• DOLAR 32.551
  • EURO 34.915
  • ALTIN 2435.08
  • ...
Hayat pahalılığı karşısında belirlenen asgari ücret yetersiz bulundu
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Batman’daki vatandaşlar, belirlenen yeni asgari ücretle ilgili görüşlerini İLKHA muhabiriyle paylaştı.

Asgari ücretteki artışın önemli ancak artan zamlar ve hayat pahalılığı karşısında yetersiz olduğunu savunan vatandaşlar, asgari ücretin vergiden muaf tutulması gerektiğini söylediler.

“Pahalılık durursa geçim sağlanabilir”

Son yıllarda temel gıda ürünleri başta olmak üzere her şeyin iki kat zamlandığını belirten vatandaşlardan Halis Yetkin, “Yeni asgari ücret yetersizdir. Çünkü hayat şartları çok ağırdır. Bundan dolayı asgari ücret yetersiz kalıyor. Pahalılık çok fazla, işsizlik had safhada. Asgari ücret 3 binin üstünde olması gerekirdi. Her şey iki kat zamlandı. Bunun karşısında asgari ücret ne kadar da artsa yetmez. Ancak pahalılık durursa geçim sağlanabilir.” diye konuştu.

“Asgari ücret çok az”

Asgari ücreti yetersiz bulduğunu vurgulayan Fahri Özcan, “Asgari ücret çok az. Her şey çok pahalandı. Yağın fiyatı 200 lirayı geçti. Artık para, zamlar karşısında yetersiz kalıyor. Buralarda neredeyse her evde 8-10 nüfus var. Bunlar ne yiyip içecekler. Elektrik, su, yiyecek, giyecek, çocukların masrafı karşısında 5 bin lira da olsa yetmez. Asgari ücret biraz daha artsaydı iyiydi.” ifadelerini kullandı.

“Asgari ücret işçinin beklentisini karşılamıyor”

Asgari ücretteki artışın önemli fakat hayat pahalılığı karşısında yetersiz olduğunu dile getiren Mehmet Şerif Karataş ise şunları söyledi: “Asgari ücrete işçi ve işveren açısından bakmak lazım. Şu an piyasaya baktığımızda her şey arttı. Bu da ancak işçilere yetiyor. İşveren de bu kadarını veremeyebilir. Onlar için de durum vahim. Pandemi nedeniyle piyasa sıkıntılı. Ama asgari ücret işçinin beklentisini karşılamıyor. Yağ, şeker, un, ekmek, doğal gaz, elektrik fiyatlarında artış oldu. Bunlar çalışan açısından zor bir durum.”

“Hayat şartlarına karşı çok düşük durumda”

Asgari ücreti yetersiz bulan Abdürrahim Önal, “Asgari ücret 2 bin 825 lira oldu. Şu anda normal görüyorum ama hayat şartlarına karşı çok düşük durumda. Örneğin yemeklik yağ, yumurta, kira ve vergiler gibi giderlerle kıyasladığınız zaman asgari ücret çok düşük kalıyor. Tabi bu fiyatlar düşerse normal olabilir. Hayat pahalılığına karşı asgari ücret çok az bir durumda.” dedi.

“Önemli olan vatandaşın geçinebilmesidir”

Açıklanan ücretin beklenenin çok altında olduğunu vurgulayan bir diğer vatandaş Abdurrahman Sevim de şu ifadeleri kullandı:

“Asgari ücret 2 bin 825 lira oldu ama iki hafta sonra bir bakacağız ki 4 bin TL bile olsa ancak yetecektir. Çünkü bütün ürünlere de zam geldiğinden yetmeyecektir. Bütün esnaf ve üreticiler asgari ücretin artmasını bekliyordu fakat açıklanan ücret beklenilenin altındadır. Asgari ücrete gelen zam ile bütün ürünlere de en az yüzde 20 ile 30 arasında bir zam geleceği gözüküyor. Asgari ücrete gelen zam yüzde 20’yi geçmemiştir. Diğer ürünlere yapılan fiyat artışına baktığımız zaman asgari ücret en az 4 bin lira olsaydı ancak yeterdi. Önemli olan vatandaşın geçinebilmesidir. Bu nedenle alınan maaş ile alınan ürünler orantılı olmalı. Çünkü aldığın ürünlerin fiyatı artıyorsa asgari ücret 5 bin lirada olsa yetmeyecektir.”(İLKHA)

Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir