da olabilecek\" şeklinde konuştu. (Fırat Arslan - İLKHA)