• DOLAR 32.591
  • EURO 34.82
  • ALTIN 2508.478
  • ...

EKONOMİ SERVİSİ

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, 2020 yılında yaşanan ekonomik gelişmelere ilişkin değerlendirmede bulunurken yeni yıla ilişkin beklentilerini açıkladı.

Ülke olarak hem ekonomik hem de siyasi açıdan son derece zorlu geçen 2019 yılının ardından 2020 yılına çok daha iyimser başladıklarını hatırlatan İbrahim Burkay, ancak Çin’de ortaya çıkan ve kısa sürede tüm dünyayı saran yeni tip koronavirüs salgınının ekonomideki dengeleri alt üst ettiğine dikkat çekti. Türkiye ekonomisinin lokomotif kenti Bursa’nın da pandemiden yoğun şekilde etkilendiğini dile getiren İbrahim Burkay, “Ülke ekonomimiz ile benzer şekilde yıla ilk çeyrekte yüksek bir üretim ve ihracat performansı ile başladığımız Bursa’da, ikinci çeyrekten itibaren kısıtlamaların da etkisiyle sert bir daralma yaşadık. Üçüncü çeyrekte ise yurt içi ve yurt dışında iktisadi faaliyetlere hızlı dönüş ile bu kez sanayi üretimi ve ihracatta geçen yılın da üzerine çıkan bir performans gösterdik. Ancak genel olarak imalat sanayiimizde ve ihracatta dalgalı bir seyir izlerken, özellikle yeme – içme ve turizm başta olmak üzere hizmetler sektöründe çok sancılı bir dönem yaşadık.” dedi.

“TEDARİK EĞİLİMİ BURSA İÇİN FIRSAT

Bursa iş dünyasının son 100 yılın en derin ekonomik krizine neden olan salgın döneminde bile üretimi ve istihdamı korumak adına çetin bir mücadele verdiğini belirten İbrahim Burkay, “Yeni yıla ise aşı çalışmalarının verdiği umutlarla giriyoruz. Virüsün panzehiri nitelikli üretimdir. 2021 yılında üretimdeki gücümüzle pandemi döneminin sunduğu yeni fırsatlara odaklanmalıyız.” dedi. Aşı uygulamalarının yılın ikinci çeyreğinden itibaren küresel ticarete de yansıyabileceğine işaret eden Başkan Burkay, şunları kaydetti: “Küresel tedarik zincirlerinde yeniden yapılanma ve öne çıkacak yakından tedarik eğilimi Bursa gibi güçlü üretim merkezleri için önemli fırsatlar barındırıyor. Bursa’nın özellikle küresel ticaretteki büyümeden çok daha yüksek pay alabileceğine inanıyoruz. Firmalarımızın yurt dışında oluşacak talep artışını karşılamak için hazır olması gerekecek. Bu nedenle devletimizin üretim, yatırım, istihdam ve ihracat desteklerinin yeni yılda da sürdürmesi kritik önem arz ediyor.

“REFORM ÇALIŞMALARI HIZLA HAYATA GEÇMELİ”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde ekonomi, hukuk ve demokrasi alanında başlatılan seferberliğin Türkiye ekonomisi için yeni bir başarı hikayesine zemin oluşturacağına inandıklarını dile getiren BTSO Yönetim Kurulu Başkanı Burkay, “Toplumsal refahı, istihdamı, adil gelir dağılımını ve sürdürülebilir büyümeyi önceliklendiren reform çalışmaları, üretim ve yatırım iklimine de olumlu yansıyacak.” dedi. Merkez Bankası’nın piyasaların beklentileri doğrultusunda gerçekleştirdiği faiz artışlarına da değinen İbrahim Burkay, yeni yılda işletmelerin ve yatırımcıların beklentisinin tek haneli enflasyon ve düşük faiz koşullarının yeniden oluşturulması olduğunu söyledi.