• DOLAR 32.523
  • EURO 34.786
  • ALTIN 2421.6
  • ...
Libya ziyareti sonrası Mısır'dan kritik karar: Trablus büyükelçiliğini açıyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Açıklama, dün UMH yetkilileri ile Mısır rejiminden bir heyet arasında Trablus'ta yapılan görüşmelerin ardından geldi.

Mısır Dışişleri Bakanlığı ve İstihbarat Servislerinden bir heyet dün sabah başkent Trablus'u ziyaret ederek UMH yetkilileriyle görüştü.

Trablus-Kahire uçuşları yeniden başlıyor

Arab21 internet sitesine konuşan El-Kablavi, ziyaretin amacının iki taraf arasındaki diplomatik ilişkileri yeniden tesis etmek olduğunu vurguladı.

Mısır heyeti görüşmelerde Libya tarafına, büyükelçiliğin çalışmalarına en kısa sürede başkent Trablus'ta devam edeceği sözünü verdi.

Kablavi açıklamasında, "Kahire'ye uçuşları yeniden başlatmak için acil çözümler geliştirme ihtiyacı konusunda da mutabık kalınmıştır." dedi.

Güvenlik sorunları masaya yatırıldı

Libya İçişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamadaysa İçişleri Bakanı Fethi Başağa'nın heyetle "ortak güvenlik sorunları ve güvenlik işbirliğini geliştirmenin yollarını" görüştüğü bilgisi verildi.

Açıklamada, toplantıya Libya İstihbarat Şefi İmad Trabelsi’nin de katıldığı belirtildi.

5+5 komitesindeki konular ele alındı

Toplantıda ayrıca, BM'nin mevcut krizden siyasi ve barışçıl yollarla çıkma çabalarını desteklemek için ateşkes anlaşmasını desteklemenin yolları ve 5+5 Ortak Askeri Komitesi’nde ortaya çıkan sonuçlar ele alındı.

Libya Ortak Askeri Komitesi (5+5), meşru Libya hükümetinden 5 ve Halife Hafter'in milislerinden 5 üyeden oluşuyor.

Toplantıyla ilgili bilgi veren İçişleri Bakanlığı yetkilisi, "Toplantı, İçişleri Bakanlığı'nın kardeş ve dost ülkelerle işbirliği ilişkilerini pekiştirmeyi amaçlayan güvenlik politikaları ve Kahire ile Trablus arasında önem arzeden ortak hareketin sağlanması için gerçekleştirildi." dedi.

Ziyaret 2014 yılından bu yana ilk

İçinde istihbarat yetkililerinin de bulunduğu Mısırlı heyet, Libya hükümet yetkilileriyle 2014 yılından bu yana ilk kez bu kapsamda bir ziyaret için başkent Trablus'a geldi.

Arabi 21’e özel açıklamada bulunan bir diğer kaynak ise ziyaretin Mısır tarafının talebiyle Libya Dışişleri Bakanlığı ile koordineli olarak gerçekleştiğini belirtti. Mısır heyetinin ziyaretinde, Libya ile Mısır arasında ‘ikamet, çalışma, hareket ve mülkiyet’ olarak belirlenen dört özgürlük alanında ortak bir anlaşmanın gerçekleştirilmesi hedeflendi.

İsmini açıklamak istemeyen Libyalı yetkili, Mısır heyetinin gündemindeki diğer konuların, "güvenlik ve siyasi durum, hava ve deniz seferlerinin etkinleştirilmesi, Trablus ve Kahire arasındaki hava sahasını yeniden açılması ve Mısır vatandaşlarının ikamet ücretleri" olduğunu belirtti.

Mısır heyetinde kimler vardı?

Libya basını, Mısır heyetinde ülkenin İstihbarat Teşkilatı Müsteşarı Abbas Kamil ve Libya dosyasıyla ilgilenen komitenin başkanı olan Tümgeneral Ayman Badie'nin bulunduğunu bildirdi.

Mısır heyeti Libya’da  Dışişleri Bakanı Muhammed Siala, Cumhurbaşkanlığı Konseyi Başkan Yardımcısı Ahmed Muaytik ve İçişleri Bakanı Fetih Başağa ile görüştü.

Mısır, Halife Hafter’i destekliyor

Mısır, yasal olarak tanınan Libya hükümetinin kınadığı ve ülkede devam eden siyasi krizin en önemli nedeni olarak gördüğü emekli Tümgeneral Halife Hafter'i siyasi ve askeri olarak destekleyen ülkelerden biri.

Ziyaret Akar ve Yaşar Güler’in ziyaretinin hemen ardından geldi

Ziyaretin Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ve Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler’in ziyaretinin hemen ardından gelmesi ise dikkat çekti.

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir