• DOLAR 32.602
  • EURO 34.792
  • ALTIN 2499.363
  • ...
Kalp sağlığınızın basit ve ücretsiz bir testi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

• Araştırmacılar, bir kişinin dört kat merdiven çıkma hızının kalp sağlığının bir göstergesi olabileceğini söylüyor.
• Uzmanlar, kardiyologların bazı fiziksel muayenelerde merdiven çıkmayı kullandıklarını, ancak egzersizin düzenli kontrollerin yerini almaması gerektiğini belirtiyor.
• Ayrıca, kalp sağlığının bir ön göstergesi olarak kullanılabilecek bir çanta bakkaliye bir arabaya taşımak gibi başka görevler de olduğunu söylüyorlar.

İspanya'dan araştırmacılar, bir dakikanın altında dört kat merdiven çıkmanın iyi kalp sağlığının doğru bir göstergesi olduğunu söylüyor.

A Coruña Üniversite Hastanesi'nde kardiyolog olan Dr. Jesús Peteiro, “Merdiven testi kalp sağlığınızı kontrol etmenin kolay bir yolu” dedi. "Dört kat merdiven çıkmanız bir buçuk dakikadan fazla sürerse, sağlığınız yetersizdir ve bir doktora danışmak iyi bir fikir olur."

Avrupa Kardiyoloji Derneği'nin yakın tarihli bir bilimsel toplantısında sunulan çalışma, merdiven çıkma testinin sonuçlarını laboratuvarda yapılan egzersiz testlerinden elde edilenlerle karşılaştırdı.

165 çalışma katılımcısının her biri, egzersiz kapasiteleri metabolik eşdeğerler (MET) olarak ölçülen tükenene kadar bir koşu bandında yürüdü veya koştu.

Bir dinlenme döneminden sonra, çalışma grubu hızlı ama hiç koşmayan bir hızda dört basamak (60 basamak) tırmandı, ardından MET'leri tekrar ölçüldü.

Merdivenleri 40 ila 45 saniyeden daha kısa sürede tırmanan katılımcılar 9 ila 10 MET'in üzerinde başarı elde etti.

Geçmiş araştırmalar, bir egzersiz testi sırasında 10 MET'e ulaşmanın düşük bir ölüm oranıyla (yılda yüzde 1 veya daha az veya 10 yıllık bir süre içinde yüzde 10) bağlantılı olduğunu gösterdi.

Merdivenleri tırmanmak için 1,5 dakika veya daha uzun süren katılımcılar, 8 MET'ten daha azına ulaştı, bu da beklenen ölüm oranının yılda yüzde 2 ila 4 veya 10 yılda yüzde 30 olduğu anlamına geliyor.

Testler sırasında kalp fonksiyonunun görüntülenmesi, merdivenleri çıkması 1,5 dakikadan fazla süren katılımcıların yüzde 58'inin egzersiz sırasında anormal kalp fonksiyonuna sahip olduğunu ortaya koydu.

Sadece bir başlangıç noktası
Hızlı bir şekilde merdivenleri tırmanan yaklaşık 3 katılımcıdan 1'i, koroner kalp hastalığı için olası bir işaret olan anormal kalp fonksiyonunu göstermeye devam etti.

New Jersey'deki Akciğer Merkezi Kadın Kalp Merkezi kalp görüntüleme direktörü Dr.Renee Bullock-Palmer, Healthline'a verdiği demeçte, "Çalışmaya dayanarak, merdiven çıkma yeteneği, kişinin genel kalp sağlığını öngören fiziksel işlevini değerlendirmenin basit bir yolu olarak kullanılabilir. Bununla birlikte, bu kaba öz değerlendirmenin, uygun bir fizik muayene, bir doktor tarafından geçmiş ve uygun, uygun şekilde belirtilen bir stres testi yerine geçemeyeceğine inanıyorum" dedi.

Çevrimiçi kalp sağlığı uygulaması Tam Kalp Kardiyolojisi'nin kurucusu Dr. Nicole Harkin de aynı fikirde. Dr. Harkin, Healthline'a verdiği demeçte, "Daha tipik bir stres testi sırasında, bazen bir hastada semptomlar olmasa bile kalp problemlerinin kanıtlarını (EKG veya sonogramdaki değişiklikler gibi) görüyoruz. Diğer zamanlarda, tehlikeli tansiyon değişiklikleri veya kalp ritmi sorunları gibi, bu tür bir testte gözden kaçan başka sorunları tespit ederiz" dedi.

Tüm çalışma katılımcılarının, egzersiz sırasında göğüs ağrısı veya nefes darlığı gibi koroner arter hastalığı ile ilişkili semptomları vardı.

Herkes için değil
Yale Medicine'de kardiyolog ve Yale'de tıp profesörü olan Dr.Oyere K. Onuma ise, merdiven çıkma testinin yararlı olduğunu ancak bazı sınırlamaları olduğunu belirterek şunları söyledi:
“Bu yöntemin en büyük avantajı kolaylığıdır. Ekipman veya personel açısından çok az ihtiyaç ile hemen hemen her yerde yapılabilir. Ayrıca, geleneksel stres testlerinden çok daha ucuz ve daha hızlıdır ve işlevsel yeteneklerdeki herhangi bir ilerlemeyi veya değişikliği izlemek için birçok kez tekrarlanabilir. Ancak bunun ters tarafı, testin standartlaştırılmamış olmasıdır ... merdiven tipi, merdiven çıkma hızı, eforun zamanlaması farklı olabilir. Bu yöntem aynı zamanda, sınırlı hareket kabiliyetine sahip hastaların ve merdiven çıkarken daha fazla mekanik zorluk yaşayan yaşlı hastaların değerlendirmesini önemli ölçüde sınırlıyor."

Maryland Üniversitesi St. Joseph Tıp Merkezi'nden bir kardiyolog olan Dr. Jeremy Pollock da , "Bir doktor olarak, her hastanın mevcut yeteneklerini ve sağlık durumunu değerlendirmek önemlidir" dedi .
"Örnek olarak, 80 yaşındaki kırılgan, çoğu hareketsiz bir hastadan asla bir kat merdiven çıkması istenmemelidir" dedi. "Kısa süreli yorucu bir egzersizi tamamlayabilmek, bir hastanın kısa vadede kardiyovasküler açıdan nispeten düşük riskli olduğunu gösteren güzel bir belirleyicidir."

Dr. Pollock, merdiven çıkmanın kardiyak öz değerlendirme yapmanın tek yolu olmadığını söyledi.

Dr. Pollock, "İki şehir bloğunda yürüyüp yürüyemeyecekleri veya arabalarına market poşetleri taşıyıp taşıyamayacakları veya günlük yaşamın diğer birçok düzenli aktivitesi gibi faktörler kardiyovasküler sağlığın göstergesi olarak kullanılabilir" dedi.

Dr. Nicole Harkin ise, "Egzersiz yeteneği her zaman genel kalp sağlığının harika bir göstergesidir" dedi ve şunları ekledi:
"Orta ila şiddetli egzersiz programını tamamlama beceriniz değişirse, bu bir şeylerin olup olmadığının iyi bir işaretidir ve doktorunuza başvurmalısınız. Kalbinizin nasıl çalıştığının bir göstergesi olarak kalp atış hızınızın iyileşmesi (yoğun egzersizden sonra kalp atış hızınızın ne kadar sürede düşmesi) gibi şeyleri de izleyebilirsiniz.”

Dr. Harkin, "Ayrıca giyilebilir cihazlar ve sağlık teknolojisi gelişmeye ve daha yaygın hale gelmeye devam ettikçe, kalp atış hızı değişkenliği gibi evde toplanan verileri bizi kalp sağlığımız hakkında bilgilendirmek için giderek daha fazla kullanabileceğiz" dedi.

Texas Public Policy Foundation'daki Center for Healthcare Policy eski direktörü Profesör Dr. Deane Waldman, birçok yaşlı yetişkin ve diyabetli kişinin ortak sorunları olduğu konusunda uyararak, “Merdiven çıkmak diz ekleminde rahatsızlığa yol açabilir” dedi.

Fitness meraklıları için eğitim tavsiyeleri veren Complete Tri'nin kurucusu Paul Johnson ise, "Egzersiz için merdiven kullanmanın sorunu iniş" dedi.

Kaynak: Time türk - healthline.

Bu haberler de ilginizi çekebilir