• DOLAR 32.345
  • EURO 35.135
  • ALTIN 2302.751
  • ...
CHP'den asgari ücret değerlendirmesi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Koronavirüs salgınının ekonomiye de büyük darbe vurduğunu belirten Öztrak, hükümetin bu süreçte millete ve esnafa gerekli desteği vermediğini söyledi.

Salgının hemen başında açılan kredi musluklarıyla herkesin daha borçlu hale geldiğine işaret eden CHP Sözcüsü Öztrak, "Vatandaşın, esnafın, çiftçinin, KOBİ'nin bu borçları nasıl ödeyeceği 2021'in en büyük sorunlarından biri olacak." dedi.

Bu yılın 9 ayında 905 bin çalışanın mevcut işini kaybettiğini ifade eden Öztrak, en ağır darbeyi de tarım ve hizmetler sektörünün aldığını söyledi.

Asgari ücret pazarlıklarının  sonuçlandırıldığını anımsatan Öztrak, sözlerini şöyle sürdürdü:

"CHP olarak biz, 'Asgari ücretten gelir vergisi alınmamalı ve net en az 3 bin 100 lira olmalı' dedik. Ama saray hükümeti pazarlıklardan sonra net asgari ücreti 2 bin 825 lira olarak açıkladı. Vergiden de vazgeçmedi. Bu zulümdür. Ülkenin şartlarına uygun değildir. Nitekim işçi kesimi de bu ücreti reddetmiştir. Bugün bu memlekette dört kişilik bir ailenin açlık sınırı 2 bin 517 lira. Yoksulluk sınırı ise 8 bin 198 lira. Ücretiyle geçinenlere açlık sınırının hemen üzerinde, yoksulluk sınırının da dörtte biri kadar bir asgari ücret vererek insanlarımız kirasını, faturalarını, eğitim, sağlık, ulaşım masraflarını nasıl ödeyecek? Bunu düşünüyor musunuz? 'Asgari ücret' adı üzerinde, en düşük ücret. Asgari düzeyde geçimini sağlayacak kadar maaş alan bir işçiden, nasıl gelir vergisi alıyorsunuz? Bunun teknik boyutu da var. Asgari ücretli gelirine göre en fazla dolaylı vergi yükünü taşıyan kesim. Zaten dolaylı vergiyi alıyorsunuz bari gelir vergisi almayın."

CHP'li belediyelerde asgari ücretliye net 3 bin 100 lira
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun CHP'li belediyelere en az 3 bin 100 lira net asgari ücret uygulaması başlatılması için talimat verdiğini hatırlatan Öztrak, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Belediyeler de devlet kurumu. Biz belediyelerimizde çalışanlara ayda net 3 bin 100 lira asgari ücret verebiliyoruz. Saray neden bunun altında kalıyor, bu sadece siyasi tercihtir. Başka hiçbir şey olamaz, kaynak var. Bu akşam Bakanlar Kurulundan sonra, Erdoğan'ın asgari ücreti 3 bin 100 lira yapmasını bekliyoruz. Her şeyi yapabiliyor. Aksi takdirde sayısını açıklamadıkları milyonlarca asgari ücretliyi değil, saray sosyetesine mensup dört maaşlıları, dolarla garanti verilen saray müteahhitlerini tercih ettikleri bir kere daha ortaya çıkacaktır."

Bu haberler de ilginizi çekebilir