• DOLAR 32.485
  • EURO 34.903
  • ALTIN 2474.871
  • ...
Suriye Ordusu Sınırdaki Bdama Kasasına Girdi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Yerel halk, Suriye ordusunun bu sabah Türkiye sınırına iki kilometre mesafedeki Bdama kasabasına girdiğini söylüyor.

En az 70 kişinin de tutuklandığı belirtiliyor.

Süriye yönetimi muhalefete karşı güç kullanmayı sürdürürken, ülkenin kuzeyindeki askeri operasyonlardan kaçan binlerce kişi sınır bölgesine kaçıyor.

Başta Cizr el-Şuhur olmak üzere ülkenin kuzeyindeki şiddet olaylarından kaçarak Türkiye sınırında toplananların sayısının, on bini geçtiği belirtiliyor.

Türkiye`den yetkililer, sınırın Suriye tarafında bekleyen Suriyelilere yiyecek, temiz su ve ilaç yardımı göndermeye hazırlanıyor.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, dün Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad`ın Özel Temsilcisi Hasan Türkmani ile görüşmesi sonrası sınırın Suriye tarafında bekleyenlerin ihtiyaçlarını gidermek için de tedbirleri aldıklarını ve insani yardım yapacaklarını söyledi.

Davutoğlu, ayrıca reform kararlılığının artık daha somut olarak görülmesi gerektiğini vurguladı ve bunun hem Suriye halkına hem de uluslararası topluma, şu anki algıyı değiştirecek şekilde net adımlarla yansıtılması gerektiğini düşündüklerini belirtti.

Suriye`deki olaylardan kaçarak, Türkiye`ye sığınan Suriyelilerin sayısı da 10 bini buluyor.

Türk Kızılayı tarafından ikisi Yayladağı, ikisi Altınözü ve birisi Reyhanlı ilçesinde olmak üzere kurulan toplam 5 geçici çadır kent kurulmuş durumda.

Gösteriler dinmek bilmiyor

Dün Suriyeli göstericiler, ülke çapında kent ve kasabalarda sokağa çıkarak Cumhurbaşkanı Beşar Esad rejimini protesto etti.

Güvenlik güçlerinin gösterilerde en az 19 kişiyi öldürdüğü ileri sürülüyor.

Devlet medyası da bir polisin öldürüldüğünü, bir çok diğerinin de yaralandığını bildiriyor.

Sokak gösterilerinin düzenlendiği yerler arasında ülkenin üçüncü büyük kenti Humus ve Baniyas`ın yanı sıra başkent Şam`ın arka mahalleleri de sayılıyor.

Aylardır süren gösterileri bastırmak isteyen Suriye ordusu ülkenin kuzeyindeki Maarat en-Numan ve Han Şeykun kentlerine girdi.

Protestolar karşısında bu kentlerde kontrolü sağlamak için tanklar, zırhlı personel taşıyıcıları ve askeri otobüsler kullanılıyor.

Humus`taki bir muhalif, BBC`ye telefonla bilgi vererek, Kaldea`da bir göstericinin öldürüldüğünü ve askerlerin hastaneye kaldırılan yaralıları dahi tutukladığını söyledi.

Yabancı gazetecilerin ülkeye girişine izin verilmediği için gelişmeleri Beyrut`ta izleyen BBC muhabiri Jim Muir, Suriyelilerin, hemen her gün ülkenin değişik yerlerinde protesto eylemleri düzenlediğini kaydediyor.

İnsan hakları eylemcileri hükümet güçlerine karşı üç aydır süren direnişte 340 güvenlik görevlisi ve 1297 sivilin hayatını kaybettiğini, 10 bin kişinin tutuklandığını söylüyor.

Birleşmiş Milletler de Mart ayından bu yana yapılan protestolarda öldürülenlerin sayısının 1100`ün üzerinde olduğunu söylüyor.

Bu haberler de ilginizi çekebilir