• DOLAR 32.372
  • EURO 34.986
  • ALTIN 2325.51
  • ...
Tütün mamullerinde vergi indirimine gidilmesi tepkilere neden oldu
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Yeşil Yıldız Bağımlılıklarla Mücadele Derneği Genel Başkanı Yahya Öger, Türkiye'de bağımlılıkla mücadele noktasında bazı adımlar attığını fakat yapılan çalışmaların heba olma yolunda ilerlediğini belirtti.

Son birkaç yıldır özellikle tütün bağımlılığı noktasında yapılan çalışmaların takdire şayan olduğuna dikkat çeken Öger, "Arz talep noktasında tütün mamullerine getirilen sınırlamalar, yüksek vergilerin caydırıcılığı elbette etkili olmuştur. Sigara ve tütün ürünlerinde yapılan özel tüketim vergisi indirimini endişeyle karşılıyoruz. Dünya Sağlık Örgütü’nün Tütün Kontrolü Çerçeve Sözleşmesi’nin kriterlerini karşılayan ülkemizin, bu konudaki kararlılığının toplum sağlığı adına sürmesi gerektiğine inanıyoruz." ifadelerini kullandı.

Öger, "Tütün mamullerinde vergi indirimine gidilmesi ve bunun enflasyonu düşürme kalemi olarak lanse edilmesi bizleri endişelendirmektedir. Bağımlılıklarla mücadele ekonomik kaygılar baz alınarak yapılabilecek bir mücadele değildir. Toplum sağlığı, bireyin sosyal, psikolojik, ekonomik geleceğini garanti altına almak için atılan adımlardır. Bağımlılık yapıcı maddelere erişim noktasında atılması gereken adımlar toplumun bütün katmanlarına yayılmalı, denetleme mekanizması daha etkin bir şekilde devreye girmelidir." dedi.

İlahiyatçı kisvesi altında İslam'ı tahrif etmeye çalışan bazı sözde yazarların alkol kullanımına yönelik sarf ettiği cümleleri eleştiren Öger, "Son günlerde bazı ilahiyat hocalarının alkol konusundaki söylemleri bizleri derinden üzmüştür. Alkol içmenin değil sarhoş olmanın haram olduğu iddiaları, alkolü masum göstermekten başka bir davranış değildir. Bu tür söylemlerin “İçiyorum ama sarhoş olmuyorum." diyen bağımlı bireylerin elini güçlendirdiğini bilmekte fayda vardır. Dünya Sağlık Örgütü verilerinde alkolün işlenen suçlarda en büyük etken olduğunu bilmemek cahilliktir." ifadelerini kullandı.

Öger, "İnsanımızı maddeden, tütünden, alkolden uzak tutma noktasında yapılan her çalışma, atılan her adım kutsaldır. Gündemde kalabilme adına, geleceği düşünmeden söylem ve eylemin doğuracağı zararların ve felaketlerin müsebbibi olacağımızı da unutmamak lazım." dedi. (İLKHA)



Bu haberler de ilginizi çekebilir