• DOLAR 32.504
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
Siirt'te halk asgari ücret artışını değerlendirdi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

1 Ocak 2021 tarihinden itibaren geçerli olacak asgari ücret brüt 3 bin 577 lira 50 kuruş, net 2 bin 825 lira 90 kuruş olarak belirlendi.

Yeni asgari ücret ile ilgili görüşlerini paylaşan Siirtliler, asgari ücretin yapılan zamlara göre yetersiz olduğunu, bir ailenin belirtilen parayla geçinemeyeceğini ifade etti.

 

“TÜİK halkın nabzını yoklayıp pazara uğruyor mu?

"TÜİK acaba halkın nabzını yokluyor mu, bir pazara uğruyor mu? Hayır. Enflasyonu aşağı çekip asgari ücreti belirliyorlar.” diyen Beşir Basut, belirlenen asgari ücret artışına tepki gösterdi.

Basut, “Gününüz şartlarında ekonomik durumun ne olduğunu biliyoruz ama asgari ücretle bir tek kişinin günlük yol, yemek masrafını düşündüğümüzde ona yetmez. Kaldı ki 4 kişilik bir aileye nasıl yetsin? 4 kişi olan bir aileyi kiracı düşündüğümüzde elektrik, su, doğal gaz masrafları yeter mi, bu mümkün mü? Yetmez tabi ki. Asgari ücret en az 3 bin 500 lira olmalı ki bir aile azami geçinebilsin. Siz halen insanları açlık sınırının altında tutuyorsanız burada bir problem var demektir. Yazık, günah bu insanlara, asgari ücret TÜİK verilene göre belirleniyor. 3-4 yerden maaş alan bir insan geçinemiyor ve sen 2 bin 825 TL ile geçin diyorsun. Bu, beni açlığa mahkûm ediyor demektir.” dedi.

“Asgari ücrete yapılan zam yetersizdir”

Hayat pahalılığı karşısında asgari ücrete yapılan zammın yetersiz olduğunu savunan Süleyman Aybek, “Siirt’te bir kira bin 200 TL. Bunun doğal gaz, su, mutfak masrafı var. Yani yetmiyor. En az 4 bin TL olması gerekiyordu. Ay sonunu borçla kapatıyorum. Borçları kredi çekerek kapatıyorum. Pandemi nedeni ile çocuklar okula gitmediği için fazla masrafımız olmuyor ama yarın okullar açıldığında hiç geçinemeyiz.” diye konuştu.

“Asgari ücret artışı beklentinin çok aşağısında oldu”

Yeni asgari ücretle ilgili görüşünü paylaşan Nuri Batur ise şunları söyledi: "Asgari ücret artışı beklentinin çok aşağısında oldu. Normalde 3 bin 500 TL civarında olması bekleniyordu. Ben asgari ücret almıyorum ama biz aldığımız maaşla kıyasladığımızda bir asgari ücretli nasıl geçinebiliyor düşüncesine kapılıyoruz. Yapılan zammı çok düşük buluyorum. Asgari ücretli bir aile nasıl geçinecek şaşırıyoruz.”

“Ödediğimiz vergiler bizlere sadaka olarak geri döndü”

Asgari ücret zammını yetersiz bulan Ekrem Tatlı, “Allah büyüklerimizden razı olsun, elleri dert görmesin. 2 bin 800 TL çok fazla. Eskisi gibi dursaydı bence daha iyi olurdu. Ben bin TL kira, elektrik, su, doğal gaz faturalarına da bin TL veriyorum. 2 bin TL zaten gitti, bin TL kaldı. Yani bu parayla çok iyi geçinirim. Bir elimiz yağda bir elimiz balda. Ayağımızla da ceviz kırıyoruz. Yapacak bir şey yok. Allah hükümetten razı olsun.” diyerek asgari ücret artışına tepki gösterdi.

“Allah fakire yardım etsin”

Hayat pahalılığından dolayı hayatından hiç memnun olmadığını ifade eden Recep Gülçiçek ise iki yıldır işsiz olduğunu belirterek şunları kaydetti:

“Asgari ücrete yapılan zam yetersizdir. Hayat pahalılığı almış başını gidiyor. Bir teneke yağ olmuş 250 TL. Allah fakir fukaraya yardım etsin. Kira desen bin 500 TL’ye kadar dayanmış. Vatandaş nasıl geçinsin? Ben 2 yıldan bu yana işsizim. Kimse yardımcı olmuyor. Hayatımdan hiç memnun değilim. Asgari ücret en azından 3 bin 500 olması gerekirdi. Memurlar 5-6 bin TL alırken asgari ücretliler ise 3 bin TL alıyor. 3 bin TL neye yetecek? Hele bu pandemi sürecinde yokluk çekiyoruz, biz kimden yardım isteyeceğiz.”

“Görmezden geliniyor”

TÜİK verilerinin gerçeği yansıtmadığını iddia eden Cengiz Bulut, sadece haftalık mutfak masrafının 300-400 TL’den aşağı olmadığını söyledi.

Bulut, “Bir aile için günümüz şartlarında 3 bin TL yetmez. Bir kira bin TL para olmuş. Kendileri ne kadara geçinebiliyorlarsa bize yarısını versinler razıyız. Hatta yarısının yarısına razıyız. Yetersiz olduğunu söylemek bile gereksiz. Bu zaten bilinen bir şeydir ama milletin yapabileceği bir şey yok. Bunu neden göremiyorlar anlayabilmiş değilim. İşverene bütün imkânlarınızı seferber edeceksiniz ama vatandaşa gelince görmezden geleceksiniz. TÜİK verileri kesinlikle gerçeği yansıtmıyor.” ifadelerini kullandı.(İLKHA)

Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir