• DOLAR 34.702
  • EURO 36.666
  • ALTIN 2967.52
  • ...
Her çeşit şans oyunu haramdır
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Yılbaşı bahanesiyle satılan piyango biletlerinin İslam'da katiyen haram olduğunu vurgulan Görgülü, İslam'ın, yemek, içmek, giyinmek, eğlenmek, çalışmak, kazanç elde etmek, aile ilişkileri, sosyal ve ekonomik hayata kurallar koyduğunu helal kazancın da bunlardan biri olduğunu belirtti.

Görgülü, "Helal kazanç, İslam dininin belirlediği sınırlar içinde elde edilen rızıktır. İslam dininde haksız kazanç olan; hırsızlık, gasp, tefecilik, faiz, hile, kumar ve rüşvet yasaklanmıştır.  İslam inancında taraflardan birisinin kazanıp, diğerinin kaybetmesi esasına dayalı bütün şans oyunları kumar kapsamında değerlendirilip haram kılınmıştır. Şans oyunları günümüz dünyasında oldukça yaygınlaştı. Salgın hastalık sebebiyle insanların toplu bir arada kalmalarının kanunen yasaklanmasına rağmen kumar oynamak için her türlü riski göze alarak saklı gizli bir araya gelen ne kadar çok kumarbaz insanların varlığını tv haberlerinden duyuyor izliyoruz. Kumarın onlar üzerinde nasıl bağımlılık yaptığını görüyoruz.  İnsanlar kumarın birçok türüne çok büyük miktarlarda paralar harcıyorlar. Toplumun kumar alışkanlığını bir ihtiyaç gibi görerek onu kontrol altında tutmak isteyen bir yapı bütün dünyada mevcut olduğu gibi, maalesef içimiz acıyarak söylüyoruz ülkemizde de İddia, Sayısal Loto, Şans Topu, Kazı kazan, Spor Toto, At Yarışı, On Numara, Milli Piyango vb gibi 15 çeşit şans (kumar) oyunu bulunmaktadır." dedi.  

"Şans oyunları her ne kadar oyun olarak nitelendirilse de diğer oyunlardan farklı olarak; çekici ve sevinç verme özelliği dışında, üzüntü ve bağımlılık yapma özelliği bulunan bir oyundur." Diyen Görgülü, "Uluslararası hukukta kölelik İnsanlığa karşı suçlar kategorisindedir. Bağımlılaştırılarak, köleleştirilerek, bir maddenin ya da olgunun peşinden sürüklenen insanların sadece maddi zararları değil, o insanların onurları da zarar görüyor.   Sigaraya karşı reklam yasağı getirilirken, kumara göz yumulması doğru değil sigara yasaklanıyorsa her türlü kumarın da yasaklanması gerekiyor. Piyangoda dahil olmak üzere... Çünkü kumar sigaradan en az bin kat daha zarlıdır. Mevzuatımıza göre kumarhane açmak yasaktır. Ancak kahvehanelerde, kulüp ve dernek adı altında da yasadışı kumar faaliyetleri yapan birçok yerler mevcut…" ifadelerini kullandı.

"Devlet, gençleri alkol düşkünlüğünden, uyuşturucu maddelerden, suçluluk, kumar ve benzeri kötü alışkanlıklardan ve cehaletten korumak için gerekli tedbirleri alır." şeklindeki Anayasanın 58. maddesini aktaran Görgülü şu ifadeleri kullandı:

"Taraflardan birisinin kazanıp diğerinin kaybetmesi esasına dayalı bütün şans oyunları kumar kapsamında değerlendirilip haram kılınmıştır. Bir taraf kaybederken, diğer taraf da hak etmeden kazanmaktadır. Buna göre şans faktörüne dayalı olan piyango, toto, loto, iddia, müşterek bahis, ganyan gibi tertip ve oyunlar da kumardır ve haramdır. Bu tür oyunların gelirinden çocuk esirgeme kurumuna Kızılay’a vb bazı kuruluş ve hayır kurumlarının yararlanması, vergi alınması onları meşru hale getirmez ve haramlık hükmünü değiştirmez.

İslamiyet kazancın meşru olması şartıyla İslami prensiplerle bağdaşan tüm ekonomik faaliyetlere katılma hakkını tanımıştır. Bununla birlikte, yolsuzluk, hırsızlık, gasp, faiz, tefecilik, rüşvet, kumar, şans oyunları vb. yollarla servet elde etmek; alkol ve uyuşturucu maddeleri satmak; emeğin hakkını vermemek, alınan maaş karşılığında istenilen standartlarda iş ve hizmet üretmemek; eksik ölçüp eksik tartmak, sattığı malın ayıp ve kusurlarını gizlemek, hileli yollarla insanların mallarını yemek, miras paylaşımında hakkaniyetten uzak durmak gibi meşru olmayan yollarla elde edilen kazançlar helal değildir." (İLKHA) 



Bu haberler de ilginizi çekebilir